Социалните мрежи ще предупреждават за фалшиви новини

В някои случаи е възможно подправени снимки и видеа да бъдат премахнати
5 фев 2020 11:10, Ния Христова
12
Социалните мрежи ще предупреждават за фалшиви новини
Снимка: Pixabay

Социалната мрежа Twitter въвежда извънредни мерки срещу публикуването на манипулирано съдържание. Платформата вече ще маркира с предупреждение подобни публикации или направо ще ги премахва.

Във вторник компанията обяви, че с въвеждането на новите правила се забранява споделянето на изкуствено или манипулирано съдържание, което може да причини вреди. В случай, че едно съдържание е манипулирано, но не задължително вредно, може само да бъде маркирано с предупредителен надпис.

Новите правила ще влязат в сила на 5 март. Именно заради тях забавеното видео, в което председателката на Камарата на представителите Нанси  Пелоси изглежда сякаш не може да говори, може да получи предупредителен надпис, ако то бъде споделено. Facebook вече обяви, че ще маркира видеото с Пелоси като "фалшиво", но няма да го свали от платформата.

Google, Facebook, Twitter, както и други технологични компании са под силен натиск да попречат на евентуална намеса във връзка с президентските избори в САЩ, които ще се проведат тази година. Мярката идва, след като преди четири години бяха манипулирани от лица свързани с Русия. Социалните мрежи са пдложени на натиск да се справят със заплахата от така наречените "дийпфейк" (deepfake) публикации. При тях се използва изкуствен интелект за създаване на суперреални, но фалшиви видеа, при които някой изглежда, че прави или казва нещо, което се различава от реалността.

Този понеделник Youtube изясни позицията си относно политическата манипулация, като подчерта, че забранява манипулирани видеа, свързани с избори. Facebook също възнамерява да увеличи усилията си в тази посока.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цензура, ама щом е от бай Еврейн, може!
9
1
 
2
 
! Отговори
Накратко преди 4 години
Ще се публикуват само новини удобни на спонсора . Всички други новини ще бъдат изтривани и обявявани за фалшиви .
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В смисъл, вече ще има някой, който да ми казва на какво да вярвам и на какво да не вярвам??? Е, тея се оляха...
7
1
 
5
 
! Отговори
толерантен преди 4 години
Абе, направо да не се свенят - да създават едно Министерство на истината, ама друг път.ЦРУ има висококвалифицирани кадри.
6
2
 
4
 
! Отговори
Ко? преди 4 години
"Суперреални, но фалшиви"Някой май е искал да каже суперреалистични, но не можал.
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ех че удобно .
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как точно социалните мрежи ще предупреждават за фалшиви новини, след като те способстват създаването им и ги разпространяват?
3
1
 
16
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
това е чудесна новина вече няма да има нужда да мисля самостоятелно и критично ,социалните медии ще решават вместо мен кое е истина и кое не ,ех какво улеснение само :) !
2
5
 
1
 
! Отговори
горе ръцете преди 4 години
А колажите с военния министър една друга държава, членка на нато и ес, кога ще бъдат премахнати? На нищо не прилича това!
1
2
 
23
 
! Отговори
Превод на човешки преди 4 години
"Само ние, собствениците на социалните мрлежи и т. нар. масмедии можем да манипулираме информацията и реакциите ви към нея. Няма да търпим конкуренция, защото ни пречи да си получаваме парите и да си оставаме дружни аверчета с тези, чиито поръчки за дезинформация приемаме. Каквото ние ви втълпим, това е действителността. Всякакъв стрес от разминаването на нашите лъжи с нея си остава изцяло за ваша сметка."