Ситуацията с коронавируса - преекспонирана, имало повече страх

Вирусът рано или късно ще бъде овладян, заяви Евгений Кандиларов
21 фев 2020 10:47, Красимир Ангелов
18
Ситуацията с коронавируса - преекспонирана, имало повече страх

Ситуацията около коронавируса в Китай е донякъде преекспонирана, има малко повече истерия и страх в цялата картина. Това мнение изрази доц. д-р Евгений Кандиларов, историк и японист, в предаването "Светът е бизнес"  по Bloomberg TV Bulgaria.

"Вирусът рано или късно ще бъде овладян, тенденциите вече са такива", посочи Кандиларов. Той бе категоричен, че Китай има ресурсите за мобилизация и възстановяване на нормалния ритъм на производство и доставки.

Според госта обаче ситуацията в момента е в буферен период, в който икономически негативният ефект все още не се е усетил. Той отбеляза, че при всички положения това е криза за Китай, особено в момент, в който страната има редица други геополитически проблеми.

"Няма да се стигне до криза на системата в Китай, защото нейните власти правят всичко възможно за наистина бързото овладяване на тази ситуация", посочи експертът.

Кандиларов отбеляза, че Южна Корея и Япония ще са сред най-засегнатите страни заради свързаността си с китайската икономика и експортната им ориентираност.

По думите на госта има опасност и от политическо отражение на коронавируса в Япония, като последните новини сочат за разклащане на позициите на премиера Шиндзо Абе.

Вижте видео с целия разговор тук
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.