Мутафчийски: Социална дистанция, да си мием ръцете, не да изкупуваме магазините

Най-оптимистичният вариант е към септември да бъде създадена ваксина
Обновена: 14 мар 2020 15:21 | 14 мар 2020 07:30, Елка Василева
197
Мутафчийски: Социална дистанция, да си мием ръцете, не да изкупуваме магазините
Снимка: архив, БГНЕС

Най-важното е да се запази социалната дистанция. Това е единственото нещо, което е допринесло за ограничаването на инфекцията в държави, в които вече се справят с проблема. Това е философията на всички мерки, които се предприемат, каза по БНТ началникът на щаба за борба с коронавируса ген.-майор проф.д-р Венцислав Мутафчийски.

До 5 години затвор ще бъде наказанието за нарушаване на карантината, заедно с парична глоба. Само в Израел наказанието е по-тежко - 7 години, каза Мутафчийски.

„Факт е, че в повечето държави в света, не само в България, се установява грубо нарушаване на карантината. Не успяха хората да разберат, че трябва да се ограничат. И че носят отговорност не само за собственото си здраве, а и за своите близки, приятели, за своите баба и дядо най-вече, защото този вирус е фатален в повечето случаи за възрастните хора“, обясни експертът.

Още по темата

По думите му масово нарушават карантината всички и затова в много страни в Европа и света се взимат законодателни мерки, които инкриминират това деяние.

За презапасяването и създалата се паника Мутафчийски коментира: „Това е ирационално поведение. В старанието да се преподготви човек прави куп неща, които са не на място. Вместо да си мием ръцете и да не се пипаме по лицето с мръсни ръце, ние започваме да изкупуваме магазините“.

„Този вирус не е толкова смъртоносен, колкото другите коронавируси. Най-оптимистичният вариант е към септември да бъде създадена ваксина“, допълни още Мутафийски.

България е на второ място в Европа по болнични легла на глава от населението, каза още той, като уточни, че това е на територията на цялата страна - неравномерно е разпределено, което може да се окаже голямо предизвикателство.

Мутафчийски коментира още, че „1700 лекари до миналия месец се бяха заразили в Китай. Същото е положението и в Италия. /.../ Тогава се появява въпросът кой ще ни лекува. Да, Китай има неизчерпаеми ресурси, но европейските страни нямат такъв неизчерпаем ресурс от хора. Затова трябва да има доста повишени изисквания към облеклата“.
  
За облеклата, които сега се произвеждат в България, експертът коментира, че те са няколко десетки пъти по-надеждни от препоръчителните и използвани в цял свят облекла за еднократна употреба.

"Имаме примери как да се справим. Трябва да поддържаме баланс, защото много са икономическите причини, които ни карат да се въздържаме от прекалени мерки. Ние не разполагаме с ресурсите на Китай и трябва да внимаваме, защото може да се счупи държавата", добави проф. Мутафчийски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
1
 
0
 
! Отговори
Жена преди 4 години
Хайде, стига с тоя цирк бе. Да трябва някаква превенция, ама искам да ми обясниш как да държа 3 годишно и 5 годишно вкъщи, да не излизат. И само да кажа, че в Италия всичкото производство си работи.Майка ми е там, свекърва ми също. Накараха народа да изперка. Межа ми като не работи какво ще ядем, кой ще ни плати сметките.
179
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
мийте си дупетата редовно
178
3
 
2
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Абе да става каквото ще.
177
1
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
След като хората се запасяват,значи не ви вярват,другари управници.
176
1
 
10
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 4 години
Напротив, ЩЕ ИЗКУПУВАМЕ МАГАЗИНИТЕ, ДОКАТО СЕ ПОЯВИ ЧЕРНА БОРСА. Вие какво очаквахте??? Че ще говорите по цял ден глупости по медиите, а ние да сме спокойни - няма да стане. Вместо който идва от чужбина - принудителна 2-седмична карантина и всичко да е ОК, сега да не сме купували. Не ще купуваме, а ще счупим икономиката, да знаете следващия път, пъзливи дърдорковци, ако има следващ път, де!
175
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единстветият начин да предпазим лекарите и сестрите е като затворим болниците. Те и така са търговски обекти, следователно извънредното положение се отнася и за тях.
174
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Личните лекари сега как да работят -НИКАКВИ УКАЗАНИЯ НИКАКВИ ПРЕДПАЗНИ ОБЛЕКЛА ЗА ТЯХ
173
2
 
7
 
! Отговори
само това имам преди 4 години
Дано не се наложи да я караме само на орехи и лукчета.
172
2
 
15
 
! Отговори
сулю преди 4 години
Правителството ще чопне от 50-е милиарда на СБ за справяне с кризата. Ама да осигури доставки на витамин Д, селен и цинк не се сеща. *** ние си плащаме, само да ги има.
171
1
 
2
 
! Отговори
909 преди 4 години
На всички "набедени" болници да се пратят бързите тестове... пък после да решават.
170
1
 
15
 
! Отговори
И АЗ ДА КАЖА преди 4 години
КАКЪВ ЩАБ, КАКВА ПРЕВЕНЦИЯ???ИМА ПОСТЪПИЛ ПАЦИЕНТ, ВЗИМА СЕ ПРОБА, ИЗПРАЩА СЕ В СТАРА ЗАГОРА И СЛЕД 3-4 ДНИ - ХОП, РЕЗУЛТАТ. ТОВА НЕ СА ЛИ 4 ЗАГУБЕНИ ДНИ?АКО ПРОБАТА Е ОТРИЦАТЕЛНА САМО ДЕТО Е ЛЕЖАЛ И ПЛАШИЛ ДОКТОРИ И СЕСТРИ.АКО ПРОБАТА Е ПОЛОЖИТЕЛНА - МИНАЛИ СА НАЙ-ВАЖНИТЕ ДНИ ЗА ПАЦИЕНТА.
169
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Започвам да си мисля, че паниката я създават медиите и то съвсем умишлено. Обикновено пазарувам в събота. Големите магазини са презаредени. Купих си всичко, което ми е нужно. Има малко повече хора, но всички са спокойни. Не видях паника у никого.
168
6
 
11
 
! Отговори
Пак преди 4 години
Пак в България само програмистите вадят ползите от ситуацията.Те могат да си работят от вкъщи и даже няма да им намалят заплатите.Може и да им вдигнат защото почнаха яко поръчки онлайн и други онлайн неща.Ама ако работиш в ресторант какво правиш? Сестрата е сервитьор и сега няма работа и бакшиши.Защо винаги програмистите са облагодетелствани???
167
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква дистанция генерале,в големите вериги е пълно с хора много хора,и не се пропуска по 20 човека както София ,става въпрос за Ловеч
166
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Страдаме от "Синдрома на празния рафт". Как се лекува?През социализма сме страдали от "Синдрома на празния рафт", но не сме знаели, преди изключителното икономическо откритие на Философа.Заслужава Нобелова награда за икономика!
165
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-оптимистичният вариант е да се спре с лъжите, шикалкавенето, двойните стандарти и краденето...Половинчатите мерки и снишаването не носят спасение, затворете границите за хора, идващи от заразени страни! Спасението е в ограничаване на контактите, и хигиената, в спазването на правила - толкова лесно и толкова непостижимо за нас.
164
4
 
3
 
! Отговори
Fax from Kazan преди 4 години
Ген проф майор доктор...последният да затвори врътътъ. Шегуваю се, евала на човека
163
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Олеле, лошо....
162
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки ден плашат хората с някакви Годжи Бери с пагони и униформи.
161
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Годжи, кажи че си ти, дай ми сигнал