Здравен абсурд: Една операция - две епикризи!

Здравното министерство проверява случая
19 окт 2019 12:30, Петя Славова
20
Здравен абсурд: Една операция - две епикризи!
Снимка: bTV

Една операция - две епикризи получава пациентка. Случаят е от юли, когато Валя отива за профилактичен преглед в медицински център.

"Каза ми се, че имам перде и е наложително да бъде оперирано. Подложих се на такава операция и още същия ден ме изписаха. В крайна сметка ми се издаде една епикриза, в която всичко е описано, че е наред с мен", разказва жената пред bTV.

В документа пише още, че пациентката е изписана на следващия ден. Лекуващият лекар е един, а подписа е на друг, който Валя никога не е виждала.

В документите ѝ от прегледа преди операцията никъде не е описано, че има проблем със зеницата.

Заради много силни болки няколко дни след операцията тя се връща в лечебното заведение. Тогава лекуващият лекар ѝ казва, че зеницата ѝ е дефектна. На пациентката се издава втора епикриза за същата операция и със същия номер. В нея обаче е описан дефект в ириса, който липсва в първия вариант.

Според адвокат Мария Радева, винаги лекуващият лекар е този, който трябва да подпише. "Националният рамков договор поставя такова изискване, че издадената епикриза се подписва от лекуващия лекар и от началника на съответното отделение. Лекуващият лекар е този, който е полагал грижи за пациента", посочи адв. Д-р Мария Радева, специалист по медицинско право.

Тя е категорична и че няма как да бъдат издадени две различни епикризи за една и съща хоспитализация.

"Това е недопустимо, но важното в случая е коя от двете епикризи всъщност вярно представя фактическата обстановка по хоспитализацията. В единия от документите има част с неистинско съдържание", допълни юристът.

Министерството на здравеопазването започва проверка по случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: мзпациентепикризи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
3
 
! Отговори
Илиян преди 4 години
Много си смел зад клавиатурата страхливецо!Д-р Даскалов е най-добрия очен лекар!А, ръководената от него болница ПЕНТАГРАМ, се отличава с добри професионалисти!Също с отлично отношение към всеки пациент!Въпросната пациентка има дефектно око, и иска да стане на 30 години!Е, нема как да стане!Даскалов е вълшебник ,но да я направи 30 годишна.......................
14
1
 
2
 
! Отговори
бай оня преди 4 години
На самата снимка, горе вляво се вижда уеб адреса на медицинския център. Пентаграм.
13
1
 
8
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Тук един твърди ,че МЦ е Пентаграм ! Аз съм си оперирал катаракта и на двете очи при д-р Даскалов. Едното око още през 2010 ,когато работеше в болница Токуда,а второто око през 2014 вече в Пентаграм-нямам никакви оплаквания.Може да има някакви нарушения в конкретния случай,но не бива да се правят обидни квалификации за д-р Даскалов.
12
0
 
13
 
! Отговори
Легендата преди 4 години
Който, често ходи по болниците добре знае за какво става въпрос. Дори най-голямата дреболия може да те съсипе.
11
1
 
4
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
ама всичко е наред тук на балканите при нас е така,нима някой иска да имаме подобна на лошия запад не мафиотска здравна система,а нееее ние тук така сме си свикнали по нашенски и не искаме по различно функционираща система за да не прилича на онези от гадния развален запад,ако нещо се получи още от първия път без последствия то на *** няма да му е конфортномоля не закачайте добре работещите лекари не им разваляйте рахата
10
2
 
14
 
! Отговори
знам преди 4 години
Болницата се казва Пентаграм-частна е и се менижира от мошейника Даскалов-мутра от Ботевград.Всички частни болници източват касата по същия начин а НЗОК се прави че не знае...ха.ха.
9
1
 
6
 
! Отговори
void преди 4 години
Дайте им повече пари...
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една хоспитализация - две епикризи! Ами какво по-хубаво от това, и екстри, и бонуси - а без хич?Ако не беше толкова страшно, би било дори достойно за виц.
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЗОК служи за разплащане, конкуренцията и изборът на пациента се извършва в лечебните заведения.Лобистите искат да заменим универсалната усуга и разплащане, с купонна система в здравеопазването.Всеки застраховател ще издава купони за своите картелни болници. Все едно да сменим портмонето с парите с няколко портмонета с купони и да избираме едно от тях.Искат да въведат купонна система в здравеопазването, да унищожат конкуренцията и изборът на пациента на лечебно заведение и специалист.
6
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едни пари се усвояват и после вечно няма пари.
5
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
лекарите в бг се учат върху пациентите, но май не разбират много...
4
4
 
19
 
! Отговори
а преди 4 години
Това не е общинската болница в Павликени.Сигурно е голяма реномирана болница, за това не казват коя е и в кой град.Тази грешка е десетократно по неприятна от забранената жена в скенера. Коя е болницата или е държавна тайна.
3
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Самата НЗОК е неефективна и пълна с корупция институция. Затова прибягват до подобни мерки не малко лекари. Съвсем друг е проблемът, че някои от тях го правят във вреда на пациентите... Да се разбие този монопол и да им се разкарат чиновничетата.
2
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докторчетата на здрави хора слагат стендове на сърцето, че едно око ли ще им се опре...
1
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
толкова страшно е случващото се в болниците. Който има болен, знае