Ще тръгне ли отново лифтът "Княжево-Копитото"?

"Витоша ски" иска да го ремонтира, има и готово предложение
19
Ще тръгне ли отново лифтът "Княжево-Копитото"?
Снимка: Pixabay

"Витоша ски" АД обяви, че иска да ремонтира въжената линия "Княжево-Копитото".

Лифтът е първият кабинков у нас, построен през 1961 г. с австрийско оборудване. Той не работи от 1992 г.
За да тръгне отново от „Витоша ски“ са подготвили мотивирано предложение за допускане на изработването на Специализиран подробен устройствен план за обект "Пътническа въжена линия "Княжево - Копитото" и са внесли документацията в направление "Архитектура и градоустройство" при Столична община.

Тази стъпка би позволила на концесионера да извърши ремонта законно.

"Преди няколко седмици заяви своето намерение да извърши реконструкция на съществуващите съоръжения на територията на Витоша. Нашият анализ показва, че Законът за горите и действащият план за управление на Природен парк "Витоша" правят невъзможно това да се случи законно. Въпреки това обаче, определени специалисти твърдят, че това е възможно и дават примери за подменено съоръжение в зона, която обаче не е природен парк. Преди 3 седмици ние официално поканихме тези специалисти да ни консултират как според тях това може да се реализира, но до този момент никой не откликна", обясниха от "Витоша ски" в съобщение, изпратено до медиите.

Оттам допълват, че желаят да направят Витоша по-достъпна и ще държат в течение гражданите относно развитието на проекта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тома Белев-мошеник. За планината по добър транспорт от лифта няма. Като толкоз се е загрижил за природата, заедно с останалите еколози и защитници, защо не се перчи толкоз за изсането на дървета в останалите части на страната. Защотото не ви интересува за природата, а кой каква комисионна ще даде за този проект.
18
0
 
1
 
! Отговори
Пречката са еколози преди 4 години
Трябва да тръгне този лифт, едно от най-екологичен и добър транспорт за планина. Грозно и срамно фа има планина и то до столицата и да няма лифт. Аман от еколози и защитници, колите като се движат да не би да е по-добре.
17
0
 
0
 
! Отговори
емо преди 4 години
Добре. Лифта от Княжево само до Копипото ли ще е? Нали се говори до Офелите. и там трябва влек от Ветровала до Конярника или седалков и нещата ще станат както трябваше да бъдат през 1990 година от проекта
16
0
 
0
 
! Отговори
Тошо преди 4 години
Нов лифт на Витоша? Много добре! Да видим дали ще стане.
15
0
 
2
 
! Отговори
slavi преди 4 години
До КрасенМи на тия зелени рекетьори докога ще им се позволява да пречат. Държавата и другите от които зависят нещата не могат да ли да ги игнорират и готово.
14
1
 
4
 
! Отговори
Красен преди 4 години
Ако "зелените" рекетьори от кръга "Капитал" не пречеха - Витоша вече щеше да бъде доста по-достъпна и с поне дузина модерни лифтове, които са най-екологичния транспорт в цял свят!!!
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато лифта е на ортака на Банкянската мутра Цеко няма да се случи нищо. Винету му подари лифтовете докато беше кмет на София.
12
0
 
9
 
! Отговори
Georgiev преди 4 години
Айде, започна се спорът по темата софиянци-провинциалисти, който е толкова излишен в днешно време. Изобщо няма значение кой от къде е, а какъв е и какво може. А и не това е темата тук.
11
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До българкаСелска стрино.Ти май си зле с географията.Софиянци ходят на Боровец. На час път е.Витоша колко скиори може да поеме.
10
1
 
15
 
! Отговори
До българка преди 4 години
Не се учудвай, в София софиянци почти не сме останали. Всичко е от села и паланки, за които планината не означава нищо. Тяхната мечта е да си купят трошка за 1000 лв (която пуши жестоко) и телефон за поне още толкова, да джиткат по чалготеки и кафененца по "Витошка"... Най-великото постижение на селянина-нашественик е да си купи апартамент в Манастирски ливади, където е кал до ушите и балкона на съседа е на 2 м. от твоя. Даже и кметицата ни (родом от село Белчин) е там. Кой ти мисли за планина.
9
2
 
16
 
! Отговори
българка преди 4 години
Честно казано, направо ви се чудя на софиянци - нарочно съсипаха ски-съораженията на Витоша и толкова много години нито един протест. Преди около две години за първи път чух,че някой е поставил въпроса. Защо така бе хора ? Планината ви е под носа, вие ходите да давате луди пари по хотели в Банско и чужбина ! Все едно някой на мен да ми огради морето. Протестирайте, върнете си планината - все пак милион и половина народ сте там !
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижте какво наивници, Цеко няма да ви построи нищо без да засмуче нещо по терена, сега понеже нашите другари са на власт, ще му дадат я да си вдигне някой ски център около лифта, я някое друго комплексче. Откакто му подариха планината само упадък цари горе.
7
0
 
16
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
Да видим дали Фандъкова си държи на обещанията, по време на предизоборната си кампания обещаваше да възстанови Княжевския лифт, ето сега има възможност да си спази обещанието.
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Време беше нищо, че с години лъгаха, че лифтовете на Витоша не могат да се ремонтират.
5
1
 
10
 
! Отговори
Савина преди 4 години
До АнонименИ ще продължи да бъде пълен, след този ремонт. Една положителна новина днес.
4
1
 
20
 
! Отговори
Диди преди 4 години
Eй, много хубава новина. Сега остава и наистина да се случи, а да не увисне във въздуха само като идея. Княжевският лифт е бил много посещаван навремето, ако го възстановят - отново ще бъде.
3
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еха, а плиблеженият до Суджуците неолигарх Цеко Минев колко милиона ще прилапа от Данъкоплатците. Които аверчето му Тиквата ще му подари. Щото е добър и щедър.
2
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Беше, ама откак Цеко Сифоня прилапа планината нищо хубаво не се случва там.
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добра идея, дано стане. Лифтът беше винаги пълен навремето.