Токът от ВЕЦ-ове е едва 2-3% в момента

Внасяме енергия от съседите, цените им били по-ниски
63
Токът от ВЕЦ-ове е едва 2-3% в момента
Снимка: flickr

В момента едва 2-3 процента от потребявания ток в страната е произведен от водните електрически централи.

Изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев каза пред БНР, че най-големите ни язовири са пълни 60-80 на сто, като водата в тях вече повече от половин година умишлено се поддържа на тези нива.

"Годината беше много суха и не знам каква ще бъде следващата година, ако се случи още една такава суха пролет, сухо лято, за нас е важно да можем да съхраним голяма част от водния ресурс, тъй като той е изключително важен за сигурността на електроенергийната система. Отделно, първото предназначение на водните ресурси е да могат да се ползват за питейни нужди", посочи той.

Цачев допълни, че освен резерви от вода, страната ни има мощности, които може да използва при необходимост, и във въглищните централи.

В момента у нас се внася ток от Румъния, Турция и Сърбия, тъй като там цените са по-ниски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От голям износител на електроенергия станахме държава вносител, Това е успех които успяхме да постигнем благодарение на десетки корумпирани чиновници и политици .
23
2
 
7
 
! Отговори
от 48 преди 4 години
Б.оклукчийския бизнес това е бъдещето на българския бизнес в момента.
22
3
 
3
 
! Отговори
до 47 преди 4 години
Не забравяш ли един бизнес, Китай , Индия се отказват от бизнеса с изземване на ***, но България иска тази нищя от пазара и се включва в нея .
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Липсата на ядрена енергетика си оказва своето влияние, в момента Козлодуй отдавна не работи на мощностите които е имал при социализма, когато огромните производствени халета се отопляваха на ток поради ниската цена тока, такива халета отдавна вече са неотопляеми поради икономическа неизгода за това.Реципрочно не се и правят вече такива производства в България.И остава само туризма,селското стопанство и IT.Като възможности за развитие.
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпрос пак към русофилите. Защо Албания която внася ток от България защото разполага само с 3 ВЕЦ-а нощно време и са осветени магистралите а у нас те са тъмни като в г..Явно че въпроса не е до мощности и производство а е до грабеж.
19
1
 
7
 
! Отговори
Тутурутка преди 4 години
МНОГО ВЕЦОВЕ,МНОГО ТЕЦОВЕ ,А НАКРАЯ ВНАСЯМЕ ТОК.Доколкото си спомням винаги сме изнасяли,а сега ..?На всяка рекичка частна вец и накрая 2,3% произведен ток,мале,мале какво става с тази държава,кой допусна тая бъркотия и това разхищение на водата в БГ!?
18
2
 
6
 
! Отговори
Комунист-Ленинец преди 4 години
За гербавите *** препоръчвам сайта на ЕСО....Внасяме защото не произвеждаме...затова...а не произвеждаме защото няма от какво..
17
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Внасяме ток от Румъния, Турция и Сърбия, защото е по-евтин. Интересно АЕЦ Белене на кого ще си продава скъпия ток? Някой русофил може ли да ми обясни?
16
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Годината беше много суха и не знам каква ще бъде следващата година"2019-та много суха?!? Счупи се да вали пролетта и началото на лятото! Помня, щото 4-ти месец(Април) си купих S1000RR. И чакам да изсъхне, и чакам да изсъхне - 2 седмици дъжд и седи в гаража. После го покарах ден-два. И па дъжд. Седмица. И па чакай да съхне. Толкова не съм карал на мокро откак станах моторист(2009). От 7-ми месец нататък вече изсъхна хубаво. Тоест три месеца ни е давило!
15
1
 
13
 
! Отговори
Esssssssss преди 4 години
A Аз защо плащам всеки месец по голяма сметка на ток,като дори и зима няма???
14
2
 
19
 
! Отговори
бай х преди 4 години
евтиния ток от козлудуй го изнасяме за сърбия , те си слагат печалба и ни го препродават обратно .... страхотен бизнес а населението в бг плаща скъпия ток микс от американските централи+ частните вецове + от соларните панели /на мафиотите/ ..
13
2
 
7
 
! Отговори
:) преди 4 години
Вчера имаше мн. подобна статия в която се обясняваше, че тока който влиза в страната ни е дълг който съседите ни сега имат възможност да върнат. Сега кое е вярното?
12
2
 
10
 
! Отговори
ал куропаткин преди 4 години
внасяме по евтин ток..............това добре а да очакваме ли да поевтинее и цената за крайния потребител?
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цитат: В момента у нас се внася ток от Румъния, Турция и Сърбия, тъй като там цените са по-ниски.----А по времето на соца изнасяхме ток и тока беше основният ни източник на валута. По някое време, когато Запада спря да ни дава заеми и закъсахме за валута, даже и режим на тока имахме, за да изнасяме повече ток. Сега внасяне ток и теглим кредити от чужбина, за да го плащаме.
10
3
 
3
 
! Отговори
Дядо ви Тошо преди 4 години
До хидро инженера. Ако е трябвало съм щял да построя вецовете де точат язовирите.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Студения резерв къде е ??? Или Доган ще запали централата де не работи за да компенсира? Парите ги взе но ток -йок.
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
двама албанци работят в македонска вец:- кога ще ги стигнем сърбите ?отстрани се обажда румънски ел.техник в командировка:- тихо бе , да не събудите българите ..
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Просто си признава,че от комшийте е по изгодно да си внасяме ток,че ако си го произведем ще е много по скъп.
6
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При "лошия социализъм" България изнасяше електроенергия на цялия Балкански полуостров, а сега при "добрата демокрация" България внася електроенергия!!Добър ден, селяни прости!!
5
6
 
21
 
! Отговори
23 преди 4 години
господа управляващи, направихте ни хляб да нямаме ме да ядем. никога държавата не била толкова унизена.

Спонсорирани публикации