БВП расте с 3.7%, вдига го потреблението

Всеки зает създава средно 21.5 лв. за отработен час
Обновена: 5 дек 2019 12:11 | 5 дек 2019 12:11, Веселина Йорданова
38
БВП расте с 3.7%, вдига го потреблението
Снимка: архив, Ройтерс

Брутният вътрешен продукт възлиза на 31 764 млн. лв. по текущи цени през третото тримесечие на 2019 г.

Преизчислен в евро, БВП е съответно 16 241 млн., като на човек от населението се падат 2 323 евро.

Сезонно изгладените данни показват растеж от 3.7% на БВП в сравнение със съответното тримесечие на предходната година и 0.8% спрямо второто тримесечие на 2019 година.

Ръстът на брутната добавена стойност се определя основно от регистрираното нарастване при: Финансови и застрахователни дейности - 6.4%, Професионални дейности и научни изследвания; административни и спомагателни дейности - 5.0%, Строителство - 4.7%, Операции с недвижими имоти - 4.2%.

Принос за регистрирания положителен икономически растеж имат индивидуалното крайно потребление - с ръст от 5.1%, колективното потребление - с ръст от 5.0%, и бруто образуването в основен капитал - с ръст от 1.8%. Износът на стоки и услуги нараства с 1.3%, а вносът на стоки и услуги - с 1.2%.

По предварителни данни през третото тримесечие на 2019 г. БВП на един зает се увеличава с 3.0% в сравнение със същото тримесечие на предходната година.

Заетите лица в икономиката са 3 685.2 хил., а общият брой отработени часове е 1 480.1 милиона. Структурата на заетостта по икономически сектори през третото тримесечие на 2019 г. спрямо съответното тримесечие на 2018 г. показва увеличение на относителния дял на индустриалния сектор и сектора на услугите.

На едно заето лице се падат 8 619.2 лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт (БВП), като всеки зает създава средно 21.5 лв. БВП за един отработен час.

Брутната добавена стойност (БДС) средно на един зает през третото тримесечие на 2019 г. се увеличава реално с 3.1%, а БДС за един отработен човекочас се увеличава реално с 3.0% за същия период.

По предварителни данни за третото тримесечие на 2019 г. равнището на производителността на труда в индустриалния сектор е 7 971.0 лв. брутна добавена стойност средно на един зает и 19.1 лв. за един отработен човекочас.

В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 7 761.3 лв. БДС, като за един отработен човекочас се създават средно 19.5 лв. от текущия обем на показателя. Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор - 2 513.2 лв. БДС на един зает и 6.4 лв. за един отработен човекочас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
4
 
8
 
! Отговори
Сашо преди 4 години
В големите магазини и молове, освен преди празници работят само по 2 - 3 каси, щот клиентите са твърде малко. Според роднина, който работи в Статистически институт потреблението е най ниското в Европа, залежават цели складове с тонове продукти, особено сирене и кашкавал, а от месните продукти всеки месец се бракуват, преоценят или изхвърлят над 40% от продукцията на фирмите производителки. Пренабиването на нови етикети и удължаването на гаранцията е честа практика ! Износа е секнал с 30% !
31
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега БВП на България е около половината от БВП през 1988 година по съпоставими цени. Голям успех - достигнахме половината.
30
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До дамПотреблението спада, цените скачат и хотелите са пълни с гърци и турци. Лятото имаше спад на черно море. С високи заплати ГЕРБ и чалгарките с патриоти отмарят на Хаваите, защото депутатите са с 1 месец ваканция.
29
8
 
