Brexit предизвика рекорден брой инвестиции в Нидерландия

78 фирми са избрали да започнат бизнес в страната
19 фев 2020 17:37, Ния Христова
5
Brexit предизвика рекорден брой инвестиции в Нидерландия
Снимка: Pixabay

Поради излизането на Велкибритания от Европейския съюз два пъти повече компании започнаха бизнес в Нидерландия през 2019 г. в сравнение с година по-рано, съобщи холандска правителствена агенция, цитирана от БНР.

Миналата година 78 фирми са предпочели да отворят офиси в страната или да репозиционират операциите си. Общият брой на компании след британския референдум за Brexit от 2016 г. достина 140, това съобщиха в сряда от Агенцията за чуждестранни инвестиции на Нидерландия (NFIA).

"Тенденцията беше на удвояване всяка година на броя на компаниите, които идват в Нидерландия", заяви Йерун Нийланд от NFIA.

На 31-ви януари тази година Великобритания напусна ЕС, като в момента тече т.нар. "преходен период", който ще продължи до края на 2020 г. По време на този период трябва да се изработи и подпише търговско споразумение с останалите 27 членове на блока.

"Несигурността остава, защото никой не знае как ще изглежда сделката, която ще се договаря. Тази несигурност кара компаниите да търсят други варианти", посочи Нийланд. И добави: "С оглед на това нямаше забавяне на тази нарастваща тенденция на привличане на чуждестранен бизнес в Нидерландия".

NFIA посочиха, че в момента разговарят с още 425 компании, които планират преместване или разширяване на техния бизнес в Нидерландия, което е голяма разлика спрямо 175 фирми през 2018 година.

Очаква се, че 140-те фирми, които се се преместили в страната, да създадат над 4200 работни места, както и инвестициите да достигнат 375 млн. евро през следващите години, посочват от агенцията.

От там обаче предупреждават, че Нидерланидия е сред държавите от ЕС, които са най-застрашени от отрицателни въздействия след Brexit, поради отворената икономика със сравнително високо ниво на външна търговия.

Повечето компании, които се базират в Нидерландия, са до голяма степен във финансовата сфера, информационните технологии, медиите, рекламата,  природните науки и сектора на здравеопазването, посочи Агенцията за чуждестранни инвестиции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хаха печелили инвестиции 375 млн евро а великобритания губеше 10 милиарда всяка година потъващи в джобовете даже и на бай балгар великия европеец чорбаджия който строи къщи за гости
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До бай ГаньоРаботата е, че в Лондон няма развитие и скоро, всеки ше приеме това за знак на униране ... сега Холандия и скандинавските страни, ще изземат мниго ит функциите на Лондон и банките му ... Дано им се получи с брекзита и населението не побеснее, защото след 5 години ще е ужас там ...
2
4
 
1
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
едва 75?лондон ще остане центъра на вселената
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Холандия определени кърти!