Lasurit

За всеки ден без винетка шофьорите ще получават електронен фиш

За всеки ден без винетка шофьорите ще получават електронен фиш

За всеки ден без винетка шофьорите ще получават електронен фиш

Реклама Peugeot 408
Всички нарушения за деня се групират в едно, но на следващия ден при повторно преминаване през контролна рамка и незаплатена винетна такса потребителят отново е нарушител. Това заяви пред БНР проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“.

В този случай, ако за превозното средство седем поредни дни не е платена електронна винетка, собственикът ще има седем последователни електронни фиша, поясни проф. Асенов.

При преминаване през контролните рамки на АПИ, нарушителите ще бъдат снимани. Ако мобилните екипи на тол контрола спрат нарушителя в същия ден, тoй ще има възможността да плати по-ниска санкция – т.нар. компенсаторна такса. Тя е 70 лв. за леките автомобили, 125 лв. за превозните средства между 3,5 т и 12 т и 175 лв. за тези над 12 т. Ако не бъдат спрени от тол контрола до края на деня, за нарушението ще бъде издаден електронен фиш.

Електронният фиш съдържа информация за превозното средство и неговия собственик. В 14-дневен срок след получаването му нарушителят трябва да плати компенсаторна такса по банков път като в платежното нареждане се посочи номерът на електронния фиш. В противен случай ще бъде глобен – 300 лв. за леките автомобили и 1800 лв. за тежкотоварните превозни средства.

При плащане на компенсаторна такса електронният фиш се анулира, обясни още проф. Асенов.

Водачите на моторни превозни средства могат да проверят на сайта www.bgtoll.bg валидността на е-винетките, включително и на издадените чрез Агенцията за социално подпомагане, както и на тези на пререгистрирани автомобили.

Отговорността при неправилно декларирани данни относно регистрационния номер на пътното превозно средство, категорията му или периода на валидност на винетната такса е на собственика или на ползвателя, като в случай на неправилно декларирани данни се счита, че за пътното превозно средство не е заплатена дължимата винетна такса. Корекции в електронната система за събиране на пътни такси не са възможни.

Данните могат да бъдат въведени на кирилица или латиница, стига графично да отговарят на данните от талона на автомобила. Тирета, интервали или други знаци не се изписват. Знакът за нула (0) и знакът за буквата О не са взаимозаменяеми. Назад


Реклама Ford Summer Sale
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии