Ердоган откри ТАНАП, по който ще тече газ от Азербайджан

Това е регионален проект, рече турският президент
Обновена: 30 ное 2019 17:20 | 30 ное 2019 16:10, Веселина Йорданова
83
Ердоган откри ТАНАП, по който ще тече газ от Азербайджан
Снимка: архив, БулФото

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече днес проекта за Трансанадолски газопровод - ТАНАП, по който азербайджански газ ще постъпва в Турция и Европа, символ на дълбокото приятелство между Турция и Азербайджан, съобщи турският телевизионен канал НТВ. Ердоган каза това на церемония по откриването на европейския участък от Трансанадолския газопровод в Ипсала в окръг Одрин.

Ние сме свидетели наистина на исторически момент за нашите страни и нашия район. ТАНАП се свързва през Азербайджан, Грузия, Турция с Европа. Това е регионален проект и трябва специално да подчертая, че е проект на мира. Този проект е преди всичко символ на дълбокото приятелство между нашите страни, заяви турският президент.

Азербайджанският президент Илхам Алиев, който присъства на церемонията, нарече днешния ден "исторически" и изрази надежда, че "ТАНАП ще донесе полза на народите на Турция, Азербайджан и другите съседни страни".

ТАНАП преминава през територията на Турция от границата й с Грузия до тази с Гърция при Ипсала. Предвижда се чрез него да се транзитира природен газ от Каспийския регион към Европа. Европейският участък на TАНАП ще осигури преноса на азербайджанския природен газ към Гърция в Трансадриатическия газопровод /TAП/.

Първоначалната пропускателна способност на газопровода ТАНАП ще бъде 16 милиарда кубически метра газ годишно. От тези обеми 6 милиарда кубически метра ще остават в Турция, а 10 милиарда кубически метра ще се транспортират към южната част на Европа.

ТАНАП се явява част от инфраструктурата на Южния газов коридор, който ще се простира на 3,5 хиляди километра от Баку до южната част на Италия, през територията на Грузия, Турция, Гърция, Албания. Начало на търговски доставки на азербайджански газ в Европа по Южния газов коридор се очаква през 2020 г., отбелязва ТАСС. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
7
 
! Отговори
Сатира преди 4 години
А защо не и през България, заради дупедавците от ГЕРБ изпуснахме всички големи енергийни проекти през последните години.
67
6
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
При такива новини руските ***-атакисти получават нервен срив и запек:))))))))))) От този газопровод и ние ще получаваме по-евтин азерски газ, който лично Боко договори. Глад и лабуть за ***-атакисти!!!
66
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цената на руския газ ЩЕ ПАДА за всички, само не и за България. Булгаргаз не иска в момента да преговаря за сваляне цените на Газпром с 20 % ,както повелява Европейската директива и както направиха останалите страни. Точно обратното-строим руски газопровод за Сърбия и плащаме за него 2,5 МИЛИАРДА. ИМАМЕ СИ РАБОТА С НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ-РУБЛОФИЛИ....
65
1
 
5
 
! Отговори
Stoqn преди 4 години
До Нещо ставаИли сте без необходимите познания или пишете като журналист. Газта си има определена международна цена. Оттук нататък оскъпяването става след като премине границата на държавата производител. Всяка държава си начислява такса пренос. Естествено, колкото по-далече е държавата производител, толкова цената е по-голяма. И въобще не говорим за газовозите (корабите). Там действат същите принципи на формиране на цената, но с увеличен коефициент 1,737. Анадъмно?
64
1
 
8
 
! Отговори
ново преди 4 години
На 8 януари 2020 в Истанбул Ердоган и Путин ще открият турски поток. А за нас дали ще има газ?
63
3
 
9
 
! Отговори
Нещо става преди 4 години
ПутяМай ще има конкуренция на Балканите за първи път от 40 години. Познайте от три пъти - цената на газа ще пада ли или да?
62
6
 
12
 
! Отговори
Тодоров преди 4 години
До Анонимен10 нови турски лири са 3.10лв. Смятайте си сам и не лъжете така!
61
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 57На кой ще се молят руснаците, бе? Ти знаеш ли какъв пазар сме? НУЛЕВ! Простите и бедни *** не могат да си купуват газ! На тях им трябва чалга и ракия!
60
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердоган затапи 3-те тръби на Путин и го остави само с една действаща тръба както и мъгливо обещание че ще разреши още една тръбае към приятелите на Путин от Сърбия, и всичко това за да може да мине азърбайзжанския газ към Европа.
59
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 999Забравил си да споменеш че една турска лира в момента е 2 стотинки.
58
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има хранилища, а няма най- елементарното лук по пазарите.
57
4
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
Турция има Газохранилища в Тракия и ТузГйолю с капацитет 6 Милиарда кубика,Като строителството в ТузГйолю продължава,Целта е капацитет 10 милиарда кубика
56
0
 
18
 
! Отговори
ddd преди 4 години
До Анонимен 50Какви резервоари те гонят бе човек. и само да ти кажа Бъглария има само ЕДНО хранилище с капацитет 300млн. куб.м. при годишна консумация 2.7мрлд. кубика газ. за сега сме зависими, докато зелените провалят проект след проект = все ще е така
55
2
 
5
 
! Отговори
ddd преди 4 години
До АнониНие консумираме 2.7млрд. годишно. Германия за сравнение 70млрд. Само тя без да броим другите. Този годишен капацитет ме съмнява силно. Проверете си данни. Ако е истина обаче е гола вода тази идея
54
14
 
6
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Май Ердоган и Путин ще развалят дослука.
53
5
 
8
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Сега ли разбра за джамията това беше преди четири години.Да защото сега най - голямата Джамия в Европа се строи в Чечня, със средства отпуснати от мАсква с благодарност за убитите политически противници на Путин от чеченските главорези.
52
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То хубаво ама турция потребява на 50 милярда кубика на година пък за гърция не знам и къде сме ние ?
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Леле...... хубавото наде е станала таласъм
50
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Николчо Вапцаров, за изненада на руслямдките ***, не е бил православен. Бил е от американската вяра.
49
7
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Николчо Вапцаров, за изненада на руслямдките ***, не е бил православен. Бил е от американската вяра.