Подготвени ли сме за епидемия? Съседите са пред нас

България е на 61 място от 195 страни
10 фев 2020 07:00, Александър Попов
56
Подготвени ли сме за епидемия? Съседите са пред нас
Снимка: БГНЕС

Разрастването на коронавирусиа и увеличаващия се брой жертви поставя въпроса дали светът е подготвен за епидемия. А къде се намира България?

Ако се разделят държаваите на три групи - най-подготвени, добре подготвени и такива, които трудно ще се справят, България попада в средната група. Страната ни се намира на 61 място от 195 държави. Класирането се прави на базата на спазването на стандартите на Международните правила в здравеопазването.

Съседните държави на България отговарят по-добре на предизвикателствата при евентуална епидемия, сочи Индексът на глобалната здравна сигурност (GHS), цитиран от "Труд".

Гърция ни изпреварва сериозно (37 място), следвана от Турция (40 място), Сърбия (41) и Румъния (60). Единствено Северна Македония остава зад нас на 90 място.

Още по темата
В групата, в която попада и България, са повечето страни от Европа, Русия, части от Африка и Китай, който е на 51 позиция, с общ индекс 48.2, спрямо нашия от 45.6. 

Преди нас са и Литва, Полша, Чехия, Латвия, Естония, Белгия и Чехия, докато с по-лоши резултати са Русия (63 място) и Люксембург (67 място). 

България има добро ниво на здравеопазването, сочи индексът. Той сравнява страната ни спрямо средните коефициенти за останалите страни от групата. 

Ако средният коефициент на здравна превенция е 73, то у нас този показател е почти наполовина – 37.6. В Румъния той е 48.9, а в САЩ – 76.6. В установяването на болестите и поставянето на диагнози страната ни е на добро място – при международен индекс от 57, България разполага с 53.3. 

Най-добре подготвените държави според индекса са САЩ, Канада, Австралия, Тайланд, Франция, Великобритания, Швеция, Финландия, Дания, Швейцария, Нидерландия, и Словения.

Епидемията от новия коронавирус, започнала в Китай, вече е довела до заразяването на повече от 37 500 души по света, съобщи Световната здравна организация в Пекин.

Десет случая на коронавирусна инфекция са потвърдени в Хонконг за последния ден, общият им брой е нараснал до 36. Сред болните има девет души от едно и също семейство, които са се събрали на 26 януари на семейна вечеря.

Поради епидемиологичната заплаха в града бяха затворени туристически, културни и спортни съоръжения, бяха отменени масови мероприятия, а училищните ваканции бяха удължени до март. В събота в Хонконг започна да действа задължителен 14-дневен карантинен режим за всички, които влизат в града от континентален Китай.

Четвърти човек в Англия е тестван положително за коронавирус, след като се е заразил от британски пациент във Франция, съобщи английският главен здравен инспектор Крис Уити вчера. Уити уточни, че пациентът е настанен в специализиран център и сега се прилагат мерки, за да се предотврати евентуалното по-нататъшно разпространение на вируса

В Китай има 811 смъртни случая, а в континенталната част на страната потвърдените случаи на зараза са 37 198. Повечето от смъртните случаи са в централната китайска провинция Хубей, където новият тип коронавирус беше установен за пръв път през декември.

В Япония има 96 заразени, в Сингапур – 40, в Тайланд – 32, в Южна Корея – 27, в Малайзия – 17, в Тайван – 16, в Австралия, Германия и Виетнам – по 14. В САЩ случаите са 12, отделно американец почина от коронавируса в Китай.

Във Франция случаите са 11, в Обединените арабски емирства – 7, в Канада – 6, във Филипините – 3, един от които смъртен.

В Индия и Италия – по 3, в Русия и Испания – по 2.

