Радев: Евроинтеграцията на Западните Балкани важна за цяла Европа

Президентът благодари на албанския си колега за българското малцинство
23 яну 2020 11:29, Елка Василева
4
Радев: Евроинтеграцията на Западните Балкани важна за цяла Европа
Илир Мета и Румен Радев. Снимка: Президентство

Европейската интеграция на Западните Балкани е от значение не само за региона, но и за цяла Европа и България ще продължи да оказва необходимата подкрепа на своите съседи за нейната реализация. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с президента на Албания Илир Мета в Йерусалим.

Двамата президенти участват в отбелязването на 75-ата годишнина от освобождаването на Освиенцим и Деня за възпоменание на Холокоста. Във възпоменателното събитие участват над 40 държавни и правителствени ръководители от цял свят,  съобщи пресцентърът на президента.
 
Президентът Радев благодари на своя албански колега за предприетите от Албания конституционни промени, с които страната официално призна българското малцинство.

Обсъдена беше и предстоящата визита на българския държавен глава в Република Албания.
 
И Румен Радев, и Илир Мета откроиха значението на регионалната транспортна, енергийна и дигитална свързаност като необходим фактор за икономически растеж в Югоизточна Европа. България и Албания отдават голямо значение на изграждането на Транспортен коридор №8, който да улесни икономическия и туристически обмен.
 
По време на срещата бяха разгледани и теми, свързани с регионалното партньорство в Югоизточна Европа, сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната и други.
 
Държавният глава Румен Радев изрази съпричастността на българския народ към пострадалите от тежкото земетресение в Албания в края на миналата година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До "Безгласна Буква": Безгласна буква си ти, драги. А външнополитическите връзки са един от приоритетите на всяка една държава. Транспортен коридор 8 говори ли ти нещо? Съмнявам се.
3
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Безгласна Буква,два дена са нищо, пред 10години,в които, ката ден ни занимават с твоя пожарникар.
2
1
 
5
 
! Отговори
Дядо Соци преди 4 години
Умен ни е президента.Я какви възвишени мисли. А вие не бил обединител ...Обединява левите против правителството.Сега обединява и Европа.
1
5
 
7
 
! Отговори
Безгласна Буква преди 4 години
Два дни ни занимавате с това какво казал специалиста на кухи фрази Радев ! Ами все едно е какво е казал като е безгласна буква ....