Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2019 21:40 - Боровец в Ню Йорк Таймс
Автор: georgihadjiyski Категория: Туризъм   
Прочетен: 2791 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 28.11.2019 00:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Ски в България? Изненадваща примамка на Балканите    

Текст от Ню Йорк Таймс за Самоков и региона

image

Село Говедарци, България. Планините на района формират най-високите върхове на Балканите. Снимка: Николай Дойчинов за The New York Times

От Габриел Лий



Самоков, БЪЛГАРИЯ - едно от специалните неща за долината на Черни Искър в сянката на Рила планина е популацията на щъркели, които се спускат към нея всяка пролет. Те се забелязват лесно не само защото са огромни и необичайни, но и защото не полагат никакви усилия да замаскират гнездата си. В много от най-високите точки в малкото село Говедарци, като църковната кула и върховете на телефонни стълбове, щъркелите изграждат огромни гнезда, където излюпват своите малки.
Само няколко часа полетно време от повечето точки в Европа, плюс около час по пътя на юг от столицата София ви отвежда до това лесно достъпно кътче на Европейския съюз, където щъркелите не са единствената атракция.
В тези селца, в подножията на някои от най-високите върхове на Балканите, селяните са по-склонни да обикалят с импровизирани конски колички, отколкото в автомобили, а повечето селскостопански стоки остават домашно приготвени - по подразбиране биологични.    



image


Около Боровец - един от най-добрите ски курорти в България, са села като Говедарци, където цените все още са сравнително скромни. Снимка: Николай Дойчинов за The New York Times


Ако се насочете към планината, там ще получите качествени ски в Боровец, един от най-добрите ски курорти в България, както и термални бани, горещи извори, а през лятото километри планинско колоездене, конна езда и пешеходни пътеки. И всичко наоколо се предлага с всякакви форми и размери и във всякакво състояние, а голяма част - на изненадващо ниски цени (както и почти всичко останало в страната).
Тъй като малко преди България да влезе в Европейския съюз през 2007 г., на имотния пазар се наблюдаваше голямо оживление, цените доста скочиха, след това се сринаха и през последните няколко години започвайки отново да се покачват.
Има живописни парчета земя с гледка за милиони долари, стари селски къщи, нуждаещи се от ремонт и апартаменти до ски лифтовете.
Излезте малко от орбитата на Боровец и бихте могли намерите къща само за няколко хиляди евро и въпреки, че по-добре разположените имоти вече не са толкова евтини, все още има много изгодни.
Струва си да направите някои малки проучвания и да помислите стратегически за това къде да купите, каза Сара Стейли, агент по недвижими имоти.
„Винаги казвам, че никога не трябва да харчите прекалено много пари в България, защото това е доста високорисково. Никога не знаеш какво ще се случи и има много имоти”, каза г-жа Стейли. Родом от Англия, тя е съосновател на Rivendell Developments в Самоков, точно на север от Боровец, през 2005 г. За първи път е дошла в района да кара ски за няколко дни, когато България започваше да се очертава като лесна и евтина дестинация и пазарът на имоти тъкмо е избухнал.
„Планините са толкова красиви. Обичам ските и цените на имотите бяха наистина, наистина разумни ”, каза г-жа Стейли. „И тъкмо затова казах на приятеля си: „О, мисля, че ще се върна следващата седмица и ще си купя къща.“ И го направих."

   
image

Събиране на дърва за огрев в Говедарци. Някои купувачи на чуждестранни имоти са избрали да живеят в България на пълен работен ден. Снимка: Николай Дойчинов за The New York Times
 

По това време къщите можеха да бъдат закупени за по-малко от 10 000 долара. Скоро приятели започнали да я молят да купува и продава къщи за тях и така тя започнала бизнеса с недвижимите имоти. И тогава нещата полудяха.
„Някъде до 2008 г., цените станаха нелогични - не се основаваха на нищо. Можете да отидете по улицата и една къща ще бъде $ 100 000, а тази в съседство ще бъде $ 25 000 ", каза г-жа Стейли, като отбеляза, че цените достигнаха около 100 евро на квадратен метър или малко повече от 10 долара на квадратен фут в някои случаи в сравнение с ниска стойност от около половин евро на квадратен метър. Балонът се спука, както стана на толкова много места през 2008 г. „Имам клиенти, които платиха четвърт милион евро за картофено поле. Наистина е загуба. Много хора наистина бяха изгорели."
Нещата сякаш са се стабилизирали през годините оттогава, отчасти поради факта, че някои от тези ранни спекуланти напуснаха пазара. Сега, каза г-жа Стейли хората, които купуват, го правят най-вече, защото харесват страната и могат да видят нейния потенциал.
Тя каза, че е наблюдавала приток на технически работници, по-специално, които печелят високи заплати и могат да живеят в България с почти нищо. „Те могат да ходят на ски сутрин и след това да свършат малко работа следобед“, каза г-жа Стейли. Наред с други изненади, България има някои от най-бързите оптични интернет връзки в Европа.
Самоков е основният град в този район. Намира се в дълга, висока равнина на север от Рила, от където започва пътят към София преди да се спусне към столицата през борова гора и покрай поредица от живописни язовири.
Боровец и неговият ски курорт са на кратко разстояние на юг от Самоков, докато няколко малки пътища на запад и изток се извиват в долини, изпълнени с планински села. Река Искър тече тук от върховете на Рила и се влива в Дунав на няколкостотин мили на север.
Редица чужденци не само са купували къщи тук за ски ваканции, но и са се преместили запостоянно със семействата си. Примамени първоначално от красивата околност и евтините имоти, те изглежда остават, привлечени от по-спокойния и опростен начин на живот, който им позволява да работят по-малко и да се наслаждават на планината, особено ако имат добри доходи. Получават мляко направо от стопанството нагоре по пътя, прекарват следобедите на ски или през лятото на планинско колоездене, а ако градът или летището ги привлича, цивилизацията не е далеч.


image

Парк в центъра на Самоков, България, северно от ски курорта Боровец. Снимка: Николай Дойчинов за The New York Times


Джим Томпсън е австралиец, който преди е живял в Англия (съпругата му е британка). Петчленното им семейство се премесва в България от Великобритания в края на 2015 г., намерат къща под наем в Мала Църква и закупуват земя наблизо, където започват да строят къща с площ 200 квадратни метра. Съпругата на господин Томпсън, Сара Томпсън, работи дистанционно за британска компания и лети обратно, когато е необходимо. Това го освобождава да се грижи за децата, да работи по къщата и да се наслаждава на планините.
„Никога не сме планирали да живеем тук дългосрочно. Искахме да опитаме за малко. Но ние не можем да живеем начина на живот, който живеем тук никъде другаде“, каза господин Томпсън. И това надхвърля разходите за живот, обясни той
„Когато израснах в Австралия, децата можеха да си ходят където искат и да играят по цял ден, стига да се прибират вкъщи за вечеря, което беше чудесно“, казава той. „Това не е така сега и не е така на повечето места. Тук обаче сме до гората, за да могат да излязат и да играят там или край реката, без изобщо да се притесняват от това.“
Той каза, че училищата са по-добри от очакваното, с много държавни грижи за деца. През зимата той често води децата си направо от училище на пистите на Боровец за следобед.
Повечето хора, с които говорих казаха, че през последните години имотите поддържат своята стойност в тази област, в сравнение с други места в България, най-вероятно благодарение на ски курорта. Но нещата са в движение. "Пазарът отново става интересен", каза г-жа Стейли и се усмихва. „В момента добрите апартаменти мога да ги продам за три часа.“
Ски курортът Боровец е на около 4500 фута надморска височина северно от националния парк, който покрива голяма част от високата част на Рила. Най-високият връх се извисява на около 10 000 фута, докато най-високата писта при Боровец достига около 8 500.
За напредналите скиори Боровец най-вероятно няма да се сравнява с най-добрите курорти в Европа и може да се чувстват разочаровани, въпреки че има няколко по-трудни писти сред неговите 36 мили писти.
Това което го прави привлекателен е удобството за семейства, както и за начинаещи или тези, които подхождат към карането на ски повече като ежедневно забавление, отколкото като атлетически постижения. Ски бягане и каране на моторни шейни са сред другите налични зимни дейности и въпреки меките температури, които често зависят малко над замръзване, планините получават доста сняг.