 

По един установен случай има в Белгия, Камбоджа, Непал, Швеция, Шри Ланка и Финландия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Диана преди 4 години
На Илиенци крият болни от грип,пристигащи от летището на Сингапур са рискови? Никой не го е грижа!?
48
5
 
5
 
! Отговори
чумата преди 4 години
Утре празнуваме умрял номер 1000.Остават още 7 и нещо милиарда.
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 45Умен си като овца.Гледай да не те хване някоя овча болест.
46
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами какео да кометираме - ядат ***, плъхове, мармоти, насекоми, жаби и какво ли не. Отделно е известно, че китайците обикалят целия свят по екскурзии, от там и заразиха n на брой държави. Това са рисковете от глобализацията. Дано успеят да ограничат този вирус, че икономическата криза ще обхване света отново и борсите ще се сринат. У нас - просто да се молим да не дойде вируса, че ще стане манджа.
45
2
 
2
 
! Отговори
. преди 4 години
Който не знае как да поддържа перфектен имунитет, който не знае как да се храни, който разчита на докторята за да е здрав, ще му треперят коленете пред вирусите и бактериите.
44
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога ще пуснат вирус, който да лови само дебел.огъ.зи американц и техните слуги и лакеи. А да, тогава Тиквун и цялата му *** ще заминат.
43
5
 
4
 
! Отговори
noFreeman преди 4 години
хахаха не пишете глупости... елате да видите в Русия как са подготвени... ще ви се завие свят... най-добре подготвената страна с нито един заразен - само две китайски студентки...
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А-а-а, поподготвени сме! По-подготвени не сме били, няма и да бъдем! За начало забавяме вноса на мартеници от Китай за втората половина на февруари.
41
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На круизния кораб "Даймънд Принцес", в Япония, който е под карантина и са взети всички предпазни мерки, първоначално, преди няколко дни имаше 10 заразени, днес са вече 136.Така че този вирус си е голямо предизвикателство, дори и за ефективните мерки.
40
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много сме подготвени... :)) То лекари няма, тея за стандарти ми говорят. :)))
39
0
 
9
 
! Отговори
до чесъните преди 4 години
китайски чесън ли хапвате батьуфци че аз друг не намирам. и една чорбица искам да направя боб и чесъно пак китайски. па томатито ако знаете от къде идва... италия ли... хехехе мечтайте си.
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудно ми е кой е под номер 62 и какво точно сме направили, да да я изпреварим. Ха на бас, че е Буркина Фасо. По азбучен ред...
37
1
 
11
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
на гол тумбак чифте пищови сме във всяко едно отношение. с най висока смъртност в целия свят. ако ни удари някаква чума като този вирус я остане половин милион я не. и като знаем кои са с най устойчивите гени, всичките ще са боядисани.
36
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Туй нещо лови само жълтури.Така че споко.
35
1
 
6
 
! Отговори
санитар преди 4 години
До дядо йоцо гледаМий си и ръцете след тоалетната.
34
1
 
7
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 4 години
Кльопам чесън, пия 40-градусов антивирусен сироп от грозде, и спя по много. Това е рецептата.
33
1
 
1
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 4 години
До АнонименВсяка държава е измислена, някои преди 1300г.
32
8
 
8
 
! Отговори
ЕЙ преди 4 години
МНОГО ВНИМАВАЙТЕ РУБЛАДЖИИТЕ, ЧЕ ГЕШЕВ КАКТО СЕ Е РАЗШЕТАЛ....А И ДНЕС ПРИСТИГА САЩ - СЛУЖИТЕЛ С ОЩЕ ИСКАНИЯ ЗА БОРБА СРЕЩУ ВРЕДНОТО РУСКО ВВЛИЯНИЕ...ДА НЕ СЕ ОЗОВЕТЕ В РУСКИЯРАЙ НАБЪРЗО....
31
4
 
16
 
! Отговори
до Факт преди 4 години
Герберастите наричат ***, всеки недоволен от уродливата и крадлива политика на управляващите. Като си такъв "фактаджия", какво ще кажеш за изследванията на всички европейски и американски агенции,че за последните 10 г. чуждестранните инвестиции в БГ са намалели 14 пъти? Това не означава ли че преди идването ви на власт, БГ е имала 14 пъти повече чуждестранни инвестиции. Това не означава ли че БГ 14 пъти е била по добро място за инвестиции?Вие сте зомбирани,гледате тв,слушате бб и си мислите....
30
3
 
0
 
! Отговори
АЛО , 29 преди 4 години
Е АНТИДЪРЖАВНА ПРОПАГАНДА! ТРИЙ, ЧЕ ПО НПК ЗА ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА...