Глоба за пържолата с игла, според БАБХ - случаен инцидент

Проверени са всички обекти по веригата до потребителя
22
Глоба за пържолата с игла, според БАБХ - случаен инцидент
Снимка: Facebook

Агенцията по храните ще наложи административно наказание на търговския обект в София, продал свинската пържола с игла.

Глобата е за допусната опасна храна на пазара, съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

Още по темата
Иглата попаднала в пържолата на дете. За случая сигнализира фотографът Васил Къркеланов, който публикува снимки в страницата си в социалната мрежа Facebook.

"Този път не ми е никак забавно. Пържолата беше в чинията на дъщеря ми... Детето е добре. Откри иглата в парчето, преди да го яде, защото й направи впечатление странният цвят на месото в тази част", написа той.

Агенцията е проверила всички обекти, през които е преминало месото от кланицата, в която са заклани свинете, предприятието, където трупното месо е транжирано на едри разфасовки и търговския обект, в чиято транжорна едрата разфасовка е нарязана под формата на пържоли и реализирана до краен потребител.

Никъде не са открити видими признаци за наличие на чуждо тяло.

Установено е, че свинското месо не е претърпяло допълнителна обработка (като например осоляване, мариноване, шприцоване, тумблиране и др.), а е предлагано като прясноохладена разфасовка. Технологията на добив и обработка на месото за производство на месни разфасовки (пържоли) не предполага използването на каквито и да е инжекционни пособия, в това число и игли.

Поради тази причина агенцията определя този случай като случаен инцидент, вероятно при ветеринарномедицинска манипулация на съответното животно.

В БАБХ не са постъпвали други подобни сигнали. Предприети са мерки за по-стриктно изпълнение на задълженията на всички ангажирани по веригата за недопускане на подобни инциденти в бъдеще.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: храниБАБХ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
то при БАБХ-а всичко е случайно , да не се развали рахътлъка на некой "бизнесмен" ,зер "икономиката" ни ще тръгне надолу , да ми прости Господ ,но всички първи хора в държавата- премиер , президент , шеф на НС , мас..ти..ти политици се хванаха като удавници за *** на Мутафова и цял ден -словоизлияния , ни един достойно не каза за 100т , а не 100кг заразено месо - спираме с този рекет над хората , ще кажем името на фирмата ,или фирмите ,които са го внесли , ще спрем да тровенето на народа
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Били са хормон на растежа, който е много скъп и търсен от бодибилдърите.
19
0
 
2
 
! Отговори
Boto преди 4 години
Не господин анонимни плащам си на квадрат. Платил съм си 30 квадрата и казвам какво да се сади. Каквото изкара изкара. Ако искам тори ако не искам не тори.Месо както някой писа има добри ферми и доста хора гледащи по 3-4 прасета примерно с цел продажба на познати. Но това едва ли ти е познато то за професори че се случва.Да сигурно няма фибри ама няма ядове ние простолюдието можем да мрем
18
0
 
6
 
! Отговори
Ветеринар преди 4 години
До Анонимен 5 Нали от тези Западни страни дойдоха овкусители , стабилизатори , оцветители и 100 Е-та.Не са го измислили руснаците.Целта е да се подобрят вкусовите качества и намали цената. Тези продукти са за бедни.За по заможните има малки фирмени магазинчета на кланици , които продават истинско месо. Ама ще кажете: Много скъпо бе ?Едно време беше много по евтино.Да , ама и заплатите бяха много по евтини.
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези от Бабха искат да им плащаме по високи заплати за да ядем Салмонелни пилета салами и кренвирши. И най важното инжекциоони игли в пържолки. Полезни неща за вашето здравенце.
16
5
 
1
 
! Отговори
Помня преди 4 години
До Анонимен 6 Абе оранкоолу , едно време не си знаял какво са това фибри.Много па взискателни станахме. Гол хляб в касетки на тротоара и чака да дойде могазинерката да го прибере.За фибри ще ми говориш!
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До BotoИ кво викаш на лелята "един морков, глава лук, един картоф, пресно заклано пиле, кило свински врат ..... " и тя скоква и ти носи отман всичко ... нали сам се сещаш как ми купуваш опинците от село? *** пиши не се стеснявай, без драскащи *** е скучно.
14
6
 
