6 храни, които предизвикват възпаления

Фъстъците са едни от тях
0
6 храни, които предизвикват възпаления
Снимка: istock

Възпаления в тялото могат да се отключват в редица тъкани и органи без човек да подозира. Често обаче те са съпроводени и от симптоми, като болки, парене, дискомфорт. Негнойните възпаления, които не се овладяват и стоят в организма дълго време въздействат негативно върху тъканите и с течение на времето могат да доведат до много заболявания, свързани с възпалителни процеси, като болестта на Алцхаймер, сърдечносъдови заболявания, рак, акне, дегенеративни заболявания на нервната система и много други.

Борбата с възпаленията е от голямо значение именно заради превенцията на опасни животозастрашаващи или инвалидизиращи заболявания. Ако се допусне възпаленията да станат хронични, имунната система започва да атакува клетките на собствените си тъкани, което води до съществени функционални нарушения.

Може би много хора не си дават сметка, но храната, която консумират, играе важна роля за наличието или отсъствието на локални възпаления в тялото. Както има храни, които действат противовъзпалително, така има и такива, които отключват и поддържат тези възпаления.

Кои са източниците на такива възпаления сред храните и защо да ги избягвате?

Готови миксове от подправки

Може да ви е по-лесно да използвате готов микс от подправки, предназначен за даден вид ястие или месо, любимия ви дресинг за салата или риба, но това не е добра идея. Почти всички миксове съдържат изкуствени оцветители, както и голямо количество добавени сол и захар, които подобряват вкусовите и ароматните им качества. Тези изкуствени добавки се намесват в хормоналния статус на тялото и предизвикват възпаления, подобни на тези при захари и млечни протеини. За предпочитане е да използвате отделни подправки без допълнителни примеси, от които да си правите подходящите комбинации за различните ястия.

Фъстъци

Фъстъците са един от най-често срещаните алергени, към който много хора отключват възпалителни реакции. Консумацията на фъстъци може да причини хрема, сърбеж в гърлото, ушите, раздразнена и зачервена лигавица в носоглътката, подуване, диария, сърбеж по кожата, хрема, както и по-опасни състояния, като анафилактичен шок. Дори да не сте алергични към тази ядка, тя въпреки това предизвиква микровъзпаления в тялото, за които не подозирате. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари