Сладък картоф - защо да го похапвате по-често?

Веществата в него понижават кръвната захар
23 яну 2020 20:30, Иванка Гъркова
4
Сладък картоф - защо да го похапвате по-често?
IStockphoto
Доскоро непознат на много българи, сладкият картоф се превърна в една от най-харесваните храни. Причината е само една – нисковъглехидратен и може да се яде от мнозина, които са на специален режим.
 
Зеленчукът произхожда от някои части на Америка. За разлика от обикновения картоф, който сме свикнали да ядем по-често, формата на този наподобява корен или грудка. Цветът му също се различава – не е светъл, а по-тъмен, биещ на оранжево или тъмножълто. Има и някои видове, чиято кора е лилава.
 
 
Този зеленчук е богат на витамините А, С, както и много от група В. Освен това той съдържа голямо количество калий, магнезий, мед, диетични фибри, ниацин, фосфор и други.
 
И въпреки че ги наричат сладки, те всъщност не вдигат захарта, а напротив – имат свойството да я регулират. Затова се препоръчват за консумация на хора с инсулинова резистентност и диабетици. А това, че са нискокалорични е поредното им предимство.

Кои са ползите от консумацията на сладък картоф?
 
1. Холестеролът се понижава
 
Проучване, което изследва няколко разновидности на листата на сладък картоф и техния ефект върху тялото, показват, че сладките картофи понижават лошия холестерол. В тях има доста антиоксиданти, които прочистват от токсини и предпазват тъканите от увреждане. По данни на CureJoy, похапването на сладки картофи спомага за прочистването от натрупания холестерол в артериите, които лесно се запушват.
 
2. Помага при диабет
 
Както стана ясно, за разлика от обикновените картофи, които покачват рязко захарта, защото са пълни с въглехидрати, сладките могат да благоприятстват за нормализиране нивата на кръвната захар.
 
Още за ползите от консумацията на сладък картоф четете в Tialoto.bg 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имат вкус на тиква.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Опитвах,не ми хареса,предпочитам обикновените картофи.
2
6
 
5
 
! Отговори
ПорЦелан преди 4 години
Бях командировка в Израел, в хотела се изтърсиха два автобуса с италианци облечени в раса и изядоха всичко в ресторанта, беше останало само пиле с батати. Поръчах си една порция и получих киселини и ми беше гадно цяла нощ. След това два-три пъти съм се пробвал, последно наскоро в мол Сердика ядох в някакъв ресторант чипс от сладки картофи с моцарела или пармезан и пак ми стана гадно. Явно не са за всеки.
1
4
 
13
 
! Отговори
Gogo преди 4 години
Много добре стават печени на фурна. Сладки са като тиква. Трябват им около 30 Мин на 210-220 градуса и стават чудесни...