Приключенията: Докъде може да те отведе професията...

130 г. от създаването на Националния природонаучен музей към БАН
19 окт 2019 13:45, Петя Славова
7

Тази година се навършват 130 години от създаването на Националния природонаучен музей към БАН. Бил е свидетел на войни, национални трагедии, драматични политически смени. Въпреки перипетиите в годините, музеят запазва изключително богатата си колекция непокътната.

Основните направления, в които се развива касаят зоологията, ботаниката, палеонтологията. По думите на директора на музея проф. Николай Спасов в него работят водещи учени, някои със световна известност, пише Bulgaria ON AIR.

Самият той е посветил професионалния си живот на музея, на множество експедиции, проучвания - какво още, вижте в разговора на Юлия Христова с проф. Спасов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
№4 до анонимен 5 преди 4 години
До До 4Благодаря за обръщението, мнозина ме считат за такъв, а при теб усещам неприязън. Както и да е, предложих да заговорим по човешки, не се получи. Добитъкът и преди, и сега си е ***. Жалко, че си живял в тази среда, отъркал си се в читави, даже много читави хора! Но не си прихванал от тях и се зъбиш на непознат. А знаеш ли, че ще ти бъде трудно да ме удивиш с познания по зоология, по биология въобще? Аз съм до тук!
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не виждам нищо глупаво в първите три постинга.В сравнение с други звена на БАН, Природонаучният музей и Зоологическият институт наистина имаха добър шанс в лицето на голяма част от ръководните им кадри. Това се отрази благотворно и на научните постижения, реализирани там, и на развитието на учените.
5
1
 
2
 
! Отговори
До 4 преди 4 години
Умнико,Мислиш ли, че не е известно не само името на Буреш, но и на други учени от царско време? Специално в онзи институт и в музея работеха учени, формирани преди 1945 г., но дори сред помощния персонал се намираха някои от бившите придворни низови служители. Мислиш ли, че всичко това не повлия на етичния климат там, поне през първата половина на соца, докато все още не бяха пенсионирани?Но не само Буреш е бил директор по онова време. Или не знаеш какви и..з.р..оди вилнееха в други институти?
4
3
 
2
 
! Отговори
До Достойно ест преди 4 години
Достойно ест е да не употребяваш глупави словосъчетания като "Дори и в годините на социализма"! В тези години директор беше големият зоолог д-р Иван Буреш, който беше и голям приятел на царското семейство. В тези години беше възстановена тежко пострадалата от англо-американските бомбардировки сграда. Правеха се скъпоструващи експедиции до разни кътчета на света. Израсна ново поколение качествени учени. Направени бяха важни открития, получени бяха ценни експонати. Време е да заговорим човешки!
3
0
 
9
 
! Отговори
През определенПериод преди 4 години
имаха и директор АБПФК, но той се случи достоен и справедлив човек.Години наред (включително и през соца) в този институт и музей се разработваха проекти (наричани тогава "Работа по тема"), които не само тласкаха напред науката, но и осигуряваха допълнителни бонуси на учените, на техническите помощници и дори на низовия персонал, който също получаваше някакви задачи във връзка с тези теми, а това носеше допълнителни пари и полагаеми се хранителни продукти.Защо повече институти не бяха такива?!
2
0
 
8
 
! Отговори
Достойно ест - 2 преди 4 години
Служебните задачи на аспирантите на самостоятелна подготовка биваха определяни така, че хем да подпомагат работата му по неговата дисертация, хем да са полезни за работата на института или на музея като цяло. Младежите и по-възрастните специалисти от много други институти завиждаха с бяла завист, защото всички знаем какви пречки се поставяха пред онези, на които не им се полагаше като подарък редовна аспирантура (докторантура) заради връзките им. Знаем как се съсипваха нерви и съдби.
1
0
 
7
 
! Отговори
Достойно ест преди 4 години
Този музей и някогашният Зоологически институт, функциониращ заедно с него, години наред бяха положителен пример.Дори и в годините на социализма там не се спираше кариерното развитие на амбициозните и работливи млади хора. Достатъчно беше някой да заяви, че желае да прави дисертация и получаваше съдействие да избере такава тема, че в рамките на пет години да направи и защити дисертация на самостоятелна подготовка. През тези5 години служебните му задачи биваха определяни така, че хем да работи