Skoda Kodiaq

Нов етикет на ЕС улеснява избора на зимни гуми за потребителите

Нов етикет на ЕС улеснява избора на зимни гуми за потребителите

Нов етикет на ЕС улеснява избора на зимни гуми за потребителите

Реклама Skoda Kodiaq
Етикетът за гуми на ЕС се обновява – фокусът е върху насърчаването на зимната безопасност и екологичността

Подновяването на етикета за гуми на ЕС е особено полезно за потребителите на зимни гуми, тъй като той вече ще включва информация за сцепление на сняг и лед. Досега нямаше маркировки свързани с нужните характеристики за взискателно зимно време. Целта на етикета за гуми е да насочи потребителите към гуми, които са по-икономични, безопасни и тихи. Новият етикет ще влезе в сила през май 2021 г.

Досега шофьорите нямаха начин да отсеят между различните зимни гуми проектирани за различни условия. Европейският Съюз се съгласи, че етикетите обозначаващи разходът на енергия и характеристиките на гумите ще бъдат актуализирани. Новите етикети правят по-лесно сравнението между различните модели гуми и помагат при избора на потребителите, които пазаруват онлайн.

Според по-ранния регламент, всички гуми на леки коли и ванове е нужно да имат стикер, който показва сцеплението на гумата на мокра настилка, шумът при търкаляне и влиянието върху разхода на гориво. Стикери досега не са били нужни за гуми на камиони, но информацията трябва да е налична. В Централна и Източна Европа, сцеплението на мокра настилка и на сняг са ключови за безопасното шофиране през зимата, докато в Скандинавските страни сцеплението на лед е по-важно. Досега не е имало изискване за етикет определящ тези две категории.

„Допреди информацията на етикетите на гумите беше подвеждаща за потребителите в Скандинавските страни, докато дилемата пред потребителите в Централна и Източна Европа не беше толкова голяма. Новата маркировка за сцепление на лед ще отличава гумите, които са подходящи за Скандинавия, от други зимни гуми. Маркировката за сцепление на сняг ще бъде позволена за гуми с представяне на сняг, което е достатъчно добро за зимата в Централна и Източна Европа.“, казва Ярмо Суннари, мениджър „Стандарти, правила и одобрения“ в Nokian Tyres.

Изясняване на решението за покупка

Зимите са предимно влажни в Централна и Източна Европа, което прави сцеплението на мокра настилка основна грижа. Скандинавските зимни гуми от друга страна са специално разработени за лед.

„Най-големият проблем досега беше, че не всички гуми с маркировка за зимни гуми бяха подходящи за всички зимни условия. Гумите проектирани за зимата в Централна и Източна Европа са напълно различни от гумите нужни за скандинавската зима. Сцеплението на мокра настилка и сцеплението на лед са взаимоизключващи се характеристики; потребителят може в крайна сметка да закупи грешни гуми, ако информацията на етикета не е правилна.“, казва Суннари.

Маркировката за сцепление на лед първоначално ще се използва само при гумите за леки коли, докато маркировката за сцепление на сняг ще бъде налична и при гумите за миниванове, леки камиони, камиони и бусове. Маркировките са базирани на интернационални стандарти и регулации. В момента вървят тестове за стандартизация на сцеплението на лед в Международната Организация по Стандартизация (International Organization for Standardization, ISO), докато сцеплението на сняг бива разглеждано от регулациите на Икономическата Комисия за Европа на Организацията на Обединените Нации (United Nations Economic Commission for Europe, UNECE).

Nokian Tyres работи активно със скандинавските власти и хората, които вземат решения с цел да бъдат актуализирани маркировките.

За какво точно се отнася?

• Гумите за леки автомобили и ванове имат етикет за гуми на ЕС, който показва сцеплението, шумът при търкаляне и влиянието им върху разхода на гориво.
• Актуализиране на етикетите на ЕС, което да предостави информация за сцеплението на сняг и лед.
• Новите етикети улесняват потребителя да избере конкретен модел гуми, а също така улесняват и потребителите, които пазаруват онлайн.
• Новата регулация няма да бъде приложена за гуми с шипове.
• Новите етикети ще бъдат въведени на 1 май 2021 г.

*Източник: Nokian Tyres Назад

Галерия



Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Официални вносители- новини Авто глобус Geely Volvo

Volvo: Сбогом, дизел, време е да си кажем чао!

Мар 29, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Официални вносители- новини Авто глобус Honda

Honda оглавява изложба по време на Седмицата на дизайна в Милано

Мар 29, 2024
Авто Новини Официални вносители- новини Авто глобус Електромобили Volvo

Изцяло електрическият Volvo EX30 е обявен за "Световен градски автомобил 2024“

Мар 28, 2024