Ще се превърне ли Хърватия в руски "троянски кон" в еврозоната?

Страната също се готви за приемането на еврото
20 фев 2020 12:30, Екип на Investor.bg
40
Ще се превърне ли Хърватия в руски "троянски кон" в еврозоната?
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Последния път, когато високорискова икономика се присъедини към еврозоната, се стигна до спасяването на Гърция. Но на фона на нарастващите изисквания към най-младите си членове Брюксел проучва възможността за допълнително разширяване на еврозоната. Проблемът е, че това може да застраши не само стабилността на групата на еврото, но и самото бъдеще на Европейския съюз (ЕС), пише д-р Теодор Карасик, старши сътрудник в института "Лекстингтън", за Euronews.

Още по темата
Сред най-новите членки на блока, които имат възможност да влязат в еврозоната, личи името на Хърватия. През май 2018 г. премиерът Андрей Пленкович обяви, че еврото може да бъде прието в рамките на следващите 7 до 8 години. До миналия декември управителят на Хърватската национална банка Борис Вуйчич обяви, че официално ще започне процеса, като подаде молба за въведждане на еврото като официална валута за страната.

Но приемането на еврото би било абсолютна катастрофа, касаеща държава, чиято съдебна система страда от силна корупция, чрез която расте и руското влияние.

През 2017 г. ЕС едва успя да избегне "Гърция 2.0" в Хърватия, където най-голямата компания в страната Agrokor получи правителствена спасителна помощ за предотвратяване на финансов крах. Приходите на Agrokor представляват около 15% от брунтия вътрешен продукт (БВП) на Хърватия – подобен е делът и на икономиката на Лондон спрямо Великобритания.

Сривът на компанията би могъл бързо да разруши хърватската икономика. С около 60 000 служители в Югоизточна Европа и годишни продажби от 6,5 млрд. евро, разпадането на Agrokor може да доведе до домино ефект на финансова нестабилност в региона.

Целия анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
До Анонимен Е няма как ,друго обяснение за пред публиката не съществува ,а истинака е повече от опасна Така че Русия е виновна и лично Путин да не забравяме това
30
0
 
8
 
! Отговори
Стар набор преди 4 години
Моля авторският "екип" на Investor.bg да обясни в какво се състои руското влияние в Република Хърватска
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еврозоната уж щеше да се реформира но май бързо забравиха за обещанията си и пак почнаха да обвиняват Русия.. В сегашния вид не е изгодно за България, защото България спазва дисциплина и се топи, а другите плюскат и пируват.
28
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяка страна в която се вихри корупция и има проблеми в икономиката ,веднага и лепят етикета ,,Троянски кон на Русия"!За Хърватия това звучи смешно,хърватите ,както и словенците имат добри отношения с Русия,но много по-добри с Австрия,Германия и др.западни държави!Добре ще е западните анализатори,политолози и др., да престанат,да използват Русия за плашило,защото Русия въобще не е толкова страшна нито икономически нито военно!
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До опетковЗа Гърция проблем беше Ципрас и търсеха начин как да го свалят. Поискаха да вдигне данъците, ореже пенсиите и да закрие и приватизира и успяха както и с Виденов, но и Ципрас сам си е виновен, защото не излезе от еврозоната. Сега ще трупат нови дългове и ще чакат подарък от господарите.
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До опетковБВП се балонизира най-лесно със заеми както е в САЩ и еврозоната. Целта на еврозоната е просто да контролират малките държави и да точат ако някъде има злато или работна ръка.
25
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Приемане на еврото ще бъде катастрофално не само за Хърватия, но най-вече за Бъглария. Цените ще поскъпнат двойно, не слушайте германофилите. Неслучайно Полша, Унгария и Чехия не приемат еврото. Казват, ще го приемем когато достигнем западните стандарти. Умни народи, не са вечно надупени като *** германофила с 2 гроша в джоба.
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До опетковУмни, умни, колко да са умни? Някои народи се наживяха, други като нас остаряха докато ни говорят за стабилност - стабилни в бедността.
23
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Избраха социалист за президент и веднага започнаха немските нападения и хибридки=извадиха плашилището Русия от гардероба. Що не ревете за влиянието от Северен Поток? По тази логика Германия е най-големия троянски кон. Явно само германците имат право да си правят алъш-вериш с Русия, останалите сме бaлъци които само трябва да се карат с Русия. Ето затова мразя Германия лицемери безподобни.
22
1
 
5
 
! Отговори
опетков преди 4 години
Този "доктор" Карасик да вземе да си свие дипломата на руло и да си я завре там дето слънце не изгрява. Написал е такива глупости, че дори и проф. Гечев би се засрамил. Мислех, че глупостта вирее най-вече в в балканските кратуни, а тя вече била световно явление. Такова неразбиране и изопачаване на прости икономически и финансови постулати. Да, преди кризата се предлагаха лесни пари, но умните правителства не се набълбукваха до шията с тях и да ги раздават като незаслужени пенсии и заплати.
21
5
 
7
 
! Отговори
опетков преди 4 години
До Анонимен20 написал си ако не пълни, но едни половин глупости. Единствената тотално фалирала държава беше и си остава само Гърция. Всички други от споменатите имаха банкова криза, но се спасиха сами с едни или други мерки. Проблемът на Гърция, който все още им виси като Дамоклев меч е несъразмерният с БВП държавен дълг, чиито лихви и главници те не могат да изплащат. Гърците искаха и продължават да искат да живеят на вересия и да са богати без да бачкат.
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От цялата статия така и не разбрах в какво точно се изразява "руското влияние"?
19
11
 
8
 
! Отговори
Saxon преди 4 години
Руската прегръдка е много студена а там климата е средиземноморски и бързо е разтопява.Не е важно дали обичаме Русия или не проблемът е че управляващите там правят всичко възможно децата ни да живеят колкото се може по зле и тия дето тук им подържават са много заблудени слабоумници.
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отговорът е *** и кратък: He
17
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименнай-малкото поради факта че като ходиш някъде например в Гърция, няма да ти се налага да сменяш пари и да плащаш глупави такси за превалутиране, да не говорим за по-ниските лихвени разходи и т.н. и въобще аз пък невиждам никакъв смисъл да се продължава подържането на лева, при положение че той, тъй или иначе е фиксиран към еврото, да не говорим за ползите в икономиката
16
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И защо е целият този зор да приемеме еврото,някой може ли да обясни с думи прости каква би била ползата за средностатистическият българин?А всъщност от целия булумач който представлява тази статия,така и не разбрах какво общо има Русия в цялата работа с Хърватия.И след като внушението е, че ако нещо лошо се случва в някоя европейска държава виновна винаги е Русия,искам да попитам и за гръцката криза ли Русия пак беше виновна?ЕС е гнездо на корупция, и в него всички граждани работят за политиците
15
4
 
5
 
! Отговори
Религията драги преди 4 години
Сблъсъка Хърватия - Черна гора е показателен. Просто гледахме поредната война римокатолици срещу православни.
14
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно пък хърватите да се превърнат в руски троянски кон, това е мисия невъзможна, те да не са шматароци като сърбетата
13
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ние като сме троняски кон на САЩ в ЕС.Ингилизите излязоха, но ние все още сме там, докато го сринем и него.
12
14
 
7
 
! Отговори
Ко? Не! преди 4 години
На хърватите можем само да им целуваме краката. Впрочем, и на черногорците също. Хърватите малко подмолно си държаха досега нелепите "куни", но то си имаше причина. Черна гора от години си е приела еврото за национална валута.