Донорите у нас: Едва 13 за миналата година. Защо?

По критерий на Евротрансплант донорите у нас трябва да са 10 на 1 милион
19 окт 2019 13:51, Петя Славова
21
Донорите у нас: Едва 13 за миналата година. Защо?
Снимка: Reuters

По критерий на Евротрансплант донорите у нас трябва да са 10 на 1 милион българи. Миналата година общо са били 16, до този момент през 2019 година те са едва 13.

Това каза пред БНТ Росен Иванов - изпълнителен директор на агенция "Медицински надзор". Той коментира темата с донорството у нас заедно с Стефан Тамбуев - първият българин с белодробна трансплантация във Виена.

 

"Проблемът е в това, че са малко донорите. След това имаме проблем с активността на координаторите по донорството в болниците, които са донорски бази. Говоря за активност, която към момента не може да се контролира, надявам се в близко бъдеще това да се случва. Проблем също така е и недобрата информираност на обществото. Имаме малко над 20% откази на близки за донорство.", обясни Иванов причините за ниския брой на донорите у нас.

Стефан Тамбуев разказа за трансплантацията на бял дроб във Виена, която е претърпял през 2014 година. "Трансплантацията се състоя във Виена през януари 2014 година. След като се осъществи, много хора започнаха да ме поздравявам, че съм герой, който е претърпял всичко това. Но в случая герои са лекарите."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм след лечение от злокачествен тумор. В тялото ми има повишено количество увредени ракови клетки. След трансплантацията имунната система на пациента се потиска умишлено. Това ще доведе до безпрепятствено развитие на раковите клетки в трансплантираните от мен органи и вероятното им разпространение из тялото. Би било пълна психопатия да си дам органите на някого. Като да заразя някого със спин умишлено... А ако лекар ги вземе без мое разрешение - абсолютна социопатия...
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами как да се съглася да ми вземат органите като знам морала на нашите лекари! Ще ме убият и продадат на части за едната печалба...
19
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
ЗАЩО САМО 13??!!!АМИ ДА НИ ЗАКОЛЯТ ЧЕ ДА ВЗЕМАТ ОРГАНИТЕ НИ БЕ.КВО ЧАКАТ.
18
0
 
2
 
! Отговори
Име преди 4 години
Моите уважения, лекарите може да са изключителни специалисти и да извършват прецизно операциите, но за мен баш истинските герои са роднините на починалия, чиито органи се вземат.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Питащият за мотористите явно не знае какво става с човешките органи при катастрофа. Те получават тежки поражения, които не позволяват трансплантация ,затова донори обикновено са хора в клинична смърт или терминално болни пациенти.Донори стават и доброволци в случаи за пациенти по родствени и кръвни линии и по съвместимости.
16
0
 
4
 
! Отговори
Ani преди 4 години
Повярвайте ми, когато трябва да вземеш решение за друг човек е кошмарно. Та тея неща е добре да се уточняват с близките приживе.Всеки според собствените си убеждения.
15
0
 
3
 
! Отговори
буркина фасо преди 4 години
Абе я гледайте "Мумията" и помислете дали в отвъдното не трябват органи ? За кремацията е друго. Нали печатали на 3Д принтери органи, включително сърца и дробчета ?
14
0
 
1
 
! Отговори
fact преди 4 години
едно тяло, разфасоване за органи се прадава на пациенти за около 1 милион.А ЗА ДОНОРА НИЩО? Може близките му пари за хлеб да немот от кредитес......АЗ НЕ ПОЗНАВАМ ПРОИЗВОДИТЕЛ, КОЙТО ПОЛУЧАВА 0 ЛЕВА ЗА ПРОДУКТА СИ.Дайте пари на близките! ЗА БЕЗПАРИ - 13!
13
4
 
4
 
! Отговори
да, ама преди 4 години
До Хан ТервелКогато на някой християнин му потрябва бъбрек или черен дроб, от кого трябва да ги вземат - от мюсюлмани, будисти или от пастафарианци?Когато ми дойде реда и имам органи, които могат да спасят или удължат нечий друг живот, мисля че е редно да се направи трансплантация. Ако съм умрял, органи не ми трябват.
12
0
 
6
 
! Отговори
Fate преди 4 години
Колко струва трансплантацията ? За тези пари колко години гаранция дават ?
11
3
 
15
 
! Отговори
Хан Тервел преди 4 години
Разсфасоването телата на покойниците на части освен че е недопустимо от християнска гледна точка и е кощунствено оскверняване на тяхната памет е също така един добре замаскиран под благовиден предлог БИЗНЕС.Той обслужва главно дърти милиярдери и олигарси.
10
0
 
3
 
! Отговори
До 8 преди 4 години
,,Само питай",близките им,мотористите не могат да ти отговорят!!!
9
5
 
1
 
! Отговори
ДО House M.D. преди 4 години
Не се заяждай,това е по ,,критерий на Евротрансплант",а не по ,,ЗАДЪЛЖЕНИЕ" млади момко.Грехота е въобще да се критикува ,никой няма ,,безумни изисквания".Всичко е недобрата информираност както е отбелязано.
8
5
 
4
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Защо загиналите мотористи не са донори?
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото хората се нагледаха на несправедливости. Още са си останали схеми за "по-равни". И не стига, че някой е дарил, след това идва една система която разпределя по някакви критерии, които не винаги са ясни.Колко % в мюсюлманския свят даряват органите си? Колко от богаташите даряват? Стига с това налагане на комплекси на нормалните хора. Може просто да хората искат да си отидат в мир и не желаят телата им да бъдат резервни части за други.
6
3
 
19
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Колега #4, при мен няма как да се извърши трансплантация, а и органите ми не стават за тази цел. Питането ми беше друго. Защо трябва да ни ЗАДЪЛЖАВАТ да ставаме донори, поради неизвестно как въведени чужди критерии?
5
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даже ме е страх, че някой мафиот може да поръча отвличането ми, за да ми вземар органите. То лесно може всеки да го накарат с бой да подпише едни документи.
4
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До House M.D.Ама недай си Боже да ти потрябва трансплантация, ще си първия който реве защо не ми правят трансплантация.
3
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма не искам, няма недей.Ще ставаш на донор.
2
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"По критерий на Евротрансплант донорите у нас трябва да са 10 на 1 милион българи."Да заявяваш какво "трябва" относно деликатна тема като тази, както и да определяш едва ли не задължителни квоти е меко казано неуместно. Хората не са ***, който да стрижеш и доиш по план.