2
 
! Отговори
Ветеринар преди 4 години
Най вероятно иглата умишлено е поставена от някой недоволен работник ,за да навреди на предприятието.Не е нормално да се наказва търговеца.Търговския документ с което е получено месото замества някогашните ВМС и ЕС.Запознатите знаят какво означават тези съкращения.Останалите да не коментират.
13
4
 
1
 
! Отговори
Boto преди 4 години
До АнонименНе не правя всичко сам. Пащам на една леля от село да ми гледа зеленчуците и плодовете, които искам. Купувам директно свинско от село.Баце пращаше програмистите за овчари пак не си разбрал. Явно е колко разбираш щото за едно семейство нито трябва да имаш трактор, нито на кокошки да помагаш ама у youtube може и да го няма това мили ми конспиратори. Като нямаш време разчиташ на институциите не всички искат да Ви убият и да изтребят българския ген ненадминат.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До BotoИзключително тъпо изказване! Ти всико ли си правиш сам? Вечер след работа се яхваш на трактора и ореш, след което помагаш на кокошките да снасят, а на свинете да грухтят? Мислител си ти голям, като баце, дето пращаше програмистите на копат нивата.
11
2
 
7
 
! Отговори
Boto преди 4 години
Добре бе аз едно не разбирам. Всичко и навсякъде мрънка какво било месото, какво зеленчуците. На 20 Мин от София и всеки голям град има пустеещи земи за без пари. Вдигате си знаещите зад ни ци и отивате да копате и гледате прасета. Каквото си направите това ядете. Пък ако Ви бива може и да продавате от не надуването с вода пиле и домати без оцветители. Ама много е лесно с пръстите по клавиатурата а сигурно 90% от Вас не са виждали мотика
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само да допълня към "meat injector pump", че идеята всъщност наистина е за окрехкостяване и овкусяване, но в БГ се злоупотребява още при производителя/вносителя и се ползва за напомпване и за измама. А по етикетите никъде не пише с какво е напомпано месото. Инцидента с иглата се е случил не с ръчно, а с машинно помпане на големи количества. Когато са забелязали, че иглата липсва е нямало как да я намерят в планината месо.
9
0
 
7
 
! Отговори
изроди преди 4 години
В тази държава никога никой не е виновен и само тук таме фирмаджии се разминаван с минимална глоба.Да кажат сега срещу каква сума са решили да теглят майна, на потенциална опасност срещу потребителите?Защото това е игла,а не да речем косъм и би станала голяма беля,ако бъде погълната.Поредното доказателство за неработещи и корумпирани институции.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Търсете в гугъла "meat injector pump" и гледайте какво ви продават и какво консумирате. А с какво се помпат месата, можем само да си фантазираме. Оцветители, консерванти, овкусители и каквото още има за по-голями печалби.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето ви едно клипче, как се помпа пиле и от къде е дошла иглата в месотоhttps://mirror.co.uk/news/weird-news/leaked-footage-shows-raw-chickens-6117764
6
0
 
7
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Правете си извода какво ядем от магазините ...
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Търговците много добре знаят за проблема, но няма какво да направят, не им е позволено. Окрехкостяването, или помпането с течности, става на ниво производител/вносител. А те не са случайни хора. Същото е и с брашното. В БГ качестверно брашно няма при нито един търговец. Затова и хляба е безвкусен и създава проблеми с храносмилателната система, в брашното просто липсват всякакви полезни съставки, като фибри например.
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който не вярва на написаното от мен (#4), като отиде в западна страна, да си купи месо от магазина и да го запържи. Само да внимава да не го изгори, защото тамошното не пуска течност при термична обработка. А в ютуба има и клипчета, как се помпа месо. Помпат се и свинското и пилешкото.
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В БГ месото се помпа с течности, за да тежи повече. Помпането става с точно такива игли, като на снимката. Като се има предвид, че в килограм месо има 500 мл течност, т.е. половината, е ясно за каква измама става въпрос. Плащаме за месо, получаваме помия. Течноста излиза при термична обработка. Който е опитвал да запържи месо в мазнина, знае как изведнъж тенджерата се пълни с вода, а месото се смалява. Сега измамата стана официална под името "окрехтостяване".
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глобата на магазина не кореспондира с произхода на проблема. Тя по никакъв начин не му повлиява. Продавачите няма как да знаят или да решат проблема.