Opel Stock

Аман от “умни” предложения за нашата “безопасност”! Тя пък може да почака...

Аман от “умни” предложения за нашата “безопасност”! Тя пък може да почака...

Аман от “умни” предложения за нашата “безопасност”! Тя пък може да почака...

Реклама Skoda Stock
инж. Иля Селиктар

Напоследък, пък и доста често преди бликат като от як извор предложения по посока безопасноста на движението. Нашите “законодатели” и “творци” на правилници произвеждат яка бумащина и промени толкова често, че дори не успява да ги хване “простия” шофьор. Да не говорим за бъдещото двойно наказание по т.н. система “бонус-малус”, където бонусът е 10-на процента, а малусът 400, плюс съответната глоба!

Но впечатлението от тази трескава дейност на държавните органи е че не толкова се грижат за нашето здраве и пътната ни безопасност, колкото да създават все повече и повече капани на пътя. И то най-различни – от нови пунктове и подпунктове на правилата, в пътната маркировка, поставянето на пътните знаци, нахвърлянето на камери не по най-опасните места на пътната мрежа, а по най-безопасните многолентови улици и пътища. С едничката цел – по-як паричен поток от нашите нещастни парички към фиска и/или джобовете на пътните полицаи.

Не, не искаме да плащаме за това и за техните заплати, кавото и да измислят за нашето “добро” тези “умници” на пътната безопасност! Докато те заседават и драскат поредния удар към българския шофьор, машинката за печатане на пари се върти с пълни обороти. И ще се плащат стотици хиляди за един “скоростен” /разбирай скъп/ катаджийски автомобил...

А ние дори няма къде да си паркираме колите пред къщите, заради безумното разрешаване на петна за строителство в градовете без да се има предвид капацитета на пътната мрежа и без да има нито един изграден, например многоетажен паркинг. Колите ни все повече се заседяват в задръстванията, а няма нито една “зелена” вълна създадена или поне в главите на т.н. “специалисти” от държавната градска мобилност.

Вместо да се концентрираме върху пътя и безопасното си каране ние постоянно се оглеждаме за камери, скрити по храстите катаджии, разгадаваме поредния катаджийски капан на пътя. А те милите, вместо да застанет там където има нужда – на светофарите да ловят хитреците, да създават ред и спокойствие на пътя, да разбутват задръстванията са ... знаете къде – на топло в скъпите си, платени с нашите пари патрулки.

Само давайте колкото се може повече глоби и изтупване на шофьорските джобове. А ние сме народът, ние сме суверенът на тази държава. Не те “законотворците”! Интересно е какво ще работят те и за какво ще получават заплати, ако всички се качим в масовия градски и извънградски транспорт? Явно е че това няма да стане и мелницата за мачкане на суверена ще продължи да засилва оборотите си. Да живеят идеите за “безопасност” на движението на администрацията, пък истинската пътна безопасност може да почака... Назад

Галерия



Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Тестове Техника /Technics Безопасност | Safety

Проучване - ниско е доверието в автономното шофиране!

Апр 19, 2024
Авто Новини Авто глобус Безопасност | Safety Електромобили Tesla

Tesla намали двойно цената на системата си за автономно управление

Апр 14, 2024
Авто Новини Официални вносители- новини Авто глобус Безопасност | Safety Honda

5-звездна безопасност за Honda CR-V!

Апр 12, 2024