Семена от босилек - при висок холестерол и за здраво сърце

Антиоксидантите в семената, потискат възпаленията
1
Семена от босилек - при висок холестерол и за здраво сърце
Снимка: Istock

Босилекът е билка с фантастичен отличаващ се вкус. Част е както от нашата, така и от редица чуждестранни кухни заради незаменимите вкусови качества, които придава на ястията. Босилекът, като повечето растения, има семена, които обаче рядко използваме. Те заслужават много специално внимание, защото носят невероятни ползи на организма. Наподобяват семената на чията, за която знаем, че е суперхрана с чудесни полезни свойства. Подобни са и тези на семената на босилека.

Какво се съдържа в семената на босилека?

Те са изключително богати на витамин К, растителни протеини, фибри, желязо, фитохимикали, полифеноли, мощни антиоксиданти. Могат да се добавят към десерти, ястия, салати, смутита, полезни и здравословни шейкове.

Кои са основните ползи от семената на босилека, заради които е добре да ги консумираме по-често?

Грижа за кожата

Впечатляващо мощните антиоксиданти в семената от босилек потискат стареещите процеси и запазват младостта на кожата за по-дълго. Редовната им консумация помага за изглаждане на тена, намаляване на бръчките, старческите петна и клетъчните мутации, водещи до кожни изменения.

Грижа за косата

Комбинацията от голямо количество антиоксиданти и витамин К в семената от босилек ги правят чудесен начин да предпазите косата от косопад и сухота. Тези силни съставки проникват в дълбочина в скалпа и косъма, като потискат възпалението и оксидативния стрес.

Отслабване

Високото количество фибри в тези семена помага в редукцията на теглото по естествен път. Като допълнителен бонус идва и засищащият ефект, който остава за по-дълго.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: косаотслабванебосилек
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
интересно преди 4 години
Написалият статията виждал ли е семена на босилек на живо?С големината на чия?Шегувате ли се?На босилека семената са много, много малки.