Грипът закъсня, но ще се разрасне: Колко е опасен?

Инфекцията протича бързо и бързо се оздравява
22 яну 2020 09:37,
15
Грипът закъсня, но ще се разрасне: Колко е опасен?
Снимка: БГНЕС

Грипът тази година закъсня, но вълната ще се разрасне, смята началникът на катедра "Инфекциозни болести" към ВМА доц. Георги Попов.

Той посочи, че грип има през цялата година, но основно се разпространява в периода между декември и март.

"Тази година има закъснение, обикновено грипът започва около Коледа, когато се връщат у дома роднините – заради въздушния транспорт. Тази година зимата е относително топла, но няма как да избегнем разпространението", каза д-р Попов и допълни, че винаги заболяването тръгва от малките към големите градове.

Още по темата

По думите му в София обстановката е била нормална до миналата седмица – случаите са били единични, но този укиенд броят на болните рязко се е увеличил.  Той допълни, че симптомите са висока температура, мускулни болки и отпадналост. Вирусът засяга най-вече децата.

"Грипната инфекция протича бързо – бързо се разпространява, усложнява и оздравява, но бързо се и умира. Не трябва да се подценява и хората не трябва да разчитат на собствения си опит при предишни епидемии, а да се обръщат към лекар", коментира пред bTV медикът.

Доц. Попов посъветва хора, които имат симптоми за грип да не посещават работа или училище.

Лекарят заяви, че грипът засяга дихателната система, сърдечносъдовата система, а може да увреди бъбреците и централната нервна система. Подобни случаи има при неправилно лечение.

По отношение на мистериозния вирус, който се появи в Китай – той обясни, че този вирус е познат още от 60-те години на XX в.

"От семейството на коронавирусите над 200 са познати, но само 6 са патогенни са човека. Тяхната склонност е да мутират и най-вероятно такава мутация се е появила в Китай. Индокитай е място с голямо съчетание на хора и животни, грипът също често тръгва оттам", заяви лекарят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Нарочно преди 4 години
Да няма стачки два месеца.
12
1
 
2
 
! Отговори
анон преди 4 години
Пръскат над всички НАТО-вски държави. Дали е случайно?
11
1
 
2
 
! Отговори
venix преди 4 години
Няма ли някой по-интересен вирус? Всяка година едно и също! Дайде някой нов, дето не го знаем...
10
0
 
9
 
! Отговори
Логиката преди 4 години
с грипната епидемия и грипната ваканция е същата като със зеления билет в София - Когато задуха вятър и въздуха се изчисти се обявява зелен билет, защото два дни е имало замърсяване над нормата и сме дишали отровата. Та така, когато всички боли деца минат през училищата, изпозаразят всичко живо и преболедуваме и се върнем в училище се обявява грипна епидемия и ваканция.
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да храним аптекарите гево пет пъти на море и пет пъти на балкан честито
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брей ! Как само се "учудват", че грипът бил закъснял ! Дали са им информация , че ще го пуснат по рано но по технически причини са се забавили. Не ви ли писна да ни правят на опитни мишки ?
7
1
 
13
 
! Отговори
ha преди 4 години
То дива работа. Уж мистериозен, непознат вирус, който не се лекува - и сега изведнъж, бил познат от 60-те години на 20 век.Казвам ви, дива работа.
6
2
 
2
 
! Отговори
Балкански селянин преди 4 години
На нас не ни трябавт ваксини и глупости! Ние умираме като истински мъже!
5
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КПускат ви мухи в празните глави. Тези вируси са сезонни защото имунната система през зимата е по-слаба. Толкова сте гламави, че не е истина.
4
4
 
10
 
! Отговори
К преди 4 години
Тюх, амриканците закъсняха с пускането на вирусите в Европа тази година... Какво да се прави, имаха и по-важни проблеми с Иран :) А иначе за тези котио не вярват: всяка година СЗО "предвижда" които грипни щамове ще се разпространят идната зима и по тази препоръка се изготвят ваксини. После случайно или не, точно тези щемове върлуват. За тази зима ваксините са 4-валентни и познайте: сега върлуват 4 щама из Европа. Не е случано хора, ПУСКАТ ГИ! Трябва да се печелят пари от ваксини и лекарства...
3
1
 
7
 
! Отговори
Аптеката преди 4 години
Да благодарим на журналистите, да, грип нама, но ще се разрастне и ще бъде силен и продължителен. За това купувайте лекарства и пийте дори нищо да ви нама. Журналистите няма да ви излъжат.
2
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като се пускат болни деца по детските градини, защото бай бг работодател не пуска майката в болнични, се заразяват останалите деца, които заразяват и всички в къщи и ето ви епидемия. Кога ще им светне дъртата крушка, че всички епидемии тръгват от детските градини!
1
2
 
17
 
! Отговори
Ваня преди 4 години
Аман от тия измамници, само плашат хората....