Вулканът в Нова Зеландия в кадър, жертвите са пет

Очаква се броят на загиналите да стане по-голям
9 дек 2019 10:52, Нели Христова
2

Снимки: Michael Schade/ Twitter

Най-малко петима души са загинали след изригването на вулкана в Нова Зеландия, но според властите, броят на жертвите със сигурност ще скочи. 23-ма души са спасени, а десетки са в неизвестно,  а района е прекалено опасен за да започне спасителна операция.

Още по темата

Едва 30 минути преди да изригне вулкана, туристи са се разхождали около кратера на остров Уайт. Кадри, публикувани в Twitter, от един от посетителите, който се разминава на косъм с опасността, показват как голяма група туристи се качва панически на лодка, докато вулкана изригва зад тях.

Познат още като Уакаари, остров Уайт е един от най-активните вулкани в района. Островът е частен, но множество групи туристи го посещават всеки ден.

"Тъкмо се качихме на лодката и някой посочи към вулкана. Всички видяхме как изригва. Аз бях шокиран“, разказва Майкъл Шаде пред BBC. Той е един от туристите, които посещават острова рано сутринта и отплават минути преди той да изригне.

"Обърнахме лодката и взехме още няколко души, които чакаха своите плавателни съдове“, разказва той.

"Имаше две посещения на кратера днес. Едно от тях беше нашето. Тръгнахме си пет минути, преди вулкана да изригне. Групата след нас не са успели да си тръгнат навреме. Някои от тях са със сериозни изгаряния“, разказва в Instagram друг свидетел, бразилеца Алесандро Кауфман. Предавано на живо видео във Facebook показва групата посетители край кратера, преди всичко да бъде обгърнато от тъмнина.

Според полицията, на острова са останали около 50 души.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това изригване е заради глобалното затопляне, вие сте виновни - ние екоталибаните като вземем властта, ще заледим цялата планета, всичко ще замръзне.
1
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Екотата трябваше да му забранят да изригне кво е това безобразие .