На първо четене: Приеха ограниченията за тротинетките

Промените ще отменят и задължителните колани в автобусите
Обновена: 23 яну 2020 21:12 | 23 яну 2020 20:17, Нели Христова
11
На първо четене: Приеха ограниченията за тротинетките
Снимка: БГНЕС

На първо четене днес депутатите приеха промените в Закона за автомобилните превози. Това ще доведе до установяване на категорични правила за движението на тротинетките на територията на града. Те вече няма да имат право да се движат по тротоарите, а максималната им скорост ще е 25 километра в час, съобщават от 24 часа.

Тротинетките трябва да се движат по изградената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава - възможно най-близо до дясната граница на платното за движение. Водачите няма да могат да се движат с тротинетки по улици I клас и пътища, на които максимално разрешената скорост е над 50 километра в час, както и по улици II клас без изградена велосипедна инфраструктура.

Тротинетките не могат да се движат и в зони, обозначени с пътен знак В9 - Забранено е влизането на велосипеди, да се движат по улици, обозначени с пътен знак Г13 - "Пътна лента или платно за движение само на превозни средства от редовните линии", това предвиждат промените в Закона за движението по пътищата, касаеща регламентиране на правилата за движението по пътищата с индивидуални електрически превозни средства.

Тротинетките трябва да бъдат с бяла или жълта различима светлина отпред и устроиство за излъчване на червена светлина отзад. Според помените в закона, водачите им трябва да ползват в тъмните часове на денонощието и/или при намалена видимост светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото, позволяващи да бъде лесно забелязан, както и да бъдат с включени светлини.

Минималната възраст на водача за управление на ундивидуално електрическо превозно средство е 16 г. - по велосипедна инфраструктура, улици от 2-ри до 4-ти клас и пътища с максимално разрешена скорост до 50 километра в час и 14 г. - само по велосипедни алей.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тротинетките мястото им е в парка и то на отделни алеи. Тротинетките нямат място нито на тротоарите, нито по улиците. Нищо не пише и за захвърлянето на тротинетките по тротоарите, обикновено така, че да пречат най-много на пешеходците и да пребиват слепите хора.
10
11
 
2
 
! Отговори
Кони преди 4 години
Доста повърхностно мислене. Вместо да насърчат този еко транспорт, те го спират. Защ8 ли ? Защото никой няма да слезе на шосето с тротонетка. Защото шоферите са ...невнимателни. А и вдясно е пълно с пропадания и шахти под нивото на пътя дори и на чисто новите улици. Строители некадърници.
9
8
 
3
 
! Отговори
Евала на Евала преди 4 години
Напълно споделям, защото освен глобите, ние с двуколесните сме наказани да дишаме дима на таралясниците докато караме. Каската не помага особено! НЯМА държава по света, която да нехае какви коли се внасят. Даже в Турция не можеш да внесеш таралясник!!
8
13
 
13
 
! Отговори
Евала преди 4 години
За тротинетките забрани забрани, ограничения, глоби...А за стотиците хиляди дизелови таралясници които ежедневно тровят въздуха - пак нито дума. Едно голямо нищо.
7
0
 
10
 
! Отговори
Питащ преди 4 години
Никъде в статията не прочетох, че щели да отменят току-що приетото задължение за колани в автобусите... Тогава за какво е това подзаглавие?
6
6
 
9
 
! Отговори
Анонимчо преди 4 години
А за какво ги пуснаха въобще. Ние нито велоалеи имаме, нито е безопасно да се кара плътно в дясно...освен ако не искате да се пребиете в някоя шахта...
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
алей - хокей на алея?!?! *** запали си дипломата, ти дори да пишеш правилно не можеш. "и" с ударание не се отбелязва с й на български, не знам ти къде си го учила.
4
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Депутатите се занимават с глупости, в общи линии.
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой е този Алей? Вероятно братчед на римския император Батерий.
2
2
 
7
 
! Отговори
Незнайко преди 4 години
Алей! :)
1
11
 
15
 
! Отговори
Бай х преди 4 години
Забрани, забрани, забрани...... тия така ли разбират управлението....