Декларацията на Борис Джонсън за независимост от Тръмп

Huawei ще помага в изграждането на 5G мрежата на Острова
3 фев 2020 13:40, Бойчо Попов
9
Декларацията на Борис Джонсън за независимост от Тръмп
Снимка: Caitlin Ochs/Bloomberg

Съветът за национална сигурност в Лондон издържа на натиска от Вашингтон: китайският доставчик на телекомуникационно оборудване Huawei може да продължи да помага в изграждането на 5G мрежата на Великобритания.

Компанията е изключена само от ядрото на мрежата, т.е. от сървърите. Антените обаче бяха класифицирани като неотносими към безопасността. Все пак - за да се предотврати зависимостта от Huawei, пазарният дял на компанията е ограничен до 35 процента.

Компромисът е един вид декларация за независимост на Борис Джонсън от Доналд Тръмп. Американският президент се беше опитал да използва заплахи, за да принуди британците да действат срещу китайския лидер. 

Джонсън обаче, въпреки развода с ЕС, явно предпочете да следва съветите на еврокомисаря по търговията Фил Хоган. Наскоро той заяви, че Лондон не бива да се впечатлява от „войнствените“ предупреждения от Вашингтон.

Британският премиер не би трябвало да обмисля толкова дълго решението си: Huawei участва в разширяването на британската мобилна мрежа от години, а 5G технологията на компанията се смята за водеща в света. На всичкото отгоре британските тайни служби обявиха ограничения достъп на Huawei за безвреден. Следователно проблемите за сигурността са несъществени, а бизнес логиката изглежда ясна.

Фактът, че британците се бориха и колебаеха толкова дълго, се дължеше главно на Тръмп. Американският президент иска да вкара целия свят в търговския си конфликт с Китай и заплаши Лондон с последици за споразумението за свободна търговия между Обединеното кралство и САЩ.

Джонсън знае: неразумно е да дразниш човека в Белия дом, ако искаш нещо от него. Ако обаче беше взел решение срещу Huawei, той щеше да бъде критикуван у дома си като „пудела на Тръмп“. Затова британският премиер постави знак за самоутвърждаване с няколко послания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
1 преди 4 години
Джонсън ше объркаш независимоста с боя.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Независимост от всички, дърпане от всички, опълчване срещу всички... Това се нарича изолация.
3
6
 
19
 
! Отговори
V преди 4 години
А наща тиква що се надупи ??? Само питам . Англия що няма ф16 ??? Само питам не че трябва прокурора да разследва тази антиевропейска сделка ;)
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Независимост от Европа....... Независимост от Америка...... Независимост от Азия....... В скоро време дрогираните империалисти щат нещат ще трябва да си дадат сметка че живеят в друга галактика в друг век в далеч филм. На мен лично не ми трябват да палят космическият си кораб (да яхват метлата) и да изчезват. Омръзнаха ми мърс0тиите им, интригите им, измишльотините им, далаверите им.....
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За никъде сте без китайците. Явно комунизма , не руския , превъзхожда в много отношения дивия капитализъм.