image

Хотел Рила, гледан от склоновете на Боровец. Снимка: Николай Дойчинов за The New York Times




image

Районът разполага с термални бани, горещи извори, а през лятото конна езда и пешеходни пътеки. Снимка: Николай Дойчинов за The New York Times

Курортът Боровец е в подножието на планината, със странна архитектура, съмнителни нощни клубове и ресторанти, продаващи предимно със завишени цени туристически храни. Има един по-нов, висок клас хотел в средата на комплекса - хотел Рила. Около него има много други хотели, предлагащи услуги на по-ниски цени.
Има много имоти за продажба в курорта, предимно апартаменти. Цените са по-високи, отколкото в съседните градове.
В сградата на хотел "Иглика" срещу хотел "Рила", цените на апартамент с две спални се движеха около 84 000 евро. 10-годишната сграда изглежда по-лошаотколкото е всъщност, а апартаментите са разположени в неудобни форми (представях си много чесане на главата, докато се опитвах да позиционирам мебели). Евтино за апартамент на стъпки от склоновете на планината, но не бих вложил парите си в него.
Точно извън курорта открих база, наречена "Конна езда с Бъч." Попитах дали Оги, водачът там, може да ме заведе в планината над града, така че да видя малко от онова, което лежи отвъд. Пътуването ни отведе покрай странна смесица от сгради.
Някои бяха стари български хижи, изградени от смесица от дървени греди и бяла мазилка, както и от бор, с богато украсени решетки над прозорците - като швейцарска хижа от друго измерение. Други бяха по-нови, по-опростени, но все пак много приятно изглеждащи версии на същата, често с кокетно маникюрни дворове.
Малко по-нататък преминахме поредица от по-големи разработки на апартаменти, повечето от които сякаш са спрели по средата на строителството или са били изоставени едва след завършването си - знак, без съмнение за някои от ексцесите от средата на 2000-те.
Планините обаче бяха красиви - дотолкова, че се разсеях, взирайки се в гората, когато моят кон реши да ме хвърли. Оги, след като ме попита дали съм получил някакви големи наранявания (явно не съм имал), извади бутилка с местната домашна огнена вода. „Време е за ракия“, обяви той и се усмихна. 
Именно в малките околни села като Говедарци цените остават скромни, а цялостното предложение много по-привлекателно.
За селски ваканционен дом в планина или дори нова постоянна къща, по-приключенският купувач най-вероятно ще бъде добре възнаграден. Дерек Белами е агент на Ривендел и има доста скорошна продажба на една такава къща, затова го помолих да ме заведе до някои от имотите в селото, които се продават. Той работел в банка в Саутхемптън, Англия. След като загубил работата си се озова тук, като си позволил ски ваканция в Боровец и решил, че това е мястото за него. „Ако дойдете тук като човек, който купува място, дори и да е за ваканционен дом“, каза той, „това е, защото осъзнавате колко невероятно е това място и как можете да живеете на такова място за много малко пари.” Г-н Белами говори езика на агент за недвижими имоти, но изглежда също е истински влюбен в това място.
Обиколихме долините с неговия Nissan Pathfinder и видяхме редица имоти. Една напълно реновирана къща с две спални на две компактни нива в Мала Църква се продаваше за 75 000 евро, докато друга къща в съседна Маджаре, която беше частично ремонтирана, имаше цена от 65 000 евро.
Г-н Белами ме заведе до парче земя в Бели Искър, с широк изглед към долината. Това беше парцел с площ 831 квадратни метра, който се продава за 25 000 евро. Зад нас се извисяваха скалистите върхове Рила с гъсти и тъмни облаци, завихрящи се и затъмняващи най-високите.
Той продължи да ме уговаря като истински влюбен в мястото. Имах усещането, че ако повечето хора, които купуват имоти тук са като него, това вероятно е добър знак за здравето на пазара и за широката общност.
Мистър Белами замахна с ръка с мимолетен жест към долината отдолу. "Тук можете да кажете ОК. Тук ще построя мечтаната си къща и ще имам всичко това." 

 




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgihadjiyski
Категория: Технологии
Прочетен: 2317066
Постинги: 383
Коментари: 551
Гласове: 3368
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930