Гледат ни за чакалнята на еврото през юли, Борисов: По-полека!

Българският парламент е гарант за курса , заяви премиерът
309
Гледат ни за чакалнята на еврото през юли, Борисов: По-полека!
Снимка: БГНЕС, архив

През юли, не през април, България и Хърватия ще бъдат разглеждани за чакалнята на еврозоната, стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел.

Дотогава българските банки трябва да си наблюдават много внимателно капиталовата състоятелност, за да няма допълнителни пречки, заяви Борисов.

Още по темата
Премиерът се среща днес с изпълнителния замeстник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който отговоря за еврото.

На въпрос дали ще има отлагане на влизането ни в чакалнята, Борисов отбеляза, че сме вторите в Съюза по малък външен дълг, с траен растеж на Брутния вътрешен продукт, което показва финансовата стабилност на страната. По думите му това се оценява високо от Еврокомисията.

Казах, че по-полека трябва да вървим към чакалнята заради негативни примери, които били дадени, каза премиерът, според когото българският парламент е гарант за курса лев-евро.

Той сподели, че не е спал от 30-40 часа. "Когато вицепрезидентът на Еврокомисията казва, че България ще влиза в чакалнята на еврозоната, аз няма с какво още да убедя хората. Няма държава, приела еврото, да е станала по-бедна или по-слаба. Еврото е втора валута в света. Затова работя без сън", обясни премиерът.

Лидерите на страните от ЕС не успяха снощи да постигнат споразумение за дългогодишната финансова рамка - бюджета на съюза за следващите седем години. След дълги преговори през цялата нощ, срещата продължава и днес. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
268
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знаете как се прави- Менда внася законопроект и набързо минава без да разберете
267
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Njama li da Blagodarite i za Evtinite samoleti - oshte na chertej ?!
266
2
 
6
 
! Отговори
ГОШ преди 4 години
Не виждам как НС ще бъде гарант на курса на лева. Той е колективен орган и не носи отговорност. Освен това поне 80% от депутатите са пълнеж и нищо не отбират от икономика. Гарант за курса е правителството в лицето на премиера и финансовия министър. Те да се разбират с БНБ и Б.Б. да не се измъква с думите , че БНБ е независима институция. ГЕРБ, ОП, Воля, ДПС и част от БСП избраха шефа на БНБ. Сега ИГ да се оправя.
265
3
 
2
 
! Отговори
do do 268 преди 4 години
Нека да е така.Мисля, че лева може да е стабилен още много години. Дори може да поскъпне, ако имаме лидери, котио си го постравят за цел.
264
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
българският парламент бил гаранция за курса лев-евро. Значи гаранция - Франция.
263
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новината че премиера прал пари е смешна и комунистите *** на умряло.Испанската медия е спонсорирана от ***. ДА БЛАГОДАРИМ НА АМЕРИКА ЗА ЕВТИНИЯТ ГАЗ.
262
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Започва турист.сезон след 1.5 месеца,дойде ли Китайският вирус в България през сухоп.граници или през летищата,ни сезон,ни евро,ни икономика ще остане!
261
2
 
0
 
! Отговори
До 270 преди 4 години
От расъжденията ти веднага си личи че живееш на Балканите .
260
4
 
2
 
! Отговори
До 268 преди 4 години
Да но оскадноста и фискалния резерв няма как да се нарушат.Бнб е независима институция.Само Радев ако въведе военно положение както го караха.И стане диктатор може да го наруши.хахаха. С една дума майтапа на страна Стабилността на лева е гарантирана от валутния борд.А БГ е и сега неофициално в Еврозоната.Приемането на еврото ще има големи икономически предимства и за страната и за населението.Да не говорим за престижа пред инвеститорите .
259
2
 
3
 
! Отговори
ох добре преди 4 години
До До265Нищо не обясняваш. Твърдиш голословнио на принципа вервайте ми. Тепърва ще видим какви проверки на данните ще протекат и дали няма да замижат с едното око, защото чисто политически на някои им е изгодно да влезе нова страна в ЕЗ. За мен е очевидно ,че макроикономическите ни данни са захаросани. Ако ЕЗ иска да ги превърне в реалност преди да влезем - няма да е зле. С при всичко става.
258
4
 
