Deutsche Bank с анализ: Вече никой не иска да притежава евро

Валутата навлиза като предпочитана за заеми
13
Deutsche Bank с анализ: Вече никой не иска да притежава евро
Снимка: Reuters

Еврото навлиза в територията на долара като предпочитана световна валута за заеми, но това не означава, че някой иска да я задържи, пише Bloomberg TV Bulgaria.

"Вече никой не иска да държи евро в кеш като актив, но всеки го иска като пасив", коментира Джорд Саравелос от Deutsche Bank. "В резултат на това еврозоната се утвърждава като новия глобален доставчик на ликвидност за международната финансова система, бавно изместваща долара", допълва той.

Общата валута все по-често се използва при отпускането на международни заеми, междубанково финансиране и т.нар. стратегия "carry trade". Това подпомага понижаването на еврото по време на периоди със силен апетит към риск, като в същото време допринася за волатилност и поскъпване на валутата, когато нежеланието за риск се завърне.

"Carry trade" е една от стратегиите на инвеститорите на фондовия пазар. В основата ѝ е фактът е, че в различните държави действат различни лихвени проценти по кредити в различни валути. Целта е парите да се вложат в други валути с по-високи лихви или в други активи с по-голяма възвращаемост.

Стратегията има големи успехи, когато волатилността е ниска. Подобни сделки с евро са донесли доходност за 20 от 23 валути от развиващи се пазари, които Bloomberg следи.

От началото на годината стойността на еврото се е понижила с над 3%, като волатилността в двойката евро-долар е достигнала рекордно ниско ниво в края на миналия месец. Липсата на колебания в цените се дължи на перспективите за стабилна монетарна политика от страна на Европейската централна банка и Федералния резерв, както и заради намаляването на страховете от рецесия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Еврото е боклук преди 4 години
Еврото е *** !!!!!
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Долар, евро и юан са световните валути вече.
10
6
 
19
 
! Отговори
българин преди 4 години
Долара е демоде вече!-:) Хартийки без покритие! Много държави тепърва ще се отказват от него! Само стойте и гледайте!
9
2
 
12
 
! Отговори
хъмммм преди 4 години
Депозитите на банките в юро са с отрицателна лихва, за това предпочитат да отпускат заеми в юро.
8
2
 
11
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Говорите глупости.Просто еврото и долара са с съюз, доларът отстъпва малко територия на съюзника си.Липсата на волатилност означава, че те се превръщат практически в една ввлута.
7
2
 
15
 
! Отговори
лицемери нещастни преди 4 години
дойче бaнк, си приписват чужди заслуги! еврото настъпва защото лихвите са отрицателни, сиреч, напечатаха повече отколкото фед, а долара отстъпва защото Русия и Китай действат в синхрон
6
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До дядо йоцо гледаВсъщност се твърди точно обратното, че е желано за пасив, т.е. депозит, но се отбягва за актив, т.е. кредит. Като в същото време е желано за кредит ... за мен пълна боза статията, поредния пълнеж.
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"При ниска лихва на еврото е нормално хората да го предпочитат за кредит и да го отбягват за депозит."Няма много смисъл в това изказване предвид, че лихвата за кредит и за депозит е различна...
4
2
 
15
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 4 години
При ниска лихва на еврото е нормално хората да го предпочитат за кредит и да го отбягват за депозит.
3
14
 
12
 
! Отговори
дрОгаре, преди 4 години
Краят на омразния долар пак се отлага ;)Венсеремос !Като не е долар ще е евроРубли и юани никой не е луд да иска
2
0
 
35
 
! Отговори
May be преди 4 години
Заглавието на статията не кореспондира по замисъл със статията. За съжаление поредния пример демографска криза и падане на професионалното ниво на всички направления. Просто няма достатъчно качествен материал...
1
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една мама дае почнала работа на едно място ми да им пожелая успех аз от това не разбирам но мама може да разбира тъи че успех с оператора