30% по-висок риск за катастрофа, ако караме сънени

Какво е състояние на биологична нощ?
5 фев 2020 13:18, Нели Христова
4
30% по-висок риск за катастрофа, ако караме сънени
Снимка: Pixabay

Всеки трети водач на автомобил е по-малко предпазлив при шофирането вечер и през нощта и има с 30% по-голям риск да попадне в инцидент.

Това заключение направиха учени след проучване, което е част от нова превантивна кампания срещу съненото шофиране.

Като част от експеримента бяха направени анализи на слюнката на шофьори, които били на път между 22.00 и 02.00 часа през декември миналата година. Тази слюнка бе тествана за наличието на мелатонин - хормон, който се отделя веднага след като въздействието на светлината се намали, което обикновено е сигнал за сън.

Резултатите от проучванията показаха, че всеки трети тестван водач всъщност е шофирал по време на сън - така наречената биологична нощ. За шофьорите, които все още са били на пътя след полунощ, половината от резултатите от тестовете за мелатонин показаха, че са били в състояние на биологична нощ.

Още по темата четете на сайта на Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пансинакрма по 20 часа на ден и *** бооолии...
2
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами КАТ да започнат да проверяват дали си сънен, а застрахователите да вкарат клауза за спане в договорите кой спал, спал кой не да си плаща щетата при катастрофа. .
1
1
 
5
 
! Отговори
Gregory House, M.D. преди 4 години
Ама дайте сега да се разберем!Карането сънени или изморени е едно, а карането по тъмно, през нощта е съвсем друго!Много хора (познавам такива) обичат да се наспят хубаво през деня и да тръгнат на дълъг път нощем. Защото тогава няма трафик и е по-спокойно.Аз карам само по светло. Имам леко късогледство което на тъмно се влошава.