САЩ и Китай в люта схватка: Откъде тръгна коронавирусът?

Двете страни взаимно се обвиняват за произхода му
14 мар 2020 21:30, Елка Василева
433
САЩ и Китай в люта схватка: Откъде тръгна коронавирусът?
Снимка: архив, БГНЕС

Кампанията на правителството на Китай да се хвърли съмнение върху произхода на пандемията от коронавируса разгорещи спора със САЩ, като представител на Пекин огласи конспиративни теории, а Вашингтон нарече COVID-19 „вирусът от Ухан“, предаде Франс прес.

Спорът идва в момент, когато Китай се опитва да отклони обвиненията за заразата и да се позиционира като страна, взела решителни мерки и осигурила време на света, като е поставила под карантина огромна част от населението си.

С намаляването на случаите на коронавируса в Китай и ръстът им по света Пекин сега отхвърля широко споделяната оценка, че град Ухан е родното място на COVID-19, предаде БНР.

Конспиративни теории и слухове

Говорителят на външното министерство Чжао Лицзян отиде стъпка по-далеч в четвъртък, като обяви в Тwitter, че „може американската армия да е донесла епидемията в Ухан“, без да посочи никакви доказателства.

Още по темата

Той подсили днес твърденията, като постна линк към статия от интернет сайт, известен с публикуването на конспиративни теории за атаките на 11 септември 2001 г. в САЩ.

Цензорите, които обикновено са бдителни за слухове, сега позволяват на потребителите в китайските социални медии да разпространяват твърдения, че САЩ стоят зад вируса.

Едно видео, показващо американски здравен представител да казва, че някои от жертвите на грип посмъртно са диагностицирани, че имат COVID-19, е сред най-търсените неща тази седмица в Уейбо – китайския еквивалент на Тwitter. А Чжао постна клипа в акаунта си в Тwitter.

Начало на съмненията

Поставянето под въпрос на произхода на заразата противоречи на първоначалната оценка на Китай за COVID-19, който до момента е погубил почти 5000 души по света.

Гао Фу – шеф на китайския Център за контрол на заболяванията и превенция, заяви през януари: „Ние сега знаем, че източникът на вируса са диви животни, продавани на рибния пазар“ в Ухан.

Властите също разглеждаха Ухан и останалата част от провинцията Хубей като заплаха, тъй като поставиха 56-милионния регион под строга карантина, за да ограничат епидемията.

Пекин започна да хвърля съмнения в края на февруари, когато Чжон Наншан – уважаван експерт към Националната здравна комисия, заяви пред журналисти, че „епидемията първо се появи в Китай, но не е задължително произходът ѝ да е от Китай“.

САЩ говорят за „вируса от Ухан“

Междувременно САЩ разгневиха Китай, като използваха термин, свързващ директно страната с вируса.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео го нарече „вирусът от Ухан“, предизвиквайки Пекин да нарече това „окаяна и непочтено“.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп започна в сряда телевизионното си обръщение към нацията с това, че заразата е „започнала в Китай“.

А Робърт О'Брайън – съветник по националната сигурност на САЩ, в сряда настоя, че вирусът произхожда от Ухан. Хвърляйки вина за пандемията върху липсата на сътрудничество от страна на Китай и криенето ѝ след първите случаи, той каза още, че „това е коствало на световната общност два месеца за реакция“ на заплахата.

Пекин нарече тези забележки „изключително неморални и безотговорни“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


433
Още по темата: КитайСАЩкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
327
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До рускиня до 336Да живее руската радияция -най-хуманната в света .Още умират от чернобилски рак тук.що не си ходите в широкаята страна на майка си Путина
326
4
 
2
 
! Отговори
рускиня до 336 преди 4 години
от хиляда години китайци ядат прилепи , змии и гущери. Но виряс тръгна сега , след военни игри в Ухан. първия разболял е американски войник. Ето ти е 0 пациент.Хайли лайкли - ноли това е за авериканци най-дужкото доказателство. Още един път браво на Китай. С американските камъни по американската глава
325
3
 
2
 
! Отговори
рускиня преди 4 години
на гнусни кравари , както гледам не им харесва доказателства от типа на "хайкли,лайкли"Но относно други те не се притесняват да ръсят такива. Аз съм "с голяма доза на вероятност сигурна" (техния юридически лексикон), че кравари са виновни. Първия ,който се разболял в Ухан е военни от американска команда ,които пристигнали на военни игли в Ухан. Първите разболяли се военни от Мериленд, където се намира биологически научен център. Хайкли лайкли - браво на китай.
324
7
 
4
 
! Отговори
А сега сериозно преди 4 години
Какво се церемонят с ККП, та и мили очи им правят- да не наричали вируса КИТАЙСКИ за да не обидят комунистите!Без да влизаме в конспиративни теории, фактите са:1Вируса тръгна от Китай, нали?/ впрочем не първия тръгнал от там/2Вируса тръгна от животинския пазар в Ухан- и дори Китай го потвърди/въпреки че след пресния птичи грип, китай обеща да затвори тези пазари/3 В Ухан е най-голямата лаборатория за опити с вирусиТака че нищо грешно няма в това да бъде наричан Китайски или Ухан Вирус.
323
9
 
8
 
! Отговори
Некъф преди 4 години
Китайците да продължават да ядат всичко което мърда пък после другите им виновни. Хем нacpaHи хем голями!
322
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прочетете малко за взрива в руската вирусологична лаборатория Колцово,Новосибирск,на 1000 км северозападно от Ухан.На 17.09.2019 г.Руснаците скриха подробностите ,както навремето за Чернобил.Има сведения за разбягали се плъхове, за намерени в горите умрели животни и пр.За умрели и болни хора-нито дума,само една лаборантка загинала.Нещата май си идват на мястото.
321
5
 
11
 
! Отговори
Валерия преди 4 години
Американската мечта на лудия Тръмп се сбъдна!!! А и апропо, американската икономика нали на това се основава, на войни био - психо - иэточни, эападни, ФИНАНСОВИ, всякакви!!! Не энам, как ФЕД ще печата нови банкноти и ще може ли да емитира 1000 доларови банкноти, че да могат да НАСМОГНАТ!!!
320
2
 
4
 
! Отговори
КОМУНИЗЪМ ! преди 4 години
До 335КОМУНИЗЪМ !
319
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И децата знаят че Америка хвърли вируса за да удари икономически Китай и Европа и за да си избие бейби бумърите. Това е държава лишена от всякакъв морал и не за първи път хвърля биологично оръжие (агент оранжев във Виетнам) или ядрено оръжие над деца и жени (Нагасаки, Хирошима)
318
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е Глобална репетиция, как The Secretive Power Elite of The Deep State Government of The New World Order/ Тайният Управляващ Елит от Правителството в Сянка на новия Световен Ред ще ни управлява! Тотално затваряне на цивилизацията! Вкарани по домовете, чрез 5G мрежа по мобилн телефони (в Китай го правят вече) ще ни казват кога е "безопасно" да излизаме (няма зараза, радиация и т. н.),дронове патрулиращи отгоре ще ни елиминират,ако излиз без оторизация, но ще ни спускат и храна пред дома.
317
5
 
10
 
! Отговори
Обама-Си Дзинпин(10) преди 4 години
Демоничен цинизъм! Пуснахме ви вирус да ви избиваме масово, но сега ще ви пазим от него, като ви ограничаваме всякакви граждански свободи, ще си стоите по домовете, ще се следи от репресивния апарат за нарушения, скоро няма да можем да излизаме и да пазаруваме. Дронове ще следят отгоре, и ако засекат движение, под предтекст, че разпространява зараза, ще е легитимна цел и унищожаван, какт правеха в Ухан. И, това не е филм, а истина. Готвят сатаниститеГлобалисти нещо зловещо за човечеството!!!
316
2
 
6
 
! Отговори
Обама-Си Дзипин(9) преди 4 години
За нула време го сготвиха Тръмп, нас също. Глобалистите вкараха глобалното стадо в кошарата, като всяко стадо овце си е в негов кошара (затв са границите), сега овцете ни разпределят в по-малки кошарки за по лесен контрол (не дават да излизаме от домовете си). Днес баболюбецът Макрон каза, че сме във война! Признаха си демоните от Новия Световен Ред, накрая, биологическа война с/у мирното население!
315
1
 
8
 
! Отговори
Обама-Си Дзинпин(9) преди 4 години
В САЩ идват избори за нов президент. В страната се надига недоволство от извънредното/ военно положение, ограничаване на конституционни граждански свободи, свободно придвижване от щат до щат, недостиг на стоки, празни магазини. CNN, FOX News тръбят непрекъснато, Тръмп е виновен. Почти всичк страни от ЕС са лоялни на бивш правителство на Обама,на Демократите, и по нареждане от Брюксел, една след друга обявиха извънр полож и затварян на граници,огранич гражд свободи, тотале контр нанаселетието
314
1
 
8
 
! Отговори
Обама-Си Дзипин(8) преди 4 години
Докато Китай гореше, Тръмп още нямаше и идея какво му готвят, говореше по брифинги, че няма никаква опастност САЩ да се заразят с "китайския вирус", дори го наричаше така. Сега вече е в паника, и под натиска на Демократите, обяви Извънредно Положение, и Curfew/ Полицейски Час, и скоро след това забрана на всякакви вътрешни полети и движение на автомобили м/у отделните щати, забрана на полети от почти всички държави, което си е направо Martial Law, Военно Положение.
313
2
 
8
 
! Отговори
Обама-си Дзинпин(7) преди 4 години
Демократите обвиняват чрез медиите си, че Тръмп е пуснал вируса на Китай и на ЕС, за да ги срине икономически, Тръмп не беше и в добри отношения и с UK, там открито го подиграваха. Тръмп затвори границите за ЕС и UK, преди това и за Китай, като без да иска влиза в капана на Демократите, т. е. видите ли, зарази тези страни и сега ги изолира. Но, Демократите, агентите на ЦРУ (което не се долюбва с Тръмп) му вкараха вируса и в САЩ, чрез полета от Япония, със заразените от круиз кораба.
312
0
 
4
 
! Отговори
Обама-си Дзинпин(6) преди 4 години
С пускане навируса в Ухан, китайците за около 3 месеца си затварят фабриките, блокират целия район/ провинция около Ухан, за да не разпространи в цял Китай, жертват 3-4 000 китайци, за да види цял свят, че не могат без китайското производство, потушават бунта в Хонг Конг. Сега вече овладяват заразата при тях, пускат фабриките и с охота пращат маски и др стока зад граница. Тръмп обяви търг война и на ЕС. Сега Европа също гори. И, така, Демократите тръбят чрез медиите си, че Тръмп е виновен
311
0
 
6
 
! Отговори
Обама-си Дзинпин(5) преди 4 години
На тези световни военни игри, са участвали десетки държави, имало е агенти на всички мощни военно държави, които разработват био-оръжия, британски, френски, израелски, по-всяка вероятнос и руски, всеки си е "напазарувал" вируса, с цел какв му трябва, да го изследва, за ваксина и т. н., дори и за да заразяват собствен си население, с цел всяване на паника и увеличав на правомощ на правителства при извънр полож, ограничав свободи, тот контрол на населението, сриване икон на неудобни държав (Italy)
310
0
 
8
 
! Отговори
Обама-Си Дзинпин(4) преди 4 години
С любезното участие на агенти на ЦРУ, лоялни на демократите, по време на военните игри в Ухан през окт 2019, и със съдействие на китайците, които с десет хилядна армия и със сини каски като ООН, са охранявали игрите, вирусът е air-born, появява се във въздуха, тогава се правят и учения за избухване на зараза с медиц екипи, отцепват се части от града. След някоя и друга седмица са първите заразени в Китай. На тия военни игри е имало и тайни израелски служби, които "пазаруват" вируса (за Иран).
309
0
 
7
 
! Отговори
Обама-Си Дзинпин(3) преди 4 години
Китайската икономика е заплашена от републиканецът Тръмп. Демократите, още от първия ден на Тръмп, като президент, се опитват да го премахнат и да вземат властта отново (импийчмънт заради руска намеса в изборите и украинския скандал). Не успяват. Тръмп укрепи позициите си. И, като последен, отчаян ход, Демократите използват козът си с коронавируса. Китайците нямат нищо против да се прострелят в крака,за да спасят тялото си/ икономиката си. Няколко хиляди жертви на вируса, при 1.5 мрлд е нищо.
308
0
 
5
 
! Отговори
Обама -Си Дзинпин(2) преди 4 години
От тази унив клиника в Сев Каролина, официално е закупен от китайското правителство, и пренесен в лабор в Ухан, за опити за създаване на ваксина (има документи с подписа на Джо Байдън). Правителств на Обама и Си Дзинпин са в добри отношения, привърженици на глобализма, търговията м/у САЩ и Китай процъфтява. Тръмп, който е националист, против глобализма печели изборите през 2016 и от 2017 става президент. Иска да направи Америка Велика Отново, обявява Търговско война на Китай.

Спонсорирани публикации