Skoda Monte Carlo

Bertone Mantide – колата мечта, замислена в най-лошия кошмар на компанията - видео

Bertone Mantide – колата мечта, замислена в най-лошия кошмар на компанията - видео

Bertone Mantide – колата мечта, замислена в най-лошия кошмар на компанията - видео

Реклама Skoda Monte Carlo
Някога Bertone беше една от най-големите италиански дизайнерски къщи. Сред творенията й са такива икони на автомобилната стилистика като Lancia Stratos, Lamborghini Miura и Countach и невероятните концептуални коли на Alfa Romeo BAT. Този кратък списък по никакъв начин не е пълният на 100-годишната история на Gruppo Bertone в проектирането и производството.

Съвземането на компанията, след трагичното й пропадане, стана наистина не по-малко впечатляващо - Gruppo Bertone подаде заявление за производство по несъстоятелност през 2014 г. и по-късно бе възкресена като Bertone Design. Всъщност хлъзгането към фалита започна години по-рано от 2014-а. И на фона на вълненията около проблемите й в компанията беше създаден амбициозен проект преза 2009 г., наречен Mantide.

Като основа за проекта беше взет Chevrolet Corvette ZR1, а за стила на машината отговаря Джейсън Кастриота. Той постигна известност в света на дизайна, като работи по случай 75-годишнината на Maserati по проекта Birdcage, а за Pininfarina стилизира Ferrari P4/5. В края на 2008 г. той напуска Pininfarina, за да се присъедини към Bertone като дизайндиректор и започва работа по Mantide малко след това.

Bertone до 2008 г. не е в добра финансова форма. Нучио Бертоне, мъжът, който разви компанията на баща си експоненциално в големи размери, почина през 1997 г. Той остави компанията на семейството, като по-голямата част от Bertone - за производство и дизайн, които са били две отделни организации отива при съпругата му Лили, двете му дъщери и двамата му зетя.

Никой от тях, обаче, няма значителен опит в проектирането, производството или управлението. Накратко - всички производствени договори приключват и години минават без нов бизнес. Carrozzeria Bertone, фабриката извън Торино, Италия, влиза в съдебно разпореждане по процес за фалит и е продадена на Fiat през 2009 г. Сега там се правят Maserati Quattroporte и Ghibli.

Stile Bertone все пак остава жив и започва работата по специален еднократен автомобил, известен като Project M, е разкрит на автомобилното изложение в Шанхай през 2009 г. Основната фигура по проекта е именно Кастриота.

Проект М се базира на новия тогава Corvette ZR1. Bertone остави двигателя и шасито недокоснати, но създава изцяло нова каросерия, изработена от карбон, както и нов интериор. С около 220 килограма тегло по-малко от Corvette и с по-нисък коефициент на съпротивление, Mantide заявява максимална скорост от 217 мили в час /353 км/ч или с 12 м/ч – 20 км/ч повече от ZR1.

През април 2009 г. Mantide е разкрит пред света в Шанхай като статичен модел, последван от появата на пълния прототип в Concorso d'Eleganza Villa d'Este в езерото Комо, Италия, седмица по-късно. Той се отличава с впечатляваща задна стилистика и драматично отварящи се врати.




През май същата година се предполага че Bertone може да построи до 10 копия на Mantide за страхотната цена от 2 милиона долара всеки - повече от цената на Bugatti Veryon. След появата на колата на Goodwood Festival of Speed, се появиха слухове, че и Джей Лено проявява интерес към нея и е трети или четвърти по ред на опашката желаещи. През декември вторият Mantide е продаден на купувач в Дубай.

По всичко изглежда, че всъщност е направен само един пълноценен Mantide. Моделът изпълнен от глина в пълен размер е продаден за 29 000 евро на търг миналата година като част от продажба на останали артефакти на Stile Bertone.

Кастриота напуска Бертоне през юни 2010 г., за да се присъедини към Saab след продажбата му от GM, а в момента е глобален директор на поделението за акумулаторни електрически превозни средства на Ford и е главен дизайнер на предстоящия Mustang Mach E.

Наличният в момента автомобил е собственост на колекционерът на автомобили Дан Уоткинс. След участието на колата през 2009 г. на Pebble Beach Concours d'Elegance в Щатите, тя е пребоядисана в бяло в Autosport Designs, специализиран дилър и реставрационен магазин в Лонг Айлънд. Mantide е показан и в Монтерей през 2010 г. Автомобилът е навъртял вече 16 000 километъра, впечатляващи за машина, която по същество е еднократна шоу кола, особено когато твърде много производствени суперкари се показват на търгове с далеч по-малко километри.

Днес Mantide се предлага за продажба и ще участва в Световния търг на аукционерите Scottsdale по-късно този месец. Ще интересно да се види дали ще успее да постигне заявената си астрономическата цена преди 10 години... Назад

Галерия



Реклама Dacia Duster
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Automakers press releases Официални вносители- новини Ретро DS

CITROËN ЧЕСТВА 90-ГОДИШНИНАТА НА ЛЕГЕНДАРНИЯ „АВТОМОБИЛ СЪС 100 ПАТЕНТА” ТRACTION AVANT - видео

Апр 25, 2024
Авто Новини Automakers press releases Ретро Спорт Mercedes-Benz

Състезателна кола-легенда на Mercedes за Targa Florio от 1924 г. се завръща на пътя

Апр 25, 2024
Авто Новини Automakers press releases Ретро McLaren Mercedes-Benz

Retro Classics 2024 – Силно представяне от Mercedes-Benz

Апр 24, 2024