Китайската банка срещу коронавируса: Пере парите, буквално!

Банкнотите от Хубей ще бъдат връщани за дезинфекция
20 фев 2020 22:15,
14
Китайската банка срещу коронавируса: Пере парите, буквално!
Снимка: Pixabay

Разпространението на коронавирусът в Китай предизвика невиждани мерки за спиране на заразата. Една обаче може би изглежда доста абсурдна, но е всъщност разумна. Китайската банка даде разпоредби банкнотите да бъдат дезинфекцирани или унищожени, предава CNN.

Новите мерки, обявени по-рано от Китайската народна банка, целят да задържат разпространението на вируса, който според официалните данни вече е заразил повече от 75 хил. души и стана причина за смъртта на повече от 2 хил. Изглежда обаче, че вирусът може да оцелее за няколко часа и върху повърхности, според информация на Световната здравна организация (СЗО).

По тази причина в сградите в засегнатите райони в Китай по няколко пъти на ден се дезинфекцират бутоните на асансьорите и дръжките на вратите, а хората се притесняват, че заразата може да се предава и чрез парите в брой.

След новото решение на властите, всички китайски банки буквално трябва да „изперат“ банкнотите си, като ги дезинфекцират с ултравиолетова светлина и високи температури, след което да ги съхраняват на сигурно в рамките на 14 дни, преди те да влязат в обръщение.

Банкнотите, идващи от епицентъра на заразата – провинция Хубей – ще бъдат връщани директно в централната банка, а според вестник Global Times, парите в провинция Гуанджоу може директно да бъдат унищожавани в някои случаи.

За да се справят с тази ситуация, от банката ще напечата големи количества нови банкноти, както вече се случи през месец януари, когато бяха пуснати в обръщение общо 4 милиарда юана (около 570 млн. долара).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
SS преди 4 години
Относно производствата извън Китай... Да има такива ,но 90% от суровините, компонентите и подсистемите идват от Китай. Примерно в LED круша ,от там са електронните компоненти, платки, ако не самите пластмаси то поне прекусорите за гранулите. Едва ли има нещо което да не опира до ключов компонент от Китай който може да срине цялото производство.
10
0
 
11
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
Това нещо трябва да стане закон - и почистването на дръжките, и стерилизацията на парите. На Женския пазар ромка ми върна ресто, като извади парите от деколтето си, а то една жега...Парите не миришат, ама пак са си най-мръсното нещо, дори тоалетната се чисти доста по-често от тях
9
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само някои от техниките са правени в Китай доста предмети не са китайски.Например запалките са правени във франция и испания.Самобръсначката в Англия.Пералнята в Германия,хладилникът в Италия. ТВ -Полша.Химикалките и писалките в Германия и Австрия.Почти всичко в нас не е произведено в Китай освен лед крушките но на места са полски.Няма чак такава зависимост от Китай колкото се опитват да изкарат някои хора.
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има и богати комунисти. Тези се возят на круиз и пътуват из Еуропата. Да не говоим за поршета, ферарита, ламбос, мазарати...в Китай. Но бедните са си бедни при която и партия.
7
4
 
7
 
! Отговори
факт преди 4 години
Провинция Хубей има население 58,5 милиона човека.Ако хората са използвали 570 милиона долара,значи на човек се падат по малко от 10 долара!Е,не се учудвам,че ядат кавото намерят-прилепи,змии,плъхове!Вижте докъде ги е докарал комунизма.....
6
10
 
2
 
! Отговори
до Абе преди 4 години
Каквото си купувал това си изхвърлил! А няма и за какво да съжаляваш-те китайските неща са като винарките-еднодневки.Сутринта ги купуваш д обяд им се радваш,следобяд си разочарован и привечер изхвърляш!По някое време може да ти дойде наум да си купиш нещо по трайно-произведено другаде,а не в Китай.Да знаеш,че си струва да купуваш неща които не са произведени в Китай.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Таман са пуснали печатниците и няма защо да ги спират така скоро, тъкмо по примера на Фед
4
2
 
14
 
! Отговори
Абе преди 4 години
Във връзка с корона вируса, реших да изхвърля всичко китайско от къщи. Сега стоим в празния апартамент, абсолютно голи!
3
1
 
7
 
! Отговори
ноу шит преди 4 години
Оня ден ми върнаха една двайска на която имаше засъхнал сопoл или храчка с кръв и неква жълто-кафява течност.Свинята си е ***.Накиснах я в доместос за малко и я измих със сейфгард.Стана странно бяла но чиста.Един съвет.Ако ще ги сушите след пране не ги гладете ми ги оставете между страниците на неползвана тетрадка и отгоре сложете нещо тежко и плоско.След 10 часа са сухи и прави.Не ги перете на ръка че се късат.
2
2
 
6
 
! Отговори
Паниката преди 4 години
Какво става в Идлиб,Сирия ,или там нищо не става ....
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мислех, че само в БГ перат при..