Купеният вот - най-сериозната пречка за честността на вота

По време на избори се върти индустрия за десетки милиони лева
26
Купеният вот - най-сериозната пречка за честността на вота
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Машини ще доставим, пари ще се дадат, организация ще се направи, най-трудно е, според мен, да преодолеем корпоративния и купения вот, коментира президентът Румен Радев на организираната от него на "Дондуков" 2 среща с представители на ЦИК, на институциите, свързани с провеждането и организацията на местните избори тази година, както и анализатори на изборния процес. Целта на срещата е да бъдат набелязани проблемите и начините за тяхното отстраняване.

Още по темата
Президентът Радев се позова на статистика и доклади, предоставени от ДАНС, МВР и прокуратурата, според които няма съществени разлики между местните избори през 2015 г. и тези през настоящата година.

Гледайки всичко това, което и социолози и политолози, експерти, обобщават, усещането в хората е, че тук се върти индустрия за десетки милиони, заяви президентът Радев, цитиран от БТА.

Той очаква да чуе от присъстващите експерти предложения за мерки за справяне с проблема на корпоративния и купения вот, който определи като срамен.

Това е срамно да се случва в европейска държава в 21-ви век, коментира Радев, като добави, че трябва да се върви към категорично увеличаване на тежестта на наказанията - и административни, и като криминални престъпления. Трябва да търсим дали ще променяме и съотношението, как ще ги класифицираме, кои са административни нарушения, кои - криминални престъпления, защото това е престъпление срещу демокрацията, заяви Радев.

Това подменя вота на гражданите, коментира той, като добави, че от честността и прозрачността на изборите зависят не просто демокрацията, а легитимността на управлението и на институциите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: изборивотРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
3
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Споко. БСП ще имат пари за раздаване също скоро :D
18
3
 
7
 
! Отговори
въпрос преди 4 години
Другарю Президент, ти как стана президент?
17
6
 
10
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
На тоя олигофpeн някой няма ли да му каже, че изборите минаха още преди месец?
16
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А точно това недУразумение беше "избрано" с купените ромски гласове!!!
15
4
 
8
 
! Отговори
Аман вече преди 4 години
Сега следва да каже,че водата е мокра,че ако си сложиш ръката в огъня,ще се изгориш и ако паднеш от високо,ще се пребиеш.Аман вече от този елементарен президент.
14
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До язък 8Борисов умишлено номинира световно неизбираема кандидатура като жест към комуноидите, а и се подлъга по реномето на Грипена. Тъкмо заради тази номинация не само ти, но и почти целия народ се подлъга и гласува за "независимия" кандидат, макар и подкрепен от БКП - и всички останахме с пръст в устата от Решетнико-малофеевското недоразумение.Какво обяснение даде Грипена за тайнствените дарения от по 1000 лв. от пенсионери, които дори не знаеха, че са дарили пари за кампанията му?
13
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Слави Трифонов: "Няма такъв Президент"
12
3
 
7
 
! Отговори
МАТРИАЛ - ИСТИНА преди 4 години
ПРОБЛЕМА е в МАТЕРИАЛА. *** народ, купени гласове, слаби уравници (т.е. тарикат грабители)! Е, нацията се затрива - след 60 години българи просто няма да има и други ще владеят тази прекрасна земя. Ако някои не вярва за това след 60 години - намаляваме с около 65000 на година, като разждаемостта се поддържа основно от малцинствата, а смъртността от немалцинставата. Ама те и немалцинтвата са е*га-ти с8ига-ните.
11
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама много застрелян този бе !Рева за закупуване на машини за броене на гласовете, а сега казва, че в същност не е в тях проблема.Така рева за фърчила, а когато ги купиха, пак намери кусури.Продължава да бърка и по демографския проблем, но като настъпи рецесия и имигрантите започнат да се връщат в България, тогава пак ще е недоволен !
10
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пъпеш Безумний пак лала простотии...Абе, Пъпешо, къде имаш доказани и документирани случаи на купен вот? И какво значи корпоративен вот? Ако аз и приятелите ми гласуваме по еднакъв начин, това също е корпоративен вот.
9
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 6. Когато си охранител,т.е.унижен човек,за какво и за къде да прилагазнания.Гледа да му мине времето и ,ако него дразни никой си отива що годес предъвкано его.При 75% безработица,няма как да летят във въздуха.Акоимаха работа по специалноста,друго е.
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Образованието е важно единствено и само за този,който го има!А с тези масово купувани изпити е направо подигравка!По-добре да се гласува с данъчна декларация!Който дава на държавата,той да решава съдбата и!
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който направи партия "Не подрепям никой" ще спечели следващите избори.
6
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Право на глас трябва да имат само грамотните и плащащите данъци. Така купуването на гласове ще намалее драстично, но няма политическа воля.
5
1
 
14
 
! Отговори
До1 преди 4 години
Гледам в електротехникума пълно с ромеи карат ги с автобуси от маалата като директори и учителите са длъжни да им пишат тройки
4
16
 
9
 
! Отговори
язък преди 4 години
До Анонимен 4Радев е един плюнчо!Само дето гласувах за него!
3
13
 
11
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Затова се изпразни и касата на БСП - всичко отиде за купуване на гласове. А зеленият чорап похарчо паричките и на червените бабички , и на фесовете , когато го избираха !
2
9
 
4
 
! Отговори
не е гаранция преди 4 години
До Анонимен 1В моята фирма двамата ми охранители са висшисти,като единия ги има две!И за нищо не стават!
1
1
 
9
 
! Отговори
Не! преди 4 години
Не мога да се въздържа! Каква логика, какви изводи!