"Файненшъл таймс": България с рекордни инвестиции в технологичния сектор

Страната е на второ място в ЕС по брой на жените в сектора
Обновена: 6 дек 2019 19:55 | 6 дек 2019 19:55, Елка Василева
100
"Файненшъл таймс": България с рекордни инвестиции в технологичния сектор
Снимка: архив, Reuters

България, най-бедната страна в ЕС, привлича голям обем чуждестранни инвестиции "на зелено" в сферата на информационните и комуникационните технологии (ИКТ). Така тя допринася за по-мащабно увеличение на трансграничния приток на инвестиции, пише в. "Файненшъл таймс".

Изданието изтъква и своя принос с откриването през април 2019 година на технологичен център в София със 110 служители. Сред другите неотдавнашни инвеститори се нареждат Facebook и Световната банка, които отвориха офиси в българската столица, предлагайки услуги в областта на ИКТ.

България е получила рекордна сума чуждестранни инвестиции в областта на софтуерните услуги и ИКТ през 2018 година с най-малко 16 проекта на стойност 240 милиона долара, основно в София, посочва вестникът.

Чуждестранните инвестиции в сектора непрекъснато нарастват от 2015 година, според информация на fDi Markets и базата данни на "Файненшъл таймс", която отчита съобщенията на чуждестранни компании за инвестиции чрез създаване на филиал в съответната страна и отварянето на работни места (т. нар. инвестициии на зелено).

За петте години преди 2015-а трансграничното инвестиране към българския сектор на ИКТ се е свеждало до пет проекта годишно. Оттогава страната се е превърнала в основна цел за чуждестранни инвестиции, привличайки 30 процента от всички проекти за миналата година, сочат данните fDi Markets.

В публикацията се отбелязва, че България още от комунистическо време има традиция в ИКТ и електрониката. ИКТ секторът е отчел продажби за 3,2 милиарда долара през 2018 година, което е увеличение от 45 процента на годишна основа, според International Data Corporation. В стрaната има над 12 000 компании, от които 90 процента са в София и в тях работят 50 000 души, сочат данни на Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции, цитирани от "Файненшъл таймс". Около 70 процента от компаниите работят за износ, според статистика на американското министерство на търговията.

Близо половината от инвестициите "на зелено" в България от 2018 година са използвани за разширяване на съществуващи съоръжения, особено за проекти с висока добавена стойност за научноизследователска и развойна дейност. Най-голям тласък на инвестициите са дали наличната квалифицирана работна сила и икономическия растеж на страната, показва анализът на fDi Markets.

България предлага високоскоростни интернет услуги, които са сред най-бързите в Европа, плосък данък от 10 процента върху корпоративните приходи и личните доходи, както и конкурентни разходи за труд и живот.

Страната е на второ място в ЕС по брой на жените в ИКТ сектора - около 45 процента в началото на 2018 година, законите й улесняват издаването на лицензи за компании в сектора на информационните технологии, отбелязва още вестникът.

По-голяма част от чуждестранните инвестиции в българския технологичен сектор през последните две години идват от ЕС и САЩ, цитира изданието данни на fDi Markets.

Страната освен това е облагодетелствана от близостта си до Румъния и Сърбия, образувайки технологичен триъгълник, който е наричан Силициевата долина на Югоизточна Европа. Инвестициите към технологичния сектор в Букурещ също са нараснали пропорционално от 2015 година, пише вестникът.

Според регионалния икономист в Европейската банка за възстановяване и развитие Яков Милатович България обаче има още работа за вършене в сравнение с някои държави от ЕС. България е слязла 25 места надолу в класацията на Световната банка "Да правиш бизнес" за последните пет години, а други страни бележат подобрение, припомня в."Файненшъл таймс".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 4 години
До Анонимен 86: Кои точно заводи не са работили на загуба? Търси и ще разбереш, кои са били. Наскоро във Варна обявиха търг за смешна цена на това, което е останало от тъкачната фабрика "Първи Май". Новите, неизвадени от опаковките машини бяха продадени от приватизаторите по времето на Иван Костов. Също тогава беше ликвидиран "Полимери" - Девня, най-голямото подобно на Балканския полуостров по износ. Беше докарана до фалит Варненската корабостроителница при налични поръчки за кораби. И колко още
65
1
 
1
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
"България е слязла 25 места надолу в класацията на Световната банка "Да правиш бизнес" за последните пет години, а други страни бележат подобрение" - ето това е истината за големите успехи на гербаджийското управление. По времето на Станишев бяхме на едно ниво с Румъния, а сега сме доста след нея. И така ще бъде и следващата година. Те планират 5% ръст на БНП, ние - 3.5%. Изоставането ще продължава, това могат Бойко и дружинката му.
64
1
 
3
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 85Навсякъде има бедност и мизерия, така е.Обаче наш *** ако случайно се озове в Германия, ще се чувства десет пъти по-мизерно отколкото се чувства у нас!!!На това му викат жизнен стандарт - България е на дъното в Европа и може да се сравнява само с някои африкански държави.
63
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На всички тях им скръцнаха със зъби и им казаха, че от тях се изисква бърза приватизация, а в отделни случаи и ликвидация--------Какво нередно виждате в това?Държавата е банкрутирала, има огромни задължения и се налага да си продаде активите. Държавата банкрутира на два пъти именно при комунистите, които се опитваха да вървят срещу икономическата логика.
62
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всички имаме вина, защото не скочихме да запазим заводите, които не работеха на загуба-------Кои точно заводи не са работили на загуба?
61
0
 
7
 
! Отговори
AAA преди 4 години
Има много верни неща в коментарите,но защо трябва да са злобливи.Само онези xора ,които са в Англия,Германия,САЩ,Испания и на други места са наясно с разликите и приликите на живота между родната ви страна и чужбина.Навсякъде има корупция,експлоатация,неравенсто и доза мизерия.
60
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом видя думата "кадърен"веднага слагам минус. Не научилбългарски и тръгнал да пишекоментар.
59
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
- - - и се опитаха да стабилизират тези предприятия, както и да активизират предишни външнотърговски контакти. Бяха лица, работили по-рано в същите сектори. Сред тях имаше и комунисти, и пребоядисани такива, а също и потомци на хора, репресирани след Девети септември.На всички тях им скръцнаха със зъби и им казаха, че от тях се изисква бърза приватизация, а в отделни случаи и ликвидация. Тогава някои научихме, че във всеки район е предварително договорено кои заводи са за СДС и кои за БСП.
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Дреме миЩе ти припомня също какво се препоръчва в плана Ран-Ът, срещу който скачат толкова много хора без да са го разгледали подробно.Препоръчва се да се запазят печелещите сектори в промишлеността, да се запазят външнотърговските ни партньори и да се търсят нови пазари.Но нашите управляващи четоха тези препоръки така, както дяволът чете Евангелието. Знам конкретни примери, при които някои зрели хора с опит успяха да станат директори на предприятия след като Костов взе властта и - - -
57
0
 
4
 
! Отговори
До Дреме ми преди 4 години
........ всички имаме вина, защото не скочихме да запазим заводите, които не работеха на загуба и не настояхме да бъдат запазени ценните насаждения в селското стопанство.Първо това трябваше да изискаме да се защото със закон, а след това да направим приватизацията с условие - защитеното със закон да не се унищожава, а да продължи да се стопанисва добросъвестно.Вместо това вниманието на народа беше отклонено към критика на безобразията, които са си позволявали различни деребеи с партийни позиции
56
1
 
4
 
! Отговори
До Дреме ми преди 4 години
Още през последните 10-ина години на соца, на много места лозята бяха занемарени, защото нямаше кой да се грижи за тях. В ТКЗС останаха да работят предимно бабички.През април-май 1989 г. в някои райони бяха изсечени цели масиви вишнапи и други овошки, като никой не даде обяснение защо унищожават плодни дървета, които са цъфтели през същата пролет.Наистина ли не ти е ясно, че съсипването на икономиката е било планирано още преди 10-и ноември?Всички имаме вина, че не скочихме да защитим........
55
0
 
4
 
! Отговори
Още преди Костов преди 4 години
До Дреме миТКЗС-тата бяха разтурени и добитъкът беше разпределен между онези семейства, които някога са дали свой ***, когато са били създадени ТКЗС-тата.Дори нещо повече, раздаде се *** и на роми, които работеха в оборите на ТКЗС.Резултатът: Селяните - български и турци, отглеждаха тези добичета. Там, където до днес има здрави хора, продължават да отглеждат потомството на този ***.Ромите още през първата зима изклаха получения *** и го изядоха, вкл. и расови екземпляри.
54
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са наели някакви лаладжии връзка ри и няколко програмиста дет вършат цялата работа.Програмистите живеят добре в България ама са предатели защото си продават ума на чужди фирми. Ако няма богати програмисти в България ще се живее много по добре
53
1
 
7
 
! Отговори
Дреме ми преди 4 години
Унищожиха земеделие, БГ стана монокултурна - пшеница и рапица. Унищожиха животновъдството Костов 1 милион едър рогат ***, изкоренени хектари лозя.Унищожиха свиневъдството, да вкарваме от САЩ и ЕС. А също и САЩ ГМО картофи - няма самоковски, нали! Унищожиха птицевъдството, пилета от полша и хлорираните от САЩ.За какво са ни 240 еничари в Народното Събрание. Няма една сфера, която да не са унищожили за 30 г.Ток, парно, вода, язовири, здравеопазване, образование и МАГИСТРАЛИ за САЩ окупация
52
1
 
6
 
! Отговори
Дреме ми преди 4 години
Токът на чужденци и депутати, Козлодуй го няма. Водата ми на чужденци и лобисти получили комисионни. Български земеделски продукции няма. Земята отново отложиха 2021 продажбата. Парното хиляда посредника. Язовири, реки,ВЕЦ ТЕЦКаква държава е БГ, като други и произвеждат храната, токът, газ водата, летищата.*** ЕС бил казал, ми ако ЕС ви каже в името на демокрацията да скочите от Аспаруховия, ще скочите ли?Армия нямаме - и накрая харизваме милиарди на чужди икономики и БГ посредници
51
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От тия инвестиции и технологии няма почти никаква полза за народа. Една малка част нагли ИТ-та вземат големите заплати а останалите хора мизерстват. В магазините почти няма български стоки всичко е внос.Трябват ни реални производства на нас! Да има заети в селото стопанство и реална промишленост където се правят наистина важните неща. Стоки от първа необходимост, храни, дрехи, машини, енергия. Другото е въздух под налягане. Бошлав работа.
50
1
 
1
 
! Отговори
Обран от Ц-не преди 4 години
За това няма работа за мене!
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
УжасТ!
48
2
 
4
 
! Отговори
Тъп съм преди 4 години
в."Файненшъл таймс" спрях да го чета, и мистър Тръмп не го чете, Клинтън и Обама да си го четат и да си го ползват многократно, за друго не стават. Читавата журналистика си отиде през 80-те на миналия век. Дори уважаваните медии като BBС - не издържаха на натиска на "Големият Брат".ПП: *** българин
47
8
 
4
 
! Отговори
Сашо преди 4 години
Очаквайте в следващите 1 - 2 години срив в цените на имотите с 40-50%, което ще доведе до срив на икономиката и упадък на държавата. Хиляди фирми ще фалират, заради необслужени кредити, а на стотици хиляди българи ще им бъдат иззети жилищата от банките ! Копирайте този пост и го запазете !