6
 
! Отговори
дам преди 4 години
Бедните българи само на черния петък са изхарчили 400 милиона за боклучки.Вчера даваха, репортажи от Банско , Боровец и Пампорово и казаха , че хотелите били пълни на 90% за коледните и новогодишните празници, като тридневен пакет бил 300 леваГоляма бедност, голямо нещо
28
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изкуствен растеж! Няма ли икономика,която да произвежда и да носи принадена стойност,всичко е стъкмистика! Играл съм ги едно време тези номера,така че немогат нито да ме впечатлят,нито да ме очудят!
27
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде сега цоцчугуни изчислете колко е БВП на България сега по текущи цени и колко е бил при Бай Тошо при 30% повече население,та ако щете и по тогавашни текущи цени!Много ссе учудите,всичките ви простотии как сме нямали сега икономика отиват по дяволите,а лъжата колко сме били развити до 1989г. направо я отнася мътната.АКО БЪЛГАРИЯ БЕШЕ ЗЛЕ КОРНЕЛА И БАНДАТА ОКОЛО НЕЯ НЯМАШЕ ТАКА КАНСКИ ДА РЕВАТ ЗА ВЛАСТ,НАЛИ СЕ СЕЩАТЕ ЧЕ НИКОЙ НЕ ИСКА ДА УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВА КОЯТО Е ЗЛЕ.Напротив,БКП иска парите!
26
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мое да бъде,дрогарката Нинова и финансовото цоцгуру Гечев казАха че българите едвай мръдат ит глад,дрогарката Лечева го повтори 160 пъти а дрогарката Милиончева чак в Брюксел отиде да се бори с бедността и несправедливостта в Бойкова Клета майка България!!Иначе ако българите изработват по 21,5 лв. за един час защо им плащат по 50,60лв за цял ден средно,е това пък питам аз??!Защото трябва да се дават на цоцслаби УЖ и бедни пенционери УЖ иначе имащи жилища за стотици хиляди нерядко!!
25
5
 
3
 
! Отговори
ППП преди 4 години
Статистика-стькмистика-нагласистика.Когато льжеш и сам си вярваш е най лошо.
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти чиновнико от кой аристократски род произлизаш, че си позволяваш да наричаш другите простолюдие?! Би трябвало като чиновник в момента да не бълваш коментари, а да обслужваш хората. Или пък си назначен *** на заплата да плюеш по народа. Я по-кротко и без обиди.
23
3
 
9
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
До Анонимен 21Когато простолюдието станете като хърватите и словенците, тогава ще живеете като тях. С манталитета, който имате сега, толкова.
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Сезонно изгладените данни показват растеж от 3.7% на БВП в сравнение със съответното тримесечие на предходната година и 0.8% спрямо второто тримесечие на 2019 година." Данните преизчислени ли са след инфлацията? Защото при 2% инфлация, излиза че растежа е само 1,7%
21
6
 
3
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
До Анонимен 20Аз хората по улиците ги гледам всеки ден. Над 80% са арогантни, нагли, агресивни, нискоинтелигентни и алчни скотове. На такива, ако ще и 10 хил. лв. да им стане заплатата, пак ще намерят за какво да мучат. А вместо от тези, които емигрират, по- добре се поинтересувай от тези, които се връщат, защо се връщат. Защото броят им устойчиво се увеличава.
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само с неизбежни разходи гласувани от разбойници няма да стане. Пълна заблуда е този растеж.
19
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Икономиката се движи от потреблението. С 30% население едва свързващо двата края и почти никаква средна класа, какъв растеж. За тези 30години Хърватия и Словения дори бяха във война и пак са по-добре те от нас. Тук се декапитализира държавата, част от младото и способни население замина, политиката е стани да седна аз на софрата. Никаква мисъл за бъдещето на държавата, единствено да се уредят с процент. И последиците да видими
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чиновник, слез на земята и погледни хората по софийските улици и сам ще си отговориш на въпроса. Дори може да прозреш, защо българите емигрират.
17
4
 
2
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
До Анонимен 17Защо така мислиш? Имаш ли някакви аргументи или, като типичен представител на простолюдието, дрънкаш глyпocти, колкото да не зАспиш.
16
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вдигат се данъци, такси и комунални услуги и имаме растеж над 3%. За макроикономическата ни стабилност, но иначе всеки сам си знае положението добре-зле. Поради хубавия и щастлив живот половин милион официално да зад граница за 10години. Без да броим сезонните работници. Чуден просперитет
15
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Чиновник" е правителствения ***. Тоест трола на *** на баце.
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Софийска баницаГоворим за предприятие с няколко хиляди работници и капитал за стотици милиони. Не за складове с ламаринени кострукции тип Лидл, които се разглабят за 2 часа и персонал от 10 човека.
13
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЧиновникАз като изляза на улицата пък виждам страшна мизерия - оскотели, мръсни и дрипави хора, гледащи лошо, щъкащи безцелно и приличащи на първобитни хора Все едно сме в различни държави с теб ?