Българчетата затлъстяват, момчетата повече

На 5 място в Европа сме по този показател
Обновена: 9 дек 2019 07:43 | 9 дек 2019 07:31, Александър Попов
18
Българчетата затлъстяват, момчетата повече
Снимка: Pixabay

Българчетата са на пето място по затлъстяване в Европа, като една трета от тези под 18 години са с наднормено тегло. Това показват данните на Световната здравна организация.

С тези данни Световната здравна организация напомня, че храненето на подрастващите трябва да бъде подпомогнато. Всяка година държавата отделя средства за безплатни закуски.

Според някои директори на български училища обаче средствата са твърде малко, за да може безплатните закуски да бъдат и здравословни.

По-малко от 60 ст. са парите, които се полагат за закуска на дете, разясни директорът на столичното СУ "Васил Левски" Милена Аначкова пред БНТ. Според нея трудно може да се предложи нещо качествено за тази цена, което да е различно от тестените и вредни храни.

Към 2025-а над 250 000 деца ще са с наднормено тегло според Вангелия Мангезова, от Фондация "За храната". Според експерта проверките които се извършват от институциите, отговорни за качеството на храните са недостатъчни. Не е помислено и предвидено разнообразно меню за децата с непоносимост към млечни продукти, както и за децата с различни алергии.

Данните на СЗО сочат, че близо 10 000 от подрастващи ще са в преддиабетно или диабетно състояние. Ако контролът си остане същият, и не се предприемат мерки живота и здравето на голяма част от децата ще са застрашени, категорични са експертите.

Процентът на затлъстелите деца у нас е скочил повече от двойно за 15 години. Освен до проблеми с наднорменото тегло нездравословното хранене на нашенците довело и до зачестяване на хора, заболели от анемия. Момчетата по-често имали проблем с теглото, отколкото момичетата, става ясно още от доклада.

33.6 на сто от момчетата, които страдат от затлъстяване в България, са на възраст между 5 и 19 години. За сравнение през 2000г. те са били 20 на сто.

Момичетата с наднормено тегло през 2018 са 23%, като през 2000г. те са били 14%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: сзозатлъстяване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
4
 
! Отговори
Еми така е преди 4 години
Който яде много, но се движи малко, все ще е дебел. Децата преди телефони и компютри играеха на вън и тичаха, сега родителите им дават телефона и айде...
15
1
 
5
 
! Отговори
Тенденция преди 4 години
Може да са дебели, но затова пък са ***.
14
0
 
5
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Масово затлъстели момичета вървят по улиците с вс.изминал ден.Физическите недъзи прикриват с черни дрехи.Такава пандемия нямаше през 90-те години.Социалните мрежи,фастфуд,интернет, носят може би 99% вина за това безсилие при младите.
13
3
 
7
 
! Отговори
Св до Генетика преди 4 години
Абе да ти кажа, генетика генетика, колко да е генетика. Дотолкова, доколкото има навици на хранене в едно семейство. Цялото ми семейство беше и са още супер пълни от плюскане до припадък. Аз се осъзнах и както бях 125 кг. сега съм 65 - 68 кг. Просто не диета, а начин на живот. Няма значение толкова качествена или не храна а количеството. Не толкова генетика. Не съм чувал мастни клетки да се появят и растат само от зеленчуци ако ядеш и вода ... Всичко е до мързел както казваш ама и воля..
12
3
 
4
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
У социализЪма всичко беше евтино ,а жените беха БЕЗ Пари !!!
11
5
 
6
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
До AzБате,а понамали малко ! Кифли като хляб големи !!! Това къде е било -у столовата на ЦК на БКП ??? Иначе за другото си прав,храната беше евтина и качествена !!! Когато бях ученик в гимназията кебапчето беше 8 стотинки, банички с лук по 8 стотинки,банички със сиренье по 10 ст. !!! И те така,живучкахме си суперски !!!Благодарение на ЦК на БКП ,Политбюро на БКП и лично на другарят Тодор Живков да се помни името му !!!
10
1
 
6
 
! Отговори
Генетика преди 4 години
Никой не може да пребори генетиката и мързела
9
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Azти като дете само този половин хляб ли яде на ден? Нищо друго? Не си ял плодове, манджи, чорби, супи, лютеница, зеленчуци? Нищо! Само хляб?
8
4
 
7
 
! Отговори
Св преди 4 години
Аз пък ще кажа, че всичко е до количествата. Аз като дете (70-те - 80те год) бях в две балкански села, изгърбване яко от работа, цели стада овце, градини сме гледали. Не съм влизал в хранителен магазин. Бях тлъст 125кг с високо кръвно до 20 години. Спуквахме се от ядене и работа (по 1-2 кила сирене, месо, на ядене). А съвремието просто затрупва родителите, че купуват полезни (едно мечешко сладкишче примерно) на децата и ще са здрави и щастливи с него. Ами не - няма да са. Всичко е до мярка!
7
3
 
24
 
! Отговори
Az преди 4 години
До АнонименПроблема не е в тестените продукти - аз, като дете, съм изяждал по поне половин хляб на ден, +2-3 кифли със сирене (с размера на още почти един хляб) и още доста неща. И бях като клечка! Защо? Защото продуктите, които ядяхме, макар и нискокачествени, бяха истински, и не бяха бъкани с хиляди консерванти, подобрители, овкусители, нои и прочее, както и защото не се прибирахме вкъщи по цял ден! А сега - поглеждаш съдържанието - УЖАС... и децата по цял ден не мърдат никъде!
6
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 6Едва ли можеш да назовеш дори един "ГМО" продукт, но иначе приказваш клишета. Затлъстяват от прекалена консумация на тестени продукти (ГМО пшеница няма) и консумация на полуфабрикати. Един проблем няма как да бъде решен когато вместо да се говори за реални причини и последствия, *** и Пульо приказват глупости.
5
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За съжаление и българските деца вече се хранят предимно с ГМО продукти, приемат за спорт компютърните игри, рядко се включват с къщната работа и резултатът е затлъстяване.Спомням си като станах на 12 - 13 г. и на ръст бях вече 170 бащата ми каза - От днес ще помагаш в къщи като голям човек. Живеехме на третия етаж в къщата. Първата задача бе три кофи с *** за печката. И така всеки ден през зимата. А през лятото цял ден навън, след топката без значение футболна ли е или баскетболна.
4
3
 
15
 
! Отговори
.. преди 4 години
Наскоро бях командировка в Штутгарт.Дебели жени не видях, вярно, грозноватички са, но не са дебели.Чичковци с бирени коремчета няма.Искам да попитам, кои са на първите 4 места? Защо ние сме на 5-то?
3
2
 
11
 
! Отговори
етно граф преди 4 години
Българчетата затлъстяват, "ромчетата" повече.
2
1
 
28
 
! Отговори
x преди 4 години
като ядат *** и играя на фортнайт цял ден, какво да очакваме
1
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затлъстяване - импотентност - затриване на нацията.