5
 
! Отговори
До265 преди 4 години
Повтарям пак и повече няма да ви отварям очите. Една страна може да стъкмява данни колкото си иска.Но кандидатства ли в Еврозоната започват такива контроли и проверки години на ред.Че бедната ти е фантазията за какво става въпрос.След Гръцката трагедия Швабите най вече така се уплашиха.Че изградиха контролен отдел от 3000 човека супер специалисти в ЕС които вземат под лупа всяка кандидатка за Еврозоната.Влизане в Еврозоната с фалшиви данни е невъзможна.
257
2
 
5
 
! Отговори
обяснявам преди 4 години
До До262Щеше да си прав, ако примерно ЕЦБ беше ганрт на лева и беше цаявила, че ще купи колкото левове й пшредложат на този курс при всички условия.А всъщност стабилността на лева идва от фискалното покритие и от строгата оскъдност, която се поддържа. Лева би бил стабилен при същите условия дори да беше вързан за швейцарския франк, долара или британската лира.Ако се наруши оскдността или се опатка резерва - ще видиш една стабил;ност....
256
2
 
5
 
! Отговори
хипотеза преди 4 години
Как "пада" вноса? Турските и македонски домати стават "български", ширпотребата от Азия минава контрабанно и прочее.За да ми обяснят, че вноса бил паднал при повишено потребление, трябва да уточнят какво точно сме спрели да внасяме с какъв български продукт сме го зменили, къде и кога точно сме го произвели същия в повече.При положение, че в магазина бг стоките са такава рядкост, че ги указват със специални етикети, много странно ми се вижда това падане на вноса и покачване на потребленеито
255
4
 
3
 
! Отговори
До262 преди 4 години
Лева е стабилен само защото е вързан за еврото.(валутен борд) И де факто, ние сме не официално отдавна в Еврозоната.Ако го няма борда а сме с плаващ курс,като останалите страни.Обменния курс ще е поне три пъти по висок .А лева ще е по скоро нестабиленОсобено ако управляват некадърници като бсп.Които докараха даже хиперинфлация и то не чак толкова отдавна.Гечев все още е там даже дава съвети .Смях в залата.
254
2
 
3
 
! Отговори
хаха преди 4 години
До 77Ти от Марс ли падаш?Проблема на гърците не беше че лъжат, а че лъжат много. Инак всички си подслъгват в статистиката. А на ганьовската стъкмистика ако си седнал да вярваш - то си е диагноза.Няма макроикономически показател, който да се хване и да не може да се оспори.Да не би случайно данните във фактбука на ЦРУ да са толковеа по-различни от данните на НСИ? Извинявам се но виждам повече логика в данните на ЦРУ.
253
2
 
4
 
! Отговори
стар комунист преди 4 години
Бързат, бързат завалиите ,ама бързат към гробищата!
252
2
 
8
 
! Отговори
топло преди 4 години
До дядоТе не са никакъв гарант. Гарант е резерва и оскърността на лева, формирана от строги правила.Управляващите май вече се дразнят на валутната стабилност и им се ще да обърнат лодката, че народа панически да се хване за еврото без много колебания
251
2
 
5
 
! Отговори
като са прости преди 4 години
До ЖековТези българи нагушиха банките с марж и такси. Еврото няма да е официално разплащателно средство иоще години, така че вероятността този 1 млрд да се обърне отново в лева е голяма - банките чакат още някоя такса да захлебят. Цялата тази истерия, подпомагана от властите сякаш беше опит да гътнат най-стабилната валута в Европа след франка - лева. Няма друга валута, която да се печата при такива строги правила и да е покрита с толкова активи.
250
5
 
2
 
! Отговори
77 преди 4 години
Сега обяснявам на троловете .Един писа че БГ манипулирал данни .И за това можела да кандидатства.Това стана веднъж извърши го Гърция преди 20 години.И се получи гръцката трагедия.Докара ЕС в тежка криза.Контролните органи в Еврозоната в момента са такива че е и магьосник да се опита не може да ги излъже с данните си .Абсурд е.А колкото до поскъпването има лесен начин Показаха го Балтийските страниЕдна година преди и една след приемането на еврото.Етикети на стоките с две цени евро/месна валута
249
3
 
8
 
! Отговори
дядо преди 4 години
На тоя жалката сбирщина в т н парламент му била гарант! Ами народа за какъв чемер го имаш бре?