Какво е да си под домашен арест в Русия на Путин?

Самотната майка Анастасия разказва живота си
18 фев 2020 22:00, Нели Христова
124
Какво е да си под домашен арест в Русия на Путин?
Снимка: Facebook

"Щастлива съм. Това беше мечтата ми от една година - да взема сина си от училище. Да се разхождам спокойно по улиците".

През последните 12 месеца активистката Анастасия Шевченко е под домашен арест в Русия. Тя няма право да говори с никого, освен с разследващите и близките си. Но благодарение на лека промяна, режимът й е леко отпуснат. Така BBC успява да се свърже с нея.

Анастасия вече една година чака процесът срещу нея да започне. Заплашват я 6 години затвор, тъй като е свързана с продемократичната група "Open Russia UK", която се смята за "заплаха за националната сигурност" от руските власти.

"Когато си под домашен арест мечтаеш за най-малките неща", казва самотната майка на две деца. Тя остава затворена в апартамента си, принудена да носи електронна гривна на крака.

"Така ме контролират. Винаги знаят къде съм. Трябва да е с мен, дори когато отивам в банята", казва Анастасия. За щастие, тя вече е получила позволението да се разхожда в близост до дома си, което е добра новина и за малкото й куче.

"Кошмарно е. Ала ако си политически активист в Русия, трябва да си подготвен. За всичко. Дори за затвора. Има дни, в които не искам да правя нищо, но не оставям това чувство да ме завладява прекалено често. Не мога, защото майка ми и децата ми ме наблюдават. Ако аз започна да се разпадам, значи е свършено с нас", разказва активистката.

"Разбира се, че всичко това засяга децата. Особено Миша. Той не може да спи вечер. Събужда се през нощта треперейки и крещейки "Мамо, мамо!", допълва тя. Дъщеря й също не е щастлива. Влада има едно простичко желание - двете да отидат на пазар заедно.

"Влада се превръща в мен. Ако аз отида в затвора, тя със сигурно ще поеме моята роля у дома", казва Анастасия.

В продължение на месеци единствената разходка на чист въздух за нея е докато върви за изслушване към съда. Представител на полицията винаги е с нея. Съвсем наскоро тя преживява шок, разбирайки че шпионска камера е била поставена в климатика й.

"На тези изслушвания видях снимки и разбрах, че в дома ми има камера. Снимки, точно над леглото ми. Снимки на мен, в моята пижама. Била е там цели 6 месеца и те са ме наблюдавали през цялото това време. Когато разбрах, се ядосах. Какво си мислят, че правя? Планирам преврат от леглото си?", разказва Анастасия.

Съвсем наскоро най-голямата й дъщеря умира. Алина имала увреждания и била в дом за лекарски грижи, когато се разболяла. Когато Анастасия получила позволение да я види, вече било прекалено късно.

"Урната седи тук, в стаята ми. Искам да разпръсна прахта й над морето. Отидохме на брега заедно само веднъж. Тя прекара целия си живот заключена в различни стаи. Просто искам да я освободя. Ала не мога преди делото срещу мен да приключи", казва майката.

Тя прави всичко възможно да прекара двата часа свобода, която й е позволена, максимално добре. А делото ще започне скоро.

"Те искат да изплашат хората. Да покажат, че опозицията е невъзможна. Те няма да го позволят. Да покажат, че ако си активист, като мен, ще свършиш пред съда, страдайки. Когато вкарват невинни хора в затвора, ние трябва да се борим срещу това. Или държавата ни ще се превърне в Северна Корея", категорична е Анастасия. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Да попитам:Какво е да си продажен "журналист" в БГ ? Тия от ДНЕС БГ знаят добре...
87
2
 
41
 
! Отговори
джо преди 4 години
Не става ясно защо само Русия е " виновна " за всичко и всички. В Щатите се разрази такава истерия , че бяха арестувани и следени хора които нямаха даже действия като тази госпожа. Погледнете Унгария там НПО организациите и тяхната дейност също бе ограничена законово. Значи всичко е много "ЗЛЕ" , но спокойно се е свързала и е дала интервю за ВВС
86
2
 
42
 
! Отговори
тя преди 4 години
Не си е гледала децата , а тръгнала Русия да оправя !Много е оправила себе си , та държава ще оправи !
85
4
 
