Преди 30 години всеки искал да прави бизнес, сега - само 3.9%

При съпоставими с нашата икономика страни този процент е 26
Обновена: 3 дек 2019 15:30 | 3 дек 2019 12:58,
134
Преди 30 години всеки искал да прави бизнес, сега - само 3.9%
Снимка: Pixabay

Изпълнителният председател на Българската стопанска камара Радосвет Радев цитира по време на форум последни данни от международно изследване "Глобален предприемачески мониторинг", според които делът на българите, които планират да започнат бизнес следващите три години, е 3,9 процента, докато при съпостави с нашата икономика страни този процент е около 26, пише БТА.

Още по темата

През 1989 - 1990 г. в България имаше регистрирани 1 млн. компании. В България се разминаваха хора, които си разменяха визитни картички, на които пише: "Иван Иванов - президент", но така или иначе, след 45 години планова икономика, в България имаше някакъв предприемачески дух, може би потискан, мачкан, изтъкна Радев и заяви, че преди 30 години всички искаха да правят бизнес, а сега никой не иска да се занимава с това. Защото това е големият риск, който трябва да поемеш, който да замени представата за комфортното място в модерна България - на чиновник, служител на голяма международна корпорация или политическа кариера, каза още Радосвет Радев, пред участниците в Българския икономически форум за 2019 г.

В България са регистрирани 413 300 стопански субекта, от които 753 изпълняват дефиницията на голямо предприятие и над 412 000 са стопанските субекти в дефиницията малки и средни предприятия /МСП/, а това, по думите на Радев, показва, че не е толкова клиширано, че МСП са гръбнак на икономиката ни, освен това 753 компании по правило не са с българска собственост.

Сред основните пречки за развитие на бизнеса у нас са липса на квалифицирана работна ръка, като често пъти квалификацията става бизнес основанието за започване на бизнес. Друг проблем е свързан с това, че хората, които почват да правят бизнес в България, знаят, че корупцията и бюрокрацията са част от средата. Проблем е и качеството на образованието, каза Радев и цитира анкета сред деловите среди, в която 47 на сто определят, че това е пречка за развитието на бизнеса им.

За 17,3 на сто пречка е липсата на доверие и негативизмът спрямо бизнеса, за други затрудненията са свързани с инфраструктурата. Под 5 на сто определят като проблем гражданския натиск, протести, референдуми срещу инвестиционни проекти. Вероятно това е по-скоро проблем за големите предприятия, които искат да добиват материали и ресурси.

Малките и средни фирми искат предвидима правна среда, а България е сред първенците по динамика на смяна на норми, отбеляза още Радев. За 11 месеца на тази година Кодексът на труда е променян десет пъти, КСО - 4 пъти, ЗУТ - 6 пъти. Фирмите се нуждаят и от по-добър достъп до финансови инструменти. Затруднява ги и липсата на напълно изградено е-правителство. Проблем създава и нереформираната здравна и осигурителна системи, заради които страдат не само предприемачите, а и някой път и министрите, каза още Радев.

За започване на бизнес у нас трябва да се преминат 7 процедури и 23 дни, за получаване на разрешително за строителство - 19 процедури и 97 дни, за включване към електрическата мрежа 6 процедури и 262 работни дни, като тази година работните дни са 260, а догодина ще са 261, защото е високосна, изтъкна Радев.

Времето за плащане на данъци в България, според проучване на Световната банка и на "ПрайсУотърхаусКупърс" отнема 4441 часа годишно, а стандартите по света под 240 часа, с което страната се нарежда на 97 място от 190 държави, изтъкна още Радев.

Според БСК за да се подобри ситуацията, е необходимо стимулиране на иновациите, достъп до финансиране, държавна политика за стимулиране на нов бизнес, нагласа за поемане на риск.

Тези, които стартирахме преди 30 години бизнеса си, вече сме в пред или вече в пенсионна възраст и е голяма тишината зад нас, каза още Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
4
 
4
 
! Отговори
Лора преди 4 години
Бизнес се прави от богати и свободни хора със ум и интелект и със дързост. В България колко човека притежават такива качества ???
118
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми никой не иска да прави бизнес и то дребен,че една камара чиновници това чакат да започнат да скубят с разни измислени такси и много майстори работят в сивия сектор.Другото което е като спирачка са "доброволно задължителните" осигуровки.Направете го ако човек се осигурява на едно основание за второ или тре то основание ако той пожелае и доста хора ще регистрират дребни фирми.
117
0
 
9
 
! Отговори
ТУК НЯМА БИЗНЕС преди 4 години
...НЯМА И ДА ИМА , ДОКАТО ВИ УПРАВЛЯВАТ НЕКАДЪРНИ КОМУНИСТИ И БИВШИ ЧЕНГЕТА!ЗА ТЯХ --БИЗНЕСА Е АКТИВНОТО ОГРАБВАНЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ СРЕДСТВА , ЗА ЛИЧНИ ЦЕЛИ И ФИРМИ!КАТО ЗАКЪСАТ --ОБИКНОВЕННО РЕВАТ , КАТО МАГАРЕТА "ДЪРЖАВАТА" ДА ИМ ПОМАГА И СУБСИДИРА!НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ , ЧЕ "ДЪРЖАВНИТЕ ПОРЪЧКИ " СЕ РАЗДАВАТ НА ОПРЕДЕЛЕНИ ХОРА , БЛИЗКИ ДО ВЛАСТТА?НЯМА ПУБЛИЧНИ "ТЪРГОВЕ"---ВСИЧКИТЕ СА МЕНТЕТА!ТОВА СА РУСКИ ВАРИАНТИ НА "ДЪРЖАВЕН КАПИТАЛИЗЪМ"--ОТ ПЕРИОДА НА НЕП-а!
116
1
 
9
 
! Отговори
Дръндер преди 4 години
Дааа, за 10 години ГЕРБ съсипаха икономиката!
115
3
 
17
 
! Отговори
Господа преди 4 години
Да не бъркаме алъж вериж и далавера с бизнес.На български препродаване на нещо което друг е произвел и крадене и разпродаване на държавно или частно имущество!
114
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми то как се прави бизнес в държава, управлявана от шофьорите и пазвантите на БКП. 90-те така и не си отидоха в България, само че вече вместо дървени бухалки мутрите въртят главни прокурори. Ердоган, анексирай!
113
4
 
35
 
! Отговори
Дончев преди 4 години
Ако живеете в България и ви се струва че държавата ви мрази... това е точно така! Българската държава обслужва чужди интереси защото 30 години се управлява от дупедавци!
112
1
 
26
 
! Отговори
Кароши преди 4 години
Така наречения бизнес в България е около 10 човека. Срещу тях има армия от държавни чиновници и армия от пенсионери които нищо не произвеждат но всеки месец искат да им се дават пари за няма нищо. Само в България няма значение дали си кадърен или не си, дали ти се работи или не, дали си учил или не си... Ако си с връзки ще станеш и президент даже и да си ***!
111
16
 
5
 
! Отговори
ББ преди 4 години
Добре че е ГЕРБ защото ако беше БСП на власт нямаше да има ток и вместо по магистрали щяхме да караме в 1 метър кал до колене! Ако не беше ГЕРБ нямаше и интернет да имате където да плюете по партията и по вожда!
110
1
 
29
 
! Отговори
Жеко преди 4 години
Държавата ни е по руски модел при който всяко бизнес начинание се убива в зародиш чрез данъци, такси, рекет от чиновници и т.н. Затова 2 милиона емигрираха и ще емигрират още 2 милиона. Накрая ще останат най-мързеливите, старците и ромите.
109
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една от най-основните пречки за развитието на бизнеса в България е управлението на ПП Герб. Повечето от техните членове са бивши комунисти или застрахователи. Написано по друг начин, те считат, че винаги другите са им длъжни с нещо. Като пояснения на мнението ми, в България отдавна няма глупави хора.
108
2
 
16
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
Ако някой има успешен бизнес, си навлича омразата на всички гладни и некадърни ***.ли.Завистлива и некадърна нация сме. А държавата се крепи на бизнеса.
107
2
 
12
 
! Отговори
Помня преди 4 години
Така беше , ама разбрахме че от всяко дърво бизнесмен не става.Инак всички бизнесмени , а работници няма.
106
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
радуй се народеискаше демокрация искаше и бананиот всичко имате в изобилиесаме чу ако бананите са истински"демокрацията4 си е измислицамечта на древните гърци която никога не се е сбъдвала тя е по-голяма утопия и от социализма
105
1
 
23
 
! Отговори
Една хубава новина преди 4 години
Българите се учат бързо кое може и кое не може.На местно ниво те дебне общината ако си развиеш бизнеса на държавно попадаш на човек който казва Аз разпределям порциите...Опитах преди години с дребен бизнес връщат те назад преди да си почнал.И не само аз бързо ни беше показано че бизнес може само с разрешение което се копува с пари под масата.Свестните хора се отказаха.А сега се сетих за една клетва дето вървеше преи 7-8години Дано Боко и Цецо ти се огледат у бизнеса...Кво да кажа повече
104
2
 
2
 
! Отговори
не вервам преди 4 години
Не вервам. От Каролев ли го подслуша?!
103
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нема паре. Населенито се декапитализира по всички възможни начини. КъФ бизнес, кви 5 лева.
102
2
 
24
 
! Отговори
Коце кмета преди 4 години
В тиквения рай всичко цъфти и връзва. Да живей! Икономика няма, но пък има корупция. Няма живот, но пък има далавера.
101
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бизнесът не е за всеки. И не бива да е мода или подражение, и амбиция на всяка цена.
100
1
 
3
 
! Отговори
Дзъ преди 4 години
Абсолютно вярно!

Спонсорирани публикации