Две бири и вече можеш да караш? Митовете за алкохола зад волана

Как се успокояват пиячите?
5 фев 2020 23:58, Нели Христова
22
Две бири и вече можеш да караш? Митовете за алкохола зад волана
Снимка: Pixabay

Мит или истина е, че ако пийнем една бира или две бири, спокойно можем да се качим зад волана на автомобила? Ако сте мъж с тегло 90 килограма и изпиете две бири, дрегерът ще даде резултат от около 0,65 промила концентрация на алкохол в кръвта, което значи, че вече сме в червената графа.

Който пие, не трябва да шофира – не само заради евентуалните разправии със закона, но най-вече заради безопасността – собствената и на другите на пътя. В следващите редове можете да се запознаете с най-често срещаните митове за пиенето и карането, които действат успокояващо на пиячите, но могат да доведат до инциденти.

1. Да хапнем добре преди да пием

Истината на това изказване е свързано не толкова с промилното изчисляване, а с факта, че приетата храна води до по-дългото задържане на алкохола в стомаха и по-късното и бавно преминаване към кръвта чрез горните тънки черва. Но проблемът е, че така приемът на алкохол не се отменя, а само се забавя.

2. Да пием много вода с алкохола

Тук също има доза истина. Пиенето на вода е принципно полезно за организма и помага за при обезводняването, причинено от диуретичната функция на алкохола. Но това не променя нито алкохолния градус, нито количеството, прието от организма.

3. Спираме да пием няколко часа преди шофиране

Ако не сте пили алкохол и в часовете преди "няколкото часа преди шофиране“, тогава може да се приеме, че сядането зад волана е безопасно. Но ако сте "заредили“ добре с алкохол, няколко часа няма да са достатъчни. На час организмът може да разгражда около 0,1 до 0,15 промила алкохол.

Още митове за алкохола зад волана четете на сайта на Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Мопс преди 2 години
Аве какво ще ти стане от една бира, колкото да не треперят ръцете, аман от консерватарди и псевдо моралисти. Вече за пияните зад волана- крути мерки. Страшен алкохол бомбичка бира
17
3
 
7
 
! Отговори
Крумовски преди 4 години
Закона трябва да се промени: ,,Водач който е употребил алкохол се лишава от право да управлява в срок от 10 години.Автомобила се конфискува и се бракува а разходите са за сметка на водача. "Няма какво да се заиграват с промили и граници под над.Пил ли е край за правата на всеки .Същото е за наркотиците .Но там наказанието ще е завинаги и както отнемане и бракуване така и веднага 10 години затвор.
16
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото и да съм пиян е по-безопасно аз да карам отколкото жената - от първия път листовките и от 6тия кормуването.
15
23
 
8
 
! Отговори
Тошко преди 4 години
Пия умерено и карам от както имам книжка и досега един инцидент не съм имал.Всичко е до умения и в пиене и в каране.
14
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А до колко дръпки трева може?
13
1
 
9
 
! Отговори
Ба преди 4 години
Тоя па гений, след като в по-голямата част от света е 0.05 явно е мислено по въпроса и то не от тиквоглави като тебе. Какъв е ефекта на една бира бе?! Тия енергийни г.овн.а, които се пият масово така ти напомпват адреналина, че ставаш като Фитипалди на пътя. Ако караш недоспал пак си по-неадекватен от изпилия една бира, ако караш с температура също!
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
че можеш да караш пиян, можеш, но не бивав бг много грешно се е наложило разбирането, че може да пиеш една бира и да караш, стига дрегера да показва под 0.05Не, не може да пиеш и капка, ако ще караш. Това 0.05 го е сложил някой ***, отклонение повече от 0.02 не е допустимо, каквито и хапчета да ползваш. А ако някой все пак е предозирал с лепила, лесно ще обори дрегера с кръвна проба и другия път ще ползва маска (за негово добро е).
11
1
 
23
 
! Отговори
Калоян преди 4 години
Не е никак лош замисълът. И аз пия, и ми е интересно да знам някои от тези неща. Проблемът на статията е следният (моля, обърнете ми внимание):Писна ми да отварям интересни четива и когато кликна на тях, да не мога да ги дочитам. За да го направя ме препращате в друг ваш сайт, а там отново трябва да натисна друг линк, за да се осведомя изцяло какво сте написали. Стига сте ни губили времето (и мегабайтите). И още нещо - разграждането на алкохола не зависи от килограмите на човека - кофти лийд.
10
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Много слаби пиячи морализаторстват тука."Шуши, никой не е казал, че не можеш да караш пиян. Можеш. Един път, два пъти и на стотния път ще утрепеш някой. Ама тогава - ще си поемеш ли вината с мезетата, и да си излежиш една тлъста присъда от 10 години?Или ще оцапаш гащите и ще търсиш адвокати и подкупни съдии, че да ти дадат условна?
9
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Има ХораОнези, които пикаят клекнали най-много да ожулят някоя броня. Онези, които могат да карат на пет водки оставят трупове след себе си.
8
2
 
10
 
! Отговори
селянин преди 4 години
я ако не пийнем поне половинка не може да уцелим пъто
7
2
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Две бири и оркестъра да свири.
6
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"САЩ например 60% от бюджета на полицията е от глоби - нема глоби- нема заплата"Не пиши глупости....заплатите на полицията в САЩ е от бюджета на ситито/щата/държавата.
5
32
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много слаби пиячи морализаторстват тука. Ако съм бил блъснал някого, аако дрегерът бил показал 3,9,ако това, ако онов... Истината е, че дрегерът ми показа 0,0, не пиша от затвораи не съм блъснал никого, а акото ви само цата *** и мирише. Ай сиктир бе, страхливци!
4
4
 
12
 
! Отговори
M. преди 4 години
С тая полиция няма ядове. Къркащ, плащаш, продължаваш. Жалка пародия на каквото може да е хем контрол, хем безопасност.
3
11
 
21
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
тук на балканите не си мъж ако те е страх да шофираш пийнал правилата са за всеки друг но не и за ганюнали ще ти се смеят околните ако спазваш правилатаа ако се и на друсаш в допълнение дори се брои че не само си смел ами и модеренкак така ще ме вози жена ми нали съм корав мъж и мога и знам всичко по добре от другите ще пийвам както винаги съм правил и ще подложа няколко мезета за да не ме хваща а после една дъвка и съм готов да се доказвам на пътя
2
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2 ти осъзнаваш ли, че си хем глупавичък и комплексар едновременно?
1
47
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Нова година цяла вечер локах Джеймисън с лед. На връщане към къщи ме спряха Дрегерът показа 0,0. Всичко си е въпрос на организъм. Който не може да пие, да не шофира!