Екоминистърът: Недопустимо заустване направо в реката!

Димитров провери замърсяването на реките Чепеларска и Юговска
22 фев 2020 10:58, Елка Василева
46
Екоминистърът: Недопустимо заустване направо в реката!
Емил Димитров. Снимка: архив, БГНЕС

Министърът на околната сред и водите Емил Димитров на място провери голямото наднормено замърсяване с цианиди на реките Юговска и Чепеларска.

Вчера бе установено многократно /20 пъти над нормите/ превишение на концентрациите на цианиди. Министър Димитров каза, че са установени неправомерни действия - направо заустване в реката чрез система от тръби, предназначена да прелива от хвостохранилището и директно заустване в реката. Това е недопустимо, категоричен бе Емил Димитров.

В инспекцията участваха още областният управител на Пловдив Дани Каназирева, представители на МОСВ, Басейнова дирекция "Източнобеломорски район", РИОСВ-Смолян и РЗИ.

Още по темата
Замърсяването идва от предприятието "Лъки Инвест" и хвостохранилището. По думите му някои очакват, че държавната администрация не работи от петък до понеделник и че ние няма да реагираме, а в понеделник всичко ще бъде чисто. Той уточни, че още от вчера са затворени шлюзовете, за да не отиде замърсена вода за напояване.

Няма опасност за питейната вода, предприети са всички действия и са уведомени институциите за спиране подаването на вода към рибарниците и напоителните канали. Взети са проби вчера и днес, каза областният управител Дани Каназирева. Тя е на мнение, че това се прави умишлено. По случая са сезирани полиция и прокуратура.

Срещу предприятието предстои в понеделник да бъдат връчени вече наложените санкции за неуведомяване и заустване без разрешение за замърсяването преди десетина дни. Сега след излизане на резултатите ще преценим какви ще бъдат глобите, каза Екатерина Гаджева, директор на РИОСВ-Смолян. По закон максимума е 10 000 лева, но ще се търси обвързване и с размера на екологичната щета. Тя поясни, че в този случай не говорим за инцидент, а за умишлено заустване.

След инспекцията в Областна администрация Пловдив ще бъдат дадени подробности от всички отговорни институции.
/БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие по добре кажете кои фирми и имена вкарват отпадъци от ЕС ,защото не разбираме кой и как и дали има чадър за приближените на правителството защото няма как да са виновни БСП или др партия герб е на власт
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпросното хвостохранилище е там и така си пуска водите от има-няма 60 години.
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То с тая малка глоба закво му е да дава три милиона за пречиствателна станция.Трови ги тия българи земи си златото и да мрът тука .Ти нали си американец .
28
0
 
1
 
! Отговори
Радев до 38 преди 4 години
С него не говоря, сърдит съм му.
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев питай Гешев пие ли вода и от къде ?Защото не остана чиста вода в БГ.То май Перник са най добре че не пият вода от чешмите .
26
1
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Ето, направили са такова заустване. Действа сигурно от госини, значи е допустимо.
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оказва се че замърсителят плаща глоба и продължава да трови България .Ама в америката ако го набарат адвокати ще го осъдят на смърт .
24
0
 
8
 
! Отговори
Бойко Тъпото преди 4 години
Имаме добра и лоша новина !Добрата е че намерихме отровните места на замърсяването .Лошата е че всички ще умрете !
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
кви са тия глоби по 10 000 бе,те на тоя дето трови това са му джобните за деня бе,глобите трябва да са съобразно щетата,за отравяне на водоизточник глобата трябва да е от 100 000 нагоре,ако е избил живите организми поне от 500 000 нагоре да е,че той му е по-евтино да си хвърля отровите в реката и да си плаща глобите,отколкото да унищожава отровата по разработен проект
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цианидите странното своество да тровят .Но приемани редовно на малки дози хората свикват със тях и умират от рак и болести .Обикновено симптомите са объркващи и за лекарите .Например недоносени деца или мъртво родени и пометнали внезапно .Проблеми с психиката недоспиване и агресия .Склоност към самообийзтва и убийства .Цианидите в съчетание с алкохол водят до паралеза и смърт.Пуснати във вода тровят всичко за години напред и увредените са чудат що имат рак .
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Недопустимо е, ама си го допуснал и сега водата на Пловдив е отровена.
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Министъра е прав недопустимо е рудници за метал да си пускат отровите в реките .Тези рекички са притоци на Марица !
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи и цианиди можело да се хвърлят в реката. Срещу само 10 000 лева. МОСВ ще се направи, че все едно си си хвърлил дъвката в реката и си я замърсил, а не като за отравяне на водоизточник на втория по големина град у нас.
18
0
 
10
 
! Отговори
Ангела Меркел преди 4 години
Другарки и другари всеки ден някой иска да ни го натовари .Есеки ден някой трови Марица с цеаниди,нефтени петна,пестициди .Обаче да не се окаже че няма една фирма която да има пречиствателна инсталация .Тогава кой ги пази тея фирми да тровят народа пред очите на ЕС .
17
1
 
2
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Гарантирано от ГЕРБ !!!
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гешев подслушваш ли екоминистъра има ли според прокурора умишлено тровене .
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега за да не стане паника ще кажат че всичко е в нормите !То иначе положението е за война .Президента да строява армията !Лъжат нищо не е в нормите рибите са отровени .
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оплакване до ЕС !Това правителство от луната ли пада ?Отровиха водите въздуха и храните !Защо не са проверили как са направени отводняванията .Отровите от цианид в реката .То така и аз мога да вадя злато ,сребро,мед,олово стига да ми позволат да ва трова.
13
0
 
4
 
! Отговори
Банов преди 4 години
Ало, Банов съм
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
10 000 лева ли струва да отровиш Марица барабар със рибите,птиците и жабите и хората в Пловдив .Знаете ли коло рибари умряха от тая риба с отрови и колмо щъркели загинаха .Водата в Марица е тровена системно и постоянно .Убийци !!!Пловдив пием от тая вода !