В над 30 града ресторантьори и хотелиери с жълти жилетки

Протестират срещу наредба, която предизвиква хаос в бранша
27 яну 2020 16:01,
17
В над 30 града ресторантьори и хотелиери с жълти жилетки
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В над 30 града в страната собственици и служители на заведения и хотели ще работят с жълти жилетки в знак на протест.

Още по темата

Седем са исканията, но основното от тях, което обединява най-много бранша, е свързано с отлагане на Наредба Н-18. Ключовата дума там е хаос, смятат от Български съюз по балнеология и СПА туризъм и в основното искане на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, заяви Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Министърът на финансите каза, че наредбата няма да бъде отложена. Потвърди го и директорът на Националната агенция по приходите (НАП) с основанието, че наредбата, първо, е отлагана два пъти. Второ, много от фирмите са осъществили значителни инвестиции, за да приведат в съответствие с новите изисквания софтуерните си продукти. Трето, всякакви страхове от това, че прилагането на наредбата ще увреди бизнеса, са неоснователни, тъй като НАП ще разглеждат всеки частен случай", допълва Драганов.

Опасенията възникват у тези, които искат да работят коректно, по отношение на промяната на софтуера и евентуална неумишлена техническа неизправност. Второто опасение е да не се стигне до разкриване на информация относно естеството на работа, например плагиатство на рецептурниците на ресторантьорите.

"Разходите в промяната на софтуера са за сметка на собственика. Основанието на държавата е да изравни бизнеса от гледна на точка на това търговците да работят коректно и да не им се пречи", каза експертът.

Гостът коментира и изискването за намаляване до 5% на ДДС за хотелите и заведенията за обществено хранене. Според него ДДС е въпрос на политики. В бъдеще България ще има диференцирано ДДС.

По темата за туризма у нас Румен Драганов зае позицията, че основният проблем на родния туризъм е качеството на туристическия продукт. Той изтъкна колко е важно доброто съотношение цена-качество.

Цялото интервю с  Румен Драганов вижте по Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
8
 
! Отговори
Андрешко преди 4 години
Тука сме държавата на Андрешковците и даже във всеки ресторант да сложите полицай, пак ще правим 101 шашми. Не може да живееш честно в държава на мошеници. Вкарайте първо големите мошеници в затвора.
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички на протест в сряда от 12.00 пред парламента срещу наредба 18! Долу Боко Тиквата, калинките, суджуците, асансьорите и тъщите му !
12
5
 
4
 
! Отговори
Хахаха преди 4 години
Хахаха. Най-пропадналите ще протестират. Да си слагат ако искат пепитени жилетки. Тамън ще ги разпознаваме отдалеч, че са сервитьорчетата и барманчета. Ай да вземете да си намерите нормална работа. Забравих, че сте с нула квалификация...
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека протестират тези мошеници. Искаме още такива закони и наредби, които ще накарат още мошеници да протестират.
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
5% на ДДС за хотелите и заведенията .. леко нагли парчета. Хахаха, няма такава държава.
9
3
 
6
 
! Отговори
ГОСТ преди 4 години
Ще протестират ,а не искат да помислят как да привличат клиенти. Отдавна на ходим в наши заведения ,всеки път сме били разочаровани от обслужване ,храна и цени. Когато ни се хапва нещо вкусно отиваме в Сърбия и няма значение кое заведение ще избереш ,навсякъде те посрещат сърдечно и ти сервират вкусна храна ,която е доволно количество и в пъти по евтина.
8
2
 
6
 
! Отговори
апо преди 4 години
Сетили са се да протестират , 2 дни преди крайния срок и защо само ресторантьори и хотелиери , ами другите търговци да не би да са по друга наредба ?????
7
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без рестоанти можем,не е задлжително да съшествуват. Храната в магазина трбва да е с 9 процента ДДС, за да си готвят у дома хората,а не за тези,които не ги знаеш и какво ти сервират.
6
4
 
10
 
! Отговори
Тракторист преди 4 години
Само спънки и проблеми от страна на държавата.За това като чуя че някой е емигрирал в чужбина се радвам от сърце.Значи в Румъния може под 10% ДДС в Бегето не може.Малиии:))
5
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да работиш за бг работодател е равносилно на геноцид!Смешни пари, двойни смени, унизително отношение, огромни изисквания и отговорности... а накрая шефът лъсва с най - новата ЕС класа, последен модел, А ЕМ ДЖИ!ФАЛИТ НА БЪЛГАРСКИЯТ БИЗНЕС!
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ ОСТАВКА!ГЕРБ ПЛАНУВАТ ПАДАНЕТО НА ВАЛУТНИЯ БОРД И ВРЪЩАНЕТО НА ВРЕМЕНАТА ОТ 1996 ГОДИНА!
3
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наредба Н-18 е Недоразумение Н-то на НАП и сие.От една страна отписаха 20 млрд. ДДС, не са събрали на хазартните босове милиони такси, но ще рекетират до откат дребния бизнес, че имало 170млн (според тях) укрити обороти.За тия 170 млн натоварват дребния бизнес с 300 до 500 млн. разходи, а милиардите ддс ги отписаха.
2
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лошото е че не само ресторантьори. Като гледам целия бизнес скочи против това измислени Н18 и глупости. Ако не дадат назад очевидно, ще си ходят и НАП и тези който предлагат подобни усложнени неща в тази бедна обстановка.
1
3
 
12
 
! Отговори
морски преди 4 години
Колко пари изпраха и пак не се наядаха !