Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Метаморфози на страха" от Стоимен Стоилов е изборът на Градската художествена галерия - Варна за днес
Автор: Пламена Николова 12:43 / 02.04.2020Коментари (1)3011
©
"Картината на деня" на Градската художествена галерия "Борис Георгиев" – Варна днес представя едно от най-големите имена в съвременното българско пластично изкуство – създателя на Варненската графична школа и на Международното биенале на графиката – Варна, проф. Стоимен Стоилов.

Неговите "Метаморфози на страха" – знакови работи от края на 70-те години, са високо оценени в Париж, защото това са произведения с ярко изразен стил, в които има "завидно майсторство на ръката, съчетано със завладяваща духовност и собствена пластическа изразност". За своето изкуство художникът споделя: "Рисунката е моята религия в изкуството. Ако имам свое име и стил, то е благодарение на нея. Щастието ми се крепи на върха на молива!",съобщи Нина Локмаджиева.

С този цикъл Стоимен Стоилов става първият съвременен български автор, който се нарежда в творческата линия на дълбоките изследвачи на тъмната страна на човека и неговата съдба като Албрехт Дюрер, Франсиско Гойя и Едвард Мунк, в чиито произведения са отразени апокалиптичните сили на злото, експресията на страданието и на кошмарите, родени от собствените ни страхове. Тези негови забележителни графики и днес продължават да стъписват, карат ни да преосмисляме с болезнена искреност нашия сегашен път през изпитанията.

"Метаморфози на страха" представя изкуствоведът Пламена Димитрова-Рачева, директор на ГХГ "Борис Георгиев" – Варна:

"Цикълът графики с название "Метаморфози на страха" на проф. Стоимен Стоилов е създаден през 1978 г. в Париж и още тогава е откупен от Националния Фонд за съвременно изкуство на Франция към музея Лувър. В този момент това е първото представяне на съвремен­на българска графика във френските музеи. Трите графики представляват образно изслед­ване на феномените на подсъзнателното. Композициите са с четлива структура, подчинена на своеобразна, накъсана ритмика, подчертаваща експресията на образите. Кошмарните видения отразяват настъпилия срив в духовния мир на човека. Повишената динамичност и драматичният контраст са достигнали своята кулминация. Всичко е изградено в противо­поставянето между многопластовото пространство, създаващо чувство за порядък, и бо­лезнените жестове на "жертвите" и на техните фантастични зооморфни похитители. Фигу­рите се движат, или по-скоро агонизират, разпадат се и претърпяват различни метаморфо­зи. В истинско стълпотворение и отблъскване на една форма от друга, в преминаване на едно състояние в друго, при което човекът започва да губи действителния си образ. Той е манипулиран от психозата на страха, а от нея до низостта и гибелта му има само една крачка.

За графичната си техника Стоимен Стоилов казва:

"Обичам да дълбая плочата, да усещам съпротивлението на метала, да гравирам върху него рисунките си, както е правено от векове. А на пресата всичко оживява магично. Толкова стара е тази техника, а времето доказва нейната непреходност. Прекланям се пред човешкия гений. Творението е тайнство, в което е посветен само Бог..." 

В света на "Метаморфозите на страха" една светкавица за миг е осветила мрака на съня, изпълнен с кошмарни същества и с измъчени хора. Щрихът и линията са тежки, без характерната пластичност и изящност. Изразните средства са подчинени на чувството за трагичната обреченост на човека, поразен от страха. В "Метаморфози на страха" идеята е присъда над насилието – вербално и физическо, над потенциалната заплаха за унищожение – природна и човешка. Тази идея е отправена във вре­мето, като израз на вечната човешка драма на борбата между доброто и злото, светлината и мрака, там където има агресия и невинни жертви. 

Цикълът "Метаморфози на страха" е важен момент в творчеството на художника, но и нов момент в развитието на универсалния пластичен език, характерен за графиката от тези години. Светът в графиките е наситен с емоцията на страха и с огромното напрежение на противодействащите сили, които противопоставят образите. На движението по вертикала на душевната йерархия противодейства чисто човешкият стремеж на героите — да се измъкнат по хоризонталната плоскост на реалното пространство и на историческото време. Оттук идва и драматичното напрежение и асоциациите с днешните ни дни."

Стоимен Стоилов е роден през 1944 г. във Варна. Завършил е Националната художествена академия в София през 1972 г. със специалност "Приложна графика" в ателието на проф. Александър Поплилов. Основател на Международното биенале на графиката във Варна и на Варненската графична школа.

По-важни самостоятелни изложби:

От 1973 г. представя изкуството си в множество самостоятелни изложби в България, Австрия, Германия, Италия, Люксембург Норвегия, Чехия, Словакия, Швеция Швейцария, Франция, Австралия, Канада, САЩ, Русия и Япония.

Участие в по-важни сборни, тематични и конкурсни изложби:

Биенале на графиката - Варна, България

Евро Арт - Женева, Швейцария

Международно триенале на графиката - Шамалие, Франция

Биенале на графиката - Любляна, Словения

Биенале на графиката - Фредрикстад, Норвегия

Биенале на графиката - Краков, Полша

Арт Експо - Ню Йорк, САЩ

Биенале на графиката - Сао Паоло, Бразилия

Биеналета в Бърно - Чехия, и Братислава - Словакия.

Награди, отличия, ордени:  Орден "Стара планина" I степен, България, 2010 г., Титла "Професор", Австрия, 2009 г., Награда "Готфрид фон Хердер" за цялостно творчество на Университета на Виена, Австрия, 1991 г., Награда на Биенале на графиката - Шамалие, Франция, 1991 г., Медал за графика на Арт Експо, Ню Йорк за съвременно изкуство от фондация "Билан", 1984 г., Голямата награда "Илия Петров" за стенопис на СБХ, София, 1983 г.; Голямата награда на биеналето в Бърно, Чехия, 1976 г.

Почетен гражданин на Варна. Работи в област на графиката и илюстрацията, живописта, монументалното изкуство и керамиката. Членува в Съюза на българските художници и Сдружението на художниците - Варна.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 02.04.2020 г.
0
 
 
Браво, силна статия
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Поскъпване на хранителните продукти
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: