Данъчната декларация сама ще смята дължимото

В сайта на НАП вече е качена годишната данъчна декларация
19 фев 2020 07:38,
8
Данъчната декларация сама ще смята дължимото
Снимка: БГНЕС

Данъчната декларация за облагане на годишните ни доходи може сама да пресметне дължимите налози. На сайта на Националната агенция за приходи вече е качена годишната данъчна декларация за облагане на доходите с баркод. Тя е най-удобният начин за обявяване на доходите от миналата година от хората, които нямат персонален идентификационен код (ПИК).

Удобството на декларацията с баркод е, че тя може да бъде свалена от сайта на НАП – nap.bg, да бъде попълнена “офлайн” на компютъра, след това да бъде разпечатана, подписана и изпратена до НАП по пощата или да бъде подадена лично в офиса на НАП по постоянен адрес.

При тази декларация изчисляването на данъка става автоматично след като човек въведе данните за получени доходи, платени авансови вноски и ползвани облекчения. Така човек не може да направи грешка при изчисляване на данъка. При отпечатване на декларацията върху нея се генерира баркод с цялата информация. В НАП само сканират баркода и всички данни влизат в информационната система на агенцията, което пести време за обработка на данните. Така ако ползвате някакво облекчение и от НАП имат да ви връщат пари, ще си ги получите по-бързо.

От първите дни на март обаче ще стартира още един, по-лесен начин за подаване на данъчните декларации за доходите. Ако човек има ПИК и влезе в профила си на сайта на приходната агенция, в данъчната декларация автоматично ще бъдат попълнени данните за получените през миналата година доходи от заплати, граждански договори и хонорари. Човек само ще трябва да прегледа данните и да попълни доходите, за които в НАП нямат данни – например за получени наеми от граждани. Ако човек иска да ползва данъчно облекчение, тази информация също трябва да бъде попълнена лично.
След това декларацията може директно да бъде подадена по интернет. Като към нея няма нужда да бъдат прилагани бележки от работодателите за получени доходи, както и решения на ТЕЛК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
Сп???нс преди 4 години
Като си отворря данъчната декларация ми идва попълнена - имаш доходите от заплата , от операции на фондовата борса , и всякакви истории, ако нещо не ти харесва го променяш или добавяш, ако не натискаш " подпис" и въвеждаш един код, пратен ти по SMS и си готов.Всичко от лап-топа
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И го смята в евро.
5
0
 
7
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Ха ха ... голямо удобство, пак същата врътня /но с баркод/ - попълваш, разпечатваш на хартия, подписваш с химикалчИ и пращаш по физическа поща. И защо след като НАП имат всички данни за доходи, декларирани от работни места, трябва да се попълва и таз хартия. Който си има сиви приходи, така или иначе няма да пише нищо. Секирата е винаги за редовните и съвестните.
4
0
 
9
 
! Отговори
Ха преди 4 години
Никъде не се споменава откъде идва т.нар. облекчение за гражданите. Всички лаври са за НАП, все едно не получават наготово ОТНОВО информацията от счетоводителите!
3
0
 
10
 
! Отговори
Икономист преди 4 години
Браво на такива данъчни декларации, които ще смятат сами. Когато работещите в НАП не могат да мислят и смятат, както и министъра на финансите, ще трябва да разчитат на подобни умни данъчни декларации. Между другото, аз все още не съм видял данъчна декларация, която може сама да смята.
2
0
 
19
 
! Отговори
ИЗВЪН преди 4 години
Преди години ми изглеждаше много странно това, че не ми се налага да се редя на опашка за ток, вода... услугите на общината са виртуални. Дебитната карта и паспорта пристигат по пощата.И въобще всичко е някак си просто направено, за да не пилеят напразно времето на хората в 21ви век. Но от друга страна, всички тези чиновници в България, какво точно биха вършили, ако не са на "хранилка"?
1
1
 
22
 
! Отговори
MR Buch преди 4 години
Пълни глупости, нищо не смята сама. Пак счетоводителите го отнесоха и то в съкратени срокове, да живей калинката българска...