43
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Да върви в САЩ щом не и харесва в Русия !
84
3
 
42
 
! Отговори
тя преди 4 години
Путин е "мек" , но не е Елцин ! Тая заслужава много по- строг режим !
83
3
 
44
 
! Отговори
тя преди 4 години
Ако "опозицията" ще разрушава държавата - малко й е на тая !
82
3
 
38
 
! Отговори
тя преди 4 години
"Да би мирно седяло , не би чудо видяло !
81
4
 
45
 
! Отговори
рускиня преди 4 години
Не знам дали служби я смятат за някаква заплаха, но определено тя със свои амбиции не пожела да се грижи за болната си дъщеря. Open Russia UK - организирана от бивш комсомолец, ,приватизатор олигарх ходорковски. Така че тази *** да не застава в поза на угнетена, а просто да се грижи за децата си , докато не й ги взели, защото май не й пука за тях а за своя политическа кариера. Мнение е само мое , но като майка не я разбирам
80
2
 
37
 
! Отговори
Q преди 4 години
Тя е активистка от организацията на Павел Ходорковски и затова се я подгонили за активна деятелност по Русия.
79
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много са ми смешни хора които са недоволни от държавитев които са се родили но не знаят как е в другите държави по света.
78
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руския домашен арест явно е по домашен от американския. Добре че не е била в домашен арест в САЩ че да усети разликата.
77
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая статия тънко ни финтира че ще я затворят за това че била активистка а не за това че е нарушила не един закон. Не знам защо борците за "демокрация" си милслят че им е позволено да нарушават законите и даже нарочно ги нарушават за да се изживяват като мъченици на демокрацията. А ние демокрацията я виждаме у нас. Имаш право или да работиш като роб за без пари или да умреш от глад. Плямпай си колкото си искаш ама никой не ти обръща внимание. За такава демокрация ли се бори тая ***?
76
2
 
43
 
! Отговори
3 преди 4 години
Гледайте си нашата софра. Нали успяхме да постигнем да има банани по магазините. Ходите си ги купувайте ако можете да си ги позволите и не се занимавайте с неща, които не са наша/ваша/ работа.
75
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тази кой ли и плаща за да живее. Явно са разни НПО-та, но извън Русия. А нейната работа е да плампа и да вдига шум.
74
4
 
42
 
! Отговори
9 преди 4 години
Добре, че Русия е силна и независима, иначе всички борци за "права и демокрация", щяха да я разбият и опустошат, както направиха със страните от близкият изток. Същото се отнася и за Китай. Така, че освен да водят с тях медийна война и плямпане на разни "демократи", нищо друго не може да им стане.Те Русия го ядоха вече един път с пиницата Елцин, сега са силни независими и вървят на горе. И най странното ги критикуват разни бедни българчета, радваща се, че има банани в магазините на воля.
73
5
 
40
 
! Отговори
До rusnak преди 4 години
Докато Турция е на прага ни, никога няма да загърбим Русия, макар и да предпочитаме западноевропейски тип живот. Дори и да изчезне или да се обезсили напълно държавата Турция, историческата Русия винаги ще е безценна за нас и ще засенчва лошия спомен за социализма.Затова българите симпатизират на онзи, който стои начело на Русия. Вие вътре в Русия може да имате най-различни политически ориентации. В представите на повечето българи обаче държавният глава на Русия е олицетворение на самата Русия.
72
2
 
42
 
! Отговори
Да попитам: преди 4 години
Какво е да си продажен журналист в България ?
71
12
 
34
 
! Отговори
123 преди 4 години
Камерата е била свързана директно и към спалнята джуджи. Малкия лилипут е маcтрубирал на нея. В катуна с ракети е така.
70
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статията е поредният израз на бг-слугинаж на запада.Къде по света ще ви позволят да участвате в групи, целящи сепариране на територии и няма поне под домашен арест да ви поставят? Тая направо е щастливка, че не е в затвора. Ако бяха краварите - да са очушкали до сега.
69
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Навсякъде по света има такава мярка за неотклонение - домашен арест. Не виждам с какво точно този в Русия е по-лош от ареста в друга държава. Ми няма как, където и по света да се намирате, ако имате такава мярка да си вземате детето от училище. Ама нали ви плащат да плюете по Русия и трендът в момента в БГ - "журналистиката" е такъв, та що да не понапишем поредните глупости.