Диета при стрес: Какво да похапвате?

Храните за релаксация
19 окт 2019 09:15, Иванка Гъркова
5
Диета при стрес: Какво да похапвате?
Снимка: pexels.com

Неприятности в офиса, изнервено прибиране към вкъщи в задръстванията, ревът на децата в колата, загорялото ядене на котлона, каращите се съседи, главоболие, недостатъчно сън. Всичко това са неща от нашето ежедневие, които малко или много ни стресират. Ако се повтарят всеки ден, човек се напряга и има нужда от релаксация, в противен случай може да се разболее.

Основната грешка, която правим всички ние в подобно положение, е да ядем вредни храни, най-вече сладко, защото мислим, че по този начин ще се почувстваме по-добре. Но истината е, че в стресови ситуации течен шоколад, кексчета, сладолед, газирани напитки и други подобни, само ще ви направят по-лениви и неадекватни. Освен спешната нужда от почивка, трябва и питателна храна, подбрана с по-голямо внимание. Именно в нея се крие разковничето за преодоляване на неприятното състояние.

Много храни могат да повишат нивото на серотонин в тялото – познатият на всички хормон на щастието. Те могат да подкрепят имунната система и предотвратят покачването на кръвното налягане. От друга страна съдържат вещества, които понижават кортизола и адреналина, които организмът отделя в повече по време на стрес.

С какво да се храните при стрес?

Наблегнете на пълнозърнест хляб или овесени ядки, за да се успокоите и да се избавите от неприятното треперене на тялото по време на напрежение. Те съдържат комплексни въглехидрати, които балансират кръвната захар, намаляват глада и носят енергия, от която се нуждае тялото точно в този момент.

Вижте още по темата в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: диетаесенстрес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При стрес не бива да ядете. Пийте вода. И най-важното - елиминирайте стреса.