Lasurit

Електромобилите наистина ли са толкова екологични?

Електромобилите наистина ли са толкова екологични?

Електромобилите наистина ли са толкова екологични?

Реклама Peugeot 408
Електрическите автомобили често получават призднанието на “зеления” печат. В сравнение с двигателя с вътрешно горене те се смятат за по-екологична форма на транспорт. Но може ли наистина да спасят климата на планетата?

Не, казват експертите от автомобилния доставчик Schaeffler. Тъй като само с по-широкото разпространение на електрическите автомобили климатичните цели не могат да бъдат постигнати. Причината - в момента законодателните разпоредби отчитат електрическите автомобили като коли без емисии, с което се прикрива фактът, че дори масовото разпространение на електрическите автомобили може да намали емисиите на CO2 с максимум 50 процента например в германския микс за електричество през 2030 г., според Йохен Шрьодер, ръководител на отдела за електронна мобилност в Schaeffler.

За да се изясни напълно въпроса трябва да се абстрахираме от т. н. “Анализ на емисиите на CO2 от колело до колело”, който взема предвид само преобразуването на енергията в превозното средство, но не и самото нейно производство.

"Ако се гледа само пренасяната и използвана на колела енергия, скачаме твърде ниско. В действителност общото отделяне на емисии не зависи от типа задвижване, а от цялостната енергийна верига в транспортния процес", казва Шрьодер. - "Можете да генерирате електричество от изгарянето на въглища и следователно реално не карате електрическа кола без CO2. Можете да управлявате кола с бензинов или дизелов двигател със синтетично гориво, което се получава от слънчева енергия, и да шофирате без CO2."

Шрьодер призовава политиците да се отдалечат от сегашното тяхно късогледо оценяване на задвижващата технология, защото това няма да постигне целта от намаляване на световната температура с 2 градуса.

И дава примера на Китай, където този начин на мислене вече е в процес на преоценка. Там енергийният микс вече е включен и в оценката, така че електрическият автомобил вече не се оценява толкова положително. От Schaeffler очакват, че само голямо увеличаване на часта от парка с хибридни превозни средства и по-ефективните двигатели с изгаряне ще позволят широкото намаляване на CO2 в трафика. Назад


Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Авто глобус Geely Lotus

Lotus със собствена програма за персонализация

Апр 19, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Авто глобус Citroen

Citroen анонсира C3 Aircross (Видео)

Апр 18, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Авто глобус Електромобили Audi

Audi Q6L e-tron с премиера на Auto China 2024

Апр 18, 2024