Грип, вируси... Могат ли маските да ни предпазят от зараза?

Учените са категорични - миенето на ръце е по-ефективно
Обновена: 23 яну 2020 15:07 | 23 яну 2020 15:06,
17
Грип, вируси... Могат ли маските да ни предпазят от зараза?
Снимка: БГНЕС

Ако в градския транспорт, обществените места, търговски центрове и офиса виждате хора с медицински маски, едно е ясно - вирусите са атакували.

Хиляди хора прибягват към хирургичните маски, когато се страхуват от заразяване, а в последните години и като начин да се предпазят от мръсния въздух.

В далечен Китай в последните дни те стават още по-популярни, заради коронавирусът, който вече взима жертви в страната.

Още по темата

Вирусолозите обаче са скептични дали маските са ефективен начин да се предпазим от вирус, предаван по въздушно-капков път.

Хирургичните маски са въведени за първи път в края на XVIII век, но започват да се използват по-усилено преди 100 години - по времето на епидемията от Испанска инфлуенца през 1919 г., която взима 50 млн. жертви.

Маските – ефективни, но в болнична среда

Д-р Дейвид Карингртън от Универитетът в Лондон обяснява пред BBC, че употребата на хирургични маски на публични места не предпазват ефективно от вируси или бактерии. Той допълва, че така се разпространяват "повечето вируси", а маските нямат въздушен филтър, оставят очите отворени и често се носят твърде широко.

Разбира се, те могат да предпазят от зараза, ако някой кихне срещу нас, както и да спрат разпространението на зарази от мръсните ни ръце.

Проучване на университета в Нов южен Уелс пред 2016 г. заключава, че хората пипат лицето си по около 23 пъти на час.

Джонатан Бол, професор по молекулярна вирусология към Университетът в Нотингам обяснява, че в контролирано проучване в болнична среда маските са добър начин да се предотврати разпространението на инфлуенца.

Когато обаче те се използват от хората на обществени места не са толкова ефективни, най-малкото защото е по-трудно да се задържат на лицето дълго време, добавя проф. Бол.

Кое тогава е ефективен начин да се предпазим?

Изглежда, учените са единодушни в мнението си, че добрата хигиена е добър начин да се ограничи риска да се заразим с респираторен вирус.

Д-р Конър Бамфорд от Института по експериментална медицина към Университета в Белфаст твърди, че най-обикновени хигиенни мерки са далеч по-ефективни.

"Да закривате устата си, когато кихате, да миете ръцете си и най-вече да не докосвате устата си, преди да сте ги измили, може да редуцира риска от зараза с респираторен вирус", твърди той.

Така че - маските може и да не ви предпазят, но чистите ръце имат по-голям шанс!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
2
 
! Отговори
Болни преди 4 години
Вируси кой ги пуска ,бил отложен как става.Спина е дошъл от ХАМЕРИКАНСКА ЛАБОРАТОРИЯ,а тия грипове почнаха от Бургас май донесени като подарък.
13
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига с тези смешни маски! Всичко зависи от храната, която се консумира. При преобладаваща консумация на киселинни храни, примерно като мляко и млечни, естествено, че ще се разболееш от всеки един вирус, с който имаш контакт
12
1
 
0
 
! Отговори
алергичен преди 4 години
Вирус не може да се спре с хирургическа маска, но не може да мине през работна маска FP3. Разликата в цената на двете е 30 пъти.
11
1
 
2
 
! Отговори
Ставри преди 4 години
A, aз стриктно се придържам към указанията на д-р Радева!Ааай на здрав!
10
1
 
8
 
! Отговори
Брат Дейвид преди 4 години
В Z-та СВ ясно показаха , че природата не убива само старите децата и немощните, а точно обратното. Убива здравите. За ограничаване на популацията. Ако вирусът е изкуствен, тогава зависи как е програмиран. Всичко опира до ИС.
9
2
 
8
 
! Отговори
Сократис преди 4 години
Медицинската маска е ефективна и задължитилна в операционна болнична среда и предназначението и не е да предпазва от вируси.Все по-васово родителите изпращат и децата си на училище с маски, като мислят, че по този начин ги предпазват.Първо, децата носят маските неправилно, в час ги свалят и ги оставят на чина до себе си, пипат ги от външната страна и след това в междучасието, отново ги поставят пред устата.Това е нелепо!По-добре да ходят без маски а да обърнат внимание на хигиената
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хаусът е прав. Някой бе написал,че тук не е място,за правопис,било в БАН.В академията,няма как да се види.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отивам на село да си взема на баба противогаза.
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В носа, преди излизане размазвам малко зехтин ,в люти чушлета и лекопемам една две капки.За сега има ефект, особено когато фаниту мери зачист въздух на Копитото. Инак ,да пръскали са тази година надпловдивско
5
1
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
"Джонатан Бол, професор по молекулярна вирусология към Университетът в Нотингам..." Вие сериозно ли? УниверситетЪТ? И с главна буква в средата на изречението...
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЕ не могат. Те са за да се правим на интересни. И за кой път всички вируси и зарази идват от жълтите гадинИ
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напротив, особено, ако си вземате от най-ефтините става даже и по-зле.
2
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами с тия самолети които постоянно пръскат отгоре няма никакъв шанс за спасение. Шансът е да човек да смени държавата и да отиде някъде където не пръскат гмо вируси.Или в серверните държави или по островите.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако болните носят маски, шанса е по-голямздравите няма голям смисъл да носят, защото вирусите не проникват само през устата/носа