Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2019 17:14 - 10 начина, по които Земята разкри своята странност през 2019 г.
Автор: zahariada Категория: Технологии   
Прочетен: 506 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 30.12.2019 18:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  10 начина, по които Земята разкри своята странност през 2019 г.

От Тиа Госе - асистент, управляващ редактор преди 3 дни

Нашата планета със сигурност е странна

.image

https://www.livescience.com/ways-earth-was-weird-in-2019.html?fbclid=IwAR2MU3v38rxPL3zkbLIJNcidvnLtXgyvE8hx9q6lO8iwojXRrnb4xCSTLRY 

Ние живеем на странна планета. В слънчева система от огнени, отровни ада, ледени топки и балообразни кълба от газ, Земята е единствената планета, изпълнена с живи форми, дишащи кислород. Това е и единственият свят в Слънчевата система, за който се знае, че бавно, но стабилно се обръща отвътре навън чрез тектоника на плочите , тъй като повърхностната кора на планетата се гмурка дълбоко в мантията. 

Но странността на Земята върви много по-дълбоко от това. От странното си колебание до странстващото му магнитно поле, ето 10 начина, по които Земята разкри странността си през 2019 г.

Свързани: 50 интересни факта за планетата Земя

Хората объркват колебанието му

 

(Изображение за кредит: agsandrew / Shutterstock)

Нашата планета не обикаля само около слънцето и се върти по оста си; той също се клати като върха, докато се върти. Това колебание се измести и сега знаем защо: Ние сме виновни. Спиновата ос на планетата се е преместила с огромни 34 фута (10,5 метра), а две трети от това могат да бъдат причислени към причинено от човека глобално затопляне от 1899 г. Докато ледниците (предимно в Гренландия) се стопят и нивата на морето се покачват, по-лекият, леден -безплатни континенти също се покачват и масата на планетата се преразпределя. Това от своя страна променя как светът се разклаща. Разбира се, хората не са единствената причина за това лутащо колебание; бавното изтръпване на кората в мантията е отговорно за една трета от промяната.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ ВИДЕО ЗА ВАС ...
     
  • възпроизвеждане на видео
  •  
  •   image
  •  
  •   Science and Sci-Fi at the Movies, with Live... 28/12/17
  •  
  • image
  •  
  •   Slime Made Simple! Live Science Shows You How 10.08.17
  •  
  • image
  •  
  •   "Rick and Morty" Gets Some Science Right! 03.10.19
  •  
  • image
  •  
  •   How Greenhouse Gases Warm the Planet 5.8.19
  •  
  • image
  •  
  •   How Physicists Used Lasers to Create... 10.04.19
  •  
  • image
  Магнитното му поле продължава да се лута

 

(Кредитен имидж: Shutterstock)

Намаляващото магнитно поле на Земята просто не може да остане поставено. Основният меридиан на планетата продължава да се скита, докато магнитният север се движи все по-напред, пътувайки от предишния си дом над канадския Арктика към Сибир. И полето не се движи точно бавно; той непрекъснато марширува със темп от около 55 мили (55 километра) годишно през последните 20 години.

Магнитното поле на Земята се генерира от тайнственото разпръскване на желязното ядро ​​на планетата и по някаква причина полето отслабва през последните години. В резултат на това магнитният север е в движение.

Искате ли да посетите магнитен север? Задайте вашия GPS на 86,54 градуса северна ширина и 170,88 градуса източна дължина, промъквайте се в Северния ледовит океан, според Националните центрове за информация за околната среда, които пуснаха модел на магнитното поле на 10 декември.

Земята образува тази масивна геодезия

g 650w, https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/awpMvz4S7LtxMBKx2VWruk-970-80.jpeg 970w" style="margin: 0px; padding: 0px; border: 0px; font-style: inherit; font-variant: inherit; font-weight: inherit; font-stretch: inherit; line-height: inherit; font-family: inherit; vertical-align: baseline; display: block; top: 0px; left: 0px; width: 602.017px; height: auto;" />

(Изображение за кредит: Хектор Гаридо)

Доказвайки, че Земята има пламък за драматичното, планетата реши да направи масивна стая от чист кристал , само защото. Техническият термин за този блестящ излишък е геодезия и той се образува, когато водата проникне в куха скала, което позволява водата и минералите в скалата да реагират химически и да образуват кристали във вътрешността на скалата. 

Този конкретен пример, известен като Pulpн geode, е най-големият в света и до него може да се стигне само чрез спускане в изоставена мина в Испания.

Ледените, бистри копия на скала са съставени от гипсови кристали, образувани чрез химическата реакция между калциев сулфат и вода през еони. Но как възникна най-големият геодез в света? Тази година учените откриха, че геоложкото чудо се е формирало най-малко преди 60 000 години и че суровината, калциевият сулфат, който съставлява геодезата, е навлязла в региона, когато Средиземно море е източило като вана преди около 5,5 милиона години. Самите кристали обаче започнали да се образуват най-рано преди 2 милиона години, установи проучването.

Той изработи този диамант в диамант

 

(Кредитен имидж: Alrosa)

Ясно е, че Земята обожава своето сливане. Пример: този диамант в диамант. Несъдържаща се да произвежда обикновени скъпоценни камъни, нашата планета създаде тази руска гнездяща кукла от минерали. The с диаманти в рамките на-а-диамант бе установено по-рано тази година в мина в Якутия, Русия.

Но как се получи тази свръхестествена двойна диамантена форма? Вероятно е малкият диамант да се е образувал първо, а по-големият да се е втвърдил около него след това, според миньорската компания, открила скъпоценния камък. Първият диамант би могъл да се покрие с поликристална диамантена субстанция - песъчинка, която структурно не е същата като напълно оформения кристал. Външният диамант вероятно тогава започна да се оформя около това, а след това мантията изстиска и нагрява новообразувания скъпоценен камък, докато диамантената песъчинка се разтвори. Това остави мъничкия диамант вътре в по-голямата диамантена обвивка.

Открит е никога неоткрит минерал    

 

(Кредитен имидж: Shutterstock)

 

Друг диамант, този, открит в Южна Африка, също разкри скрита изненада: никога не открит минерал . Тъмнозеленият минерал е открит на вулканичния сайт, известен като тръбата Кофиефонтейн, където тъмните магматични скали искрят със скрити диаманти. Откривателите кръстиха минерала goldschmidtite, след известния геолог Виктор Мориц Голдшмид.

Но откъде се е появило това зрънце от златохмитит и какво разкрива той за нашата странна планета? Оказва се, диамантът, образуван в мантията на Земята, разтопеният среден слой. Това, което е толкова необичайно, е новооткритият състав на минерала: Скалата е пълна с ниобий и редкоземните елементи лантан и церий . Това означава, че трябва да се случи нещо странно, което да обедини тези редки елементи, тъй като мантията е съставена най-вече от по-често срещани елементи като магнезий и желязо. 

Земята показа този страховит залез   реклама  

 

(Кредитна снимка: С любезното съдействие на Ума Гопалакришнан)

Странността на Земята бе изчерпателна през този юли, когато жител на Северна Каролина щракна снимка на този великолепен сплит залез . Въпреки че изглежда като лоша работа във Photoshop, картината е истинска. Странният ефект на раздвоен екран беше причинен от облак, който седеше ниско на хоризонта от лявата страна. Залязващото слънце удари облака, което хвърли сянка и попречи на слънчевата светлина да достигне по-малките облаци под по-големия им колега. От дясната страна никой такъв облак не блокира огнената светлина на залеза, следователно и по-интензивният му оттенък. 

PROMOTED BY U.S GREEN CARD - FREE ... SPONSORED   G READ MORE G Become a US citizen. Find out if you can apply   GREENCARDORGANIZATION.COM imageimageimageimage Загубен континент се крие под Европа реклама  

 

(Кредитна снимка: Douwe van Hinsbergen)

Ние пропускаме ключовете си; планетата изоставя континентите си. Оказва се, че има цял континент, известен като Голяма Адрия, погребан под Европа . Древният континент се отдели от суперконтинента, известен като Гондвана , съставен от сегашната Африка, Антарктида , Южна Америка, Австралия и други големи сухопътни масиви. И тази година изследователите създадоха най-прецизната реконструкция на този изгубен континент, като обединихме древни скали от Голяма Адрия, които все още са разпръснати из съвременна Европа. 

Дори през своя разцвет Великата Адрия не би била напълно над водата, а по-скоро би била низ от острови, твърдят изследователите. Смъртта на Адрия бе започнала от около 100 милиона до 120 милиона години, когато вече изгубеният континент се разби в Европа и започна да се гмурка под него. Част от Голяма Адрия беше изстъргвана и смачкана в процеса, създавайки Алпите.

Вулкан изригна без предупреждение    

 

(Кредитна снимка: Полицейски медиен център на Нова Зеландия)

Земята може да бъде опасно непредсказуема. Такъв беше случаят на 9 декември, когато изригна вулканът Бял остров в Нова Зеландия, в крайна сметка уби 17 души. Вулканът не даваше малко предупреждение, че гръмва преди смъртоносната експлозия.

Но защо изригването беше толкова трудно да се предвиди? Според GeoNet, системата за мониторинг на геоложки опасности в страната, изригването е било „импулсивно и краткотрайно“. В вулкана е предразположен към такива непредвидими обриви тъй като плитка магма камера нагрява околните скали, капани прегрята, налягане на водата в техните пори. Безброй малки смени, като например промени в близките нива на езерото или малки земетресения, могат да освободят натиска върху тази хваната вода, внезапно насочвайки системата към фректик или изпарение. Тази пара бързо се разширява по обем, разбивайки скали и изпращайки „урагани“ от мокра пепел във въздуха. 

Земята се разруши по странни начини Advertisement    

 

(Изображение за кредит: Марио Тама / Гети)

Това лято най-големите земетресения за разтърсване на Южна Калифорния от десетилетия разрушиха земята по странни начини. На 4 юли тембълър с магнитуд 6,4 разтърси Риджкрест, отдалечен град в отдалечената пустиня Мохаве. Само ден по-късно земетресение с магнитуд 7,1 разкъса земята на 6,8 мили от това място.

На земетресения дрънчи масивна система от малки, паралелни и перпендикулярни грешки, които изглеждат малко като "висящи организатор обувка", Сузане Jдnecke, а geoscientist в Юта държавен университет, каза за живо науката по това време. 

И начинът, по който тези грешки се разкъсаха, беше много необичаен . Разломите в двата труса бяха перпендикулярни един на друг и до този трус геолозите използваха такива перпендикулярни разкъсвания за редки. Земетресението на 4 юли като че ли разруши системата на повредата по сложен, разхвърлян начин, казаха геолозите.

Заедно земетресенията предполагат, че сеизмичното действие на Калифорния може да се отдалечи от по-известната вина на Сан Андреас към по-вътрешната, източна зона на срязване на Калифорния, съобщиха експерти от Live Science. 

Масова тиха вина в Калифорния се изплъзна Advertisement  

 

(Кредитен имидж: Shutterstock)

През октомври проучване потвърди, че близначните земетресения през юли в Южна Калифорния са довели до нещо по-зловещо.

Земетресенията предизвикаха подхлъзване по разлома на Гарлок, т. Нар. "Тих" разлом на границата на Мохаве, който не настъпи от 500 г. Грешката на Гарлок е в състояние да генерира таблор с магнитуд 7,8. 

Още по-смущаващо, двата труса разкриха, че повредите могат да се "свържат" в мрежа за разпространение на мощни трусове. Преди това сеизмолозите вярваха, че подхлъзването обикновено се случва само с една повреда и че максималната възможна величина на труса се определя от дължината на тази граница на плъзгане. 

Фактът, че грешките могат да се свържат, прави много по-предизвикателно да се прогнозират всички възможни трусове, казаха сеизмолозите. 

"Става почти неразрешим проблем да се конструира всеки възможен сценарий на тези грешки, които се провалят заедно - особено когато вземете предвид, че грешките, които се разкъсаха по време на последователността на Ridgecrest, бяха отписани на първо място", Захари Рос, автор на изследването и асистент професор по геофизика в Калтех, се казва в изявление .

  • 7 начина на промяната на Земята в мига на окото
  • 10 начина на Земята завинаги променени
  • Снимки: Най-странните геоложки формации в света

Първоначално публикуван в Live Science .




Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39936836
Постинги: 21940
Коментари: 21634
Гласове: 31039
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930