Беларус не е Русия! Ще я погълне ли обаче Кремъл?

В Беларус има развито национално самосъзнание
6 дек 2019 21:26, Елка Василева
167
Беларус не е Русия! Ще я погълне ли обаче Кремъл?
Снимка: архив, Reuters

Сценарии за поетапно развитие на "задълбочената интеграция" между Русия и Беларус разгледа в четвъртък политическият клуб на РОСБАЛТ на кръгла маса в московския пресцентър на агенцията.

Своеобразен фон бяха поредните упреци на беларуския лидер Александър Лукашенко към Москва. Той констатира по-специално, че Русия отново прави спънки на вноса от Беларус, а не е решен и въпросът Минск да получи обезщетение за попадналия в негова рафинерия "мръсен" петрол от руския тръбопровод. "Ние пресмятаме, решаваме нещо. А те се правят, че не е имало мръсен петрол. Ние обаче провалихме своя БВП главно заради петролни проблеми. Защото нефтопреработването у нас е обвързано и с нефтохимията", каза беларуският президент.

Експертите направиха опит да отговорят на някои въпроси. Каква интеграция търсят Москва и Минск? Ще склони ли Лукашенко руската рубла да стане обща валута и да бъдат създадени наднационални политически органи на Единната държава (Съюзната държава между Русия и Беларус, б. пр.)? Какво трябва да е нивото на интеграция с Русия според беларуското общество?

Павел Кудюкин - социолог и политолог, заяви, че от гледище на Кремъл основният въпрос на интеграцията между двете страни е предимно геополитически, но има и икономически интерес, пише Александър Желенин от РОСБАЛТ.

"Руският капитал отдавна мечтае да започне сериозна приватизация в Беларус и да се включи в тези процеси", каза той. И посочи, че засега капиталът от Русия не е постигнал тук особен успех. "Засега е успял само частично да приватизира петроло- и газопроводите през територията на Беларус, да създаде съвместни предприятия в тази сфера. Там обаче има още много сочни парчета от нефтопреработвателната и нефтохимическата промишленост, машиностроенето, хранителната промишленост. Но точно тях не ги пуска беларуската страна", отбеляза експертът.

В очите на част от руските военни "Беларус е удобен плацдарм", заяви Кудюкин. Но в днешния политически контекст географското положение на страната съвсем не е еднозначно - въпросният "плацдарм" може да бъде насочен не към отбранителни, а към нападателни действия, "доколкото тази силно изтеглена на запад издатина с оголен ляв и десен фланг е твърде неудобна и неизгодна за отбрана". Подобни планове обаче има, "както потвърждават и току подновяваните приказки за създаване на руска военновъздушна база в Беларус, отхвърляни от беларуското ръководство, впрочем в твърде учтива форма".

Спомените сред обществото в Беларус за военните нашествия, минавали на вълни през страната столетия наред, са "много болезнени", смята Кудюкин. И вижда тук една от причините Беларус "да не желае превръщане в руски плацдарм, макар че Русия много иска да го придобие".

Разсъждавайки доколко е готов Минск да се интегрира с Москва, експертът посочи, че Беларус все още е "доста" рускоезична страна, чието население гледа руски телевизии, но има развито национално самосъзнание - и преобладаващият между беларусите език "не е пречка за това". "Също както повечето ирландци във Великобритания говорят английски, но я елате им кажете, че са англичани", даде пример социологът.

Беларуската власт силно насърчава тези нагласи в обществото, като пропагандира идеята за суверенитет, убеждението, че "Беларус не е Русия", каза експертът. Според Кудюкин "днес беларусите се осъзнават като отделен народ и отделна страна доста по-силно, отколкото в началото на 90-те".

Както потвърждават и социологическите анкети. Беларусите, каза той, искат сътрудничество по всички вектори - и по източния, и по западния, и по южния, но същевременно смятат страната си за успешна независима държава "и като цяло държат да останат независими".

Кудюкин смята за малко вероятно Минск да приеме и руската рубла като обща валута за двете страни, тъй като икономическата политика на Беларус "има кейнсиански черти" - за да я води и занапред, беларуското ръководство трябва да държи в ръцете си печатния стан.

Участниците в сбирката обаче констатираха, че в руското общество и елитите все още доминира съвсем различна визия за Беларус. Там преобладава мнението, подхранвано и от руските медии, че Беларус е част от Русия, а беларусите - само част от руския народ.

Според Игор Минтусов, президент на Европейската асоциация на политконсултантите, "Беларус в лицето на Александър Лукашенко би желала по-тясна икономическа интеграция с Русия". По думите му такава интеграция според Лукашенко "включва разнообразни отстъпки и преференции, той иска да стане фактически част от вътрешния руски пазар". Такъв е стратегическият интерес на Минск, казва експертът, защото такава интеграция "може да предпази Беларус от фрустрации на международните пазари". А в тактически аспект беларуското ръководство използва риториката на Лукашенко за интеграция с Русия.

Колкото до стратегията на Москва спрямо Беларус, Кремъл според Минтусов "на първо място се стреми към геополитическа и военнополитическа интеграция с нея". Докато участието на руския бизнес в приватизацията в съседната страна е вече тактически въпрос за руското ръководство.

На известна част от политическия елит и повечето хора в Русия е присъщ "скрит неоимперски синдром", според който за Беларус е по-добре да бъде с Русия - Русия и Беларус практически са едно и също, отбелязва политологът.

Москва обаче би предприела по-сурови мерки за задълбочена интеграция, само "ако с политиката си Минск прекрачи една "червена черта". Например ако изведнъж реши да присъедини страната към НАТО. Впрочем, самият Минтусов смята този сценарий за фантастичен.

На кръглата маса бе споделено и мнение, че Кремъл цели да погълне Беларус - една твърде стабилна политика. Защото през последните 20 години Москва се е убедила: Русия не може да се развива интензивно, например да се откаже от суровинната икономика и да укрепва промишлеността си. Съответно е поет курс единствено към екстензивно развитие - Русия да присъединява нови територии, активи, намиращи се там, и така да увеличава данъчно облагаемото си население.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
2
 
2
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Сори, но Белорусия Е Русия.
135
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Червените каскети пак се превъзбудихте.Самият Лукашенко каза че Русия си е Русия ,Беларус си е Беларус -те също си имат националисти.Чемодан,вокзал и далньи восток.И не се връщайте.
134
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Белорусия за Русия е както е Македония за България - един народ - 2 държави
133
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми Беларус никога не е бил Русия.След ВСВ ,Сталин със силата на оръжието държи половин Европа -Източният блок.Нито Украйна нито Беларус нито която и да е от държавите нямат голям ентусиазъм да станат част от огромният кален колхоз.Но..,нямат избор.
132
5
 
6
 
! Отговори
Азазел преди 4 години
До АнонименНе е въпросът до национално самосъзнание (макар че едва ли някакъв си анонимен може да говори от името на беларусите).Важното е, че те веднъж се изтръгнаха от опеката на Кремъл и не са луди да си нахлуят обратно и доброволно хомота.
131
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма никакво развито национално самосъзнание, защото изобщо няма беларуска нация, колкото и македонска, ами просто краварите и там мътят водата... Както навсякъде.Вие ако вярвате на такива глупости - срам за вас, а ако ги пишете защото за това ви плащат - ами... пак същото...
130
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей рубладжиите, още ли какате в/у вентилатора? :D
129
2
 
10
 
! Отговори
м...д преди 4 години
Белорус означава-Бяла Русия.
128
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СмехуркоСъвсем не си толкова в грешка, колкото си мислиш. Ама историята не е лъжица за твоята уста
127
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как само сте се изразили - ще я ПОГЪЛНЕ ли Кремъл?Можехте направо да напишете - ще я ИЗЯДЕ ли Кремъл? :))
126
5
 
5
 
! Отговори
Смехурко преди 4 години
До Анонимен"Слава на господин Путин ! Слава на братска РУСИЯ !"Да бе! Слава на великия Сталин! Наш вожд и учител!Слава също така на великия братски Съветски съюз! Маяк, пътеводна звезда на цялото прогресивно човечество! :)
125
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Васил Левски"Слава на господин Путин ! Слава на братска РУСИЯ ! Братя славяни , рамо до рамо отсега до края на света ! Да живее РУСИЯ !"Да живее Русия! В Русия е надеждата на светаНикой друг не може да спаси света при сегашното положение
124
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Васил Левски"Беларус винаги е бил РУСИЯ ! Белоруси, украинци, това са измислени държави"Това е точно така и е ясно за всеки, който е бил там или поне се е интересувал и знае как стоят нещата
123
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Направо викай "Руснаците идат!" и скачай през прозореца надолу с главата. Загубата няма да е голяма - една откачалка по-малко"Това е чудесно решение, подкрепям!
122
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Беларус Е Русия! Те са еднакви генетично. Българите първо да се оправят с "братята си македонци", после да гледат другите народи САЩ предизвикват конфликти и разделение на много места на света, но ще им се върне
121
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** са враг на българщината и трябва да бъдат преследвани с цялата строст на закона.Задължително трябва да им се отнема гражданството,нека ходят да живеят в Расия.
120
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 122 "русофили ,чакащи руска окупация на Родината си!" - - Направо викай "Руснаците идат!" и скачай през прозореца надолу с главата. Загубата няма да е голяма - една откачалка по-малко
119
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Беларусите нямат никакви антизападни чувства ,дори и към немците са добронамерени,Германия е най-предпочитаната държава за емиграция сред беларусите.Повечето беларуси в действителност говорят на руски ,но това не значи ,че предпочитат Путин пред Лукашенко.Над 90% от беларусите подкрепят Украйна в конфликта й с Русия,за разлика от нашите русофили ,чакащи руска окупация на Родината си!
118
4
 
22
 
! Отговори
Целта е ясна, но... преди 4 години
По време на окупацията на Беларус от хитлеристките войски в годините на Втората световна война, немците изтребват една четвърт от населението на страната. Това е станало преди по-малко от 80 години и спомените за онова време са влезли в генетичния код на хората, живеещи в Беларус. Затова е твърде трудно да се очаква, че националното съзнание на беларусите може да бъде преформатирано до там, че те да се обърнат срещу Русия и земите им да се превърнат в "жизнено пространство" за западни народи.
117
14
 
15
 
! Отговори
Васил Левски преди 4 години
Беларус винаги е бил РУСИЯ ! Белоруси, украинци, това са измислени държави, всички ще преминат към майка РУСИЯ и всеки трезво мислещ човек го знае, познавам хиляди ''белоруси'', които бленуват това да се случи, необратим процес, въпрос на време ! Слава на господин Путин ! Слава на братска РУСИЯ ! Братя славяни , рамо до рамо отсега до края на света ! Да живее РУСИЯ !