Европейските лидери влизат в борба за бюджета

Те се събират този четвъртък в Брюксел
20 фев 2020 09:51, Ния Христова
9
Европейските лидери влизат в борба за бюджета
Снимка: Pixabay

Тази седмица лидерите на страните от Европейския съюз (ЕС) пътуват до Брюксел, за да се договорят за дългосрочния бюджет на блока.

Насрочена за четвъртък е извънредна среща на върха, която трябва да очертае 7-годишния план на разходите на блока. Не е даден краен час на срещата, което кара дипломатите да се опасяват, че преговорите може да се проточат и през уикенда. Дотогава неуспехът остава най-вероятният финал, пише Bloomberg TV Bulgaria.

ЕС разполага с бюджет за трилиони евро. Политиката на съюза позволява на земеделските производители да се конкурират с вноса от развиващия се свят. Също така помага на по-бедните държави да наваксат и подкрепя проектите, които обвързват страните от блока. Бюджетът обаче е и ярка светлина за напрежението, образувало се между държавите в ЕС, особено на фона на трите години необичайно единство по време не преговорите за Brexit.

Раздялата с Велкобритания е част от проблема. С напускането си Кралството оставя дупка в бюджета, която е около 60 млрд. евро (65 млрд. долара). Тази дупка трябва да се запълни чрез намаляване на разходите или чрез принуждаване на други страни да плащат повече.

ЕС променя своите приоритети, а те изискват повече средства за въпроси като климатичните промени и миграцията. В същото време тези, които печелят от традиционния фокус върху земеделието и регионалното развитие, искат да запазят своите ползи.

Цялата статия можете да прочетете ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Повечето средства" са 1.9 билиона (1900 милиарда) евро за следващите седем години. Явно в Брюксел искат да оберат всички европейци и да въведат социализъм, използват измислената т.н. климатична криза за да си осигурят (откраднат от европейските данъкоплатци ) стотици милиарди.
7
0
 
1
 
! Отговори
7777 преди 4 години
7 годишният план на ЕС. Звучи ми като петилетките на другарите. Нищо ново ЕС е като СССР. Между 3 и 5 години ще се разпадне.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
6- ТОЙ ДОГАВАРЯ ЕВРАЗИЯ С ПУТИН...
5
0
 
13
 
! Отговори
Наивни вярващи преди 4 години
Още ли има вярващи, които си мислят че отделните министри ще могат да защитят и поискат нужното за държавите им???Бюджетът вече е разпределен между Германия и Франция следвани от Испания, Италия и така по реда си. Ако някой си мисли и вярва че отделните министри имат думата е наивен, не защитавам нашия, просто посочвам изрежда се къде ще бъде отрязан бюджета и къде ще бъде увеличен това означава вече е решено и коя държава колко ще получи. Днешната среща е мижи да те мажем, демек има демокрация
4
0
 
11
 
! Отговори
Европейка преди 4 години
Приоритети-климатични промени и миграция.Там ще ни отиват данъците.Още ли чакате нещо хубаво от ЕС?
3
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАС НЕ НИ КАСАЕ- ЧЕРВЕНИТЕ СА ДОГОВОРИЛИ ВЛИЗАНЕТО НИ В ЕВРАЗИЯ ДО 2023Г.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквото им каже бати Бойко, това ще е !
1
2
 
11
 
! Отговори
чичо преди 4 години
Лидерите ще се борят, а нашия послушко със всякакви условия ще се съгласи !