Срещу коронавирус: Да си направим дезинфектант у дома

Рецепта с глицерин
14 мар 2020 22:05, Иванка Гъркова
37
Срещу коронавирус: Да си направим дезинфектант у дома
Снимка: Istockphoto

След като се появиха първите случаи на коронавируса в България, дезинфектантите в аптеките и магазините станаха дефицитна стока. Ако имате късмет да намерите антибактериалното средство, то е доста по-скъпо от обичайното, защото търсенето му скочи рязко през последните дни.

За предпазване от вируси, лекарите препоръчват старателно миене на ръцете с топла вода и сапун, както и използването на дезинфектант. Но какво да правим, ако не можем да открием антибактериални гелове? Отговорът е само един – да си ги приготвим у дома.

Всички дезинфектанти са на алкохолна основа, а според специалистите, за да бъде един дезинфектант антибактериален, то процентът на алкохола в него трябва да бъде над 60. Ето защо, за да може сами да си направим дезинфектант, основната съставка, която ни трябва, е спир. Друго нещо, което трябва да потърсим, е гел алое вера или глицерин.

Глицеринът и алое вера допринасят за желираната консистенция на дезинфектанта, а етерични масла като чаено дърво и лавандула, които все още има в аптеките, ще допринесат за неговия аромат. Това коментира пред Tialoto.bg кулинарният блогър Десислава Киликчийска, която е намерила начин да защити своето семейство, изпробвайки няколко рецепти за домашен дезинфектант.

Вижте още по темата в Tialoto.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДОМЕСТОС 99% УБИВА БАКТЕРИЯТА
32
0
 
6
 
! Отговори
читател преди 4 години
По-добре рецепта от лекар, специалист по заразни болести, от колкото от кулинар-блогър.
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този кулинарен блогър ползвал ли го е лично на ръцете си и колко пъти? Защото човешката кожа ще се нацепи най -малкото при няколко третирания или от първия път и ще се възпали. А през напуканото много лесно ще навлязат всякакви бактерии, вируси. Мислене трябва
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спир требе, ора. Да борим гадната бактерия коби с антибактериален спир!
29
0
 
19
 
! Отговори
Баце преди 4 години
Мишок, нали ако има спирт всичко е ОК, ама - НЯМА! Що ни занимавате с глупости.
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оправете си статията да не залъгвате хората... "Над 60%"... Това включва и 65 и 80 о 95. И чистия спирт също е над 60, но не върши работа. Разтвора на спирт трябва да е 70%
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма спирт никъде... остана само алкохол.
26
7
 
11
 
! Отговори
майтапа настрана преди 4 години
за пиенето не съм сигурен ама в миналото като се порежат на полето хората са пикаели върху раната за да я промият и дизенфикцират. Така че като ходите до тоалетната си опикавайте добре ръцете и не ги мийте после.
25
11
 
5
 
! Отговори
без майтап преди 4 години
Само темата за пиене на собствена урина още не е засегната. Без майтап - мой познат беше ухапан от пчела и получи едно много силно алергично подуване. След което изпи около 150 мл собствена урина, и се оправи за около 20 минути.
24
1
 
7
 
! Отговори
2 на 200 преди 4 години
Предлагам антибактериални спагети. Варени са 2 часа на 200 градуса.
23
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"кулинарният блогър" - Иванке, *** ти сериозно ли? *** честно... Ама как не ви е срам? За затвор сте! Хората са в паника, те пускат "блогерски рецепти"! И ич не им пука, че някой ще вземе и ще го направи!
22
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повече ще обичаме телевизиите и радиото, ако ни дават практични съвети за правене на дезинфектанти в домашни условия, изработване на маски и използване на шалове, забрадки и други покриващи лицето материали отколкото предавания за черешки, капки , състезания, смени жената и пр. Може да намалите и кулинарните предавания, защото много от продуктите за готвените специалитети вече не се продават или са на баснословни цени.
21
0
 
39
 
! Отговори
T преди 4 години
Има ли служби в тази държава?! Това е проблем от изключителна важност за националната сигурност. Спиртът е изкупен от спекуланти-далавераджии, които сега се канят да правят пачки като го продават на супер завишени цени. Днес във фейсбуук попаднах на няколко обяви. Това си е чист тероризъм, заплашващ националната сигурност. Има си начини тези индивиди да бъдат издирени и всичко да бъде конфискувано. Все са с профил - анцузи, БМВта, къси подстрижки, кучешки боеве. Безобразие при епидемия.
20
1
 
13
 
! Отговори
Дезинфекциран фекал преди 4 години
Най- добрият дезинфектант срещу полит-вирус е автомат Калашников!
19
0
 
4
 
! Отговори
Дядо Либен преди 4 години
Язе съм си направил дезинфектант у дома. Важна е рутината.
18
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спир бе, спир !Най-обикновен при това.
17
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ужас!Сега и глицерина ще изкупят. Тия хора немат акъл.Нали в крайна сметка всички ще се заразят, какъв е смисълът? Леглата така или иначе ще са дефицитни и по-бедните и без връзки ще ***. Още когато плешивия каза, че лекарите можело да бъдат принудени да правят труден избор, това означаваше - събирайте парички, ще ви щавим.
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГолемиоПо-добре смърдящ на джибри,отколкото болен!
15
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега ни е лабаво, но след 4 седмици ще е страшно!Слушайте х'американците, те говорят за 8 седмици!
14
0
 
21
 
! Отговори
Големио преди 4 години
Хахаха пълни глупости както винаги. То ако имаше спирт по аптеките, може директно с него без другите добавки. Алкохолът за пиене не върши добра работа, че е слаб. Който има първак става ама ще смърди на бъчва.

Спонсорирани публикации