Lasurit eshop

Тесла е вече империя с цена милиарди долари, проблемите са при германците

Тесла е вече империя с цена милиарди долари, проблемите са при германците

Тесла е вече империя с цена милиарди долари, проблемите са при германците

Реклама Peugeot 408
Бившият пионер на електромобилите Tesla се превърна в мегагрупа. Пазарната стойност на Tesla се изкачи над тази на Volkswagen Group за първи път до над 100 милиарда долара, праг, който ще предизвика огромни дивиденти за компанията на Илон Мъск, ако той може да задържи този истински подвиг с месеци.

Преди няколко месеца никой не би повярвал, че акциите ще се вдигнат толкова бързо. За сравнение - преди половин година, в началото на юни 2019 г., те се хлъзнаха до $ 179.Teslа вече е оценен повече от колкото Ford Motor и General Motors заедно. Акциите на производителя на електрически автомобили нараснаха с 5,9% в началото на търговията в сряда, увеличавайки се с 31% скок още тази година. При максимума от 579,51 долара, пазарната капитализация на Tesla достигна приблизително 104,5 милиарда долара, надхвърляйки 100-е милиарда долара на Volkswagen.

48-годишният Мъск, милиардерът изпълнителен директор на Tesla, има право да получи първия транш, като на хартия поне наградата от усилията ще му осигури около 346 милиона долара. Акциите на Tesla се удвоиха, тъй като компанията отчете изненадваща печалба за третото тримесечие и заяви на инвеститорите, че предсрочно открива фабриката си в Китай и извежда на пазара там следващия си продукт, кросовъра Model Y.

VW Group все още е най-големият автомобилен производител в света, продал 10,97 милиона автомобила миналата година. На този фон Tesla е скромна с 367 500 продажби. Анализаторите прогнозират, че компанията ще продава от 2 до 3 милиона автомобила годишно след 2025 г. при водещи в отрасъла маржове. Тя ще повиши ценовата си цел на акция с 270 долара до 800 долара според анализаторите на Bloomberg.

Прокурорите в Канада предложиха в сряда глоба в размер на 196,5 милиона долара срещу Volkswagen Group, след като компанията се призна за виновна по десетки обвинения в нарушения на дизеловите емисии, а съдия вече я потвърди. Volkswagen беше обвинен през декември за внос на близо 128 000 превозни средства в Канада, които нарушават стандартите за вредни емисии. VW се призна за виновен, след като беше обвинен в 60 точки за нарушаване на канадския закон за опазване на околната среда и предоставяне на подвеждаща информация.

Според Wall Street Journal проблемите на автоиндустрията засягат по-специално германските автомобилни производители, тъй като им се налага спешно да харчат милиарди долари за разработване на собствени електрически превозни средства. В същото време печалбите и продажбите им намаляват. На марки като BMW, Audi и Mercedes вече се налага да се конкурират повече или по-малко директно с Tesla, чиито продажби нарасват. На немците не им помагат и проблемите около Дизелгейт.

Продажбите на Tesla в САЩ са нараснали 10 пъти от 2014 г. насам, докато Mercedes и BMW губят там пазарен дял. Продажбите на Audi се повишиха през последните пет години отвъд океана, но германската марка е в разгар на преструктуриране и почти не спечели по-висок пазарен дял, тъй като конкуренти като Tesla, Infiniti и Volvo Cars постигнат растеж.

Ford загуби 2,2 милиарда долара през четвъртото тримесечие на 2019 г. заради „преструктуриране“, свързано с неговите пенсионни планове. Но това няма да събори компанията защото би трябвало да отчете печалба, когато на 4 февруари обяви целогодишните си приходи. Главният изпълнителен директор Тим Стоун през октомври заяви, че Ford очаква общата печалба през 2019 г. преди лихви и данъци да е от 6,5 милиарда до 7 милиарда долара, което е по-малко от предишната прогноза от 7 милиарда долара.

Според изпълнителния директор на FCA Майк Манли, сливането с групата PSA би създало това, което може да бъде четвъртият по големина автомобилен производител в света. Срокът на Манли за приключване на сделката до началото на 2021 г. е в съответствие с прогнозата, направена от компаниите през декември. FCA и Peugeot вече навлизат в детайлите как ще работи сливането, включително избират кои платформи за превозни средства - технологичните основи на продуктите им - ще на кои модели ще паснат най-добре в комбинираната компания. Назад


Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Нови Модели Коли Бизнес /Business Електромобили Dacia Renault

Новата Dacia Spring е "ценова декларация"!

Апр 23, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Бизнес /Business Авто глобус Електромобили Honda Kia NIO Tesla Volkswagen

Най-четеното от изминалата седмица (16/2024)

Апр 21, 2024
Авто Новини Бизнес /Business Електромобили

В Германия спада интересът към купуване на електрически автомобили

Апр 